A proli észt Budapestre jön osztani az észt

¥€$ című debütalbumával érkezik Budapestre TOMM¥ €A$H, a legfurább poszt-szovjet rapper. Abszurd művészet és Adidas melegítők, egyenesen a tallinni telepről.

 

Poszt-retro-neo-poszt szürreál: TOMM¥ €A$H (Fotók: Edit Kertin Vasser)

 

Önteltség nélkül mondhatom, hogy elég menő voltam föciből, de Észtországról kapásból semmit nem tudnék mondani a fővárosukon kívül. A Tripadvisor szerint az ország top 3 látványossága egy alpakafarm, egy elhagyatott börtönből kialakított szabadulószoba, és maga Tallinn. A Google szerint a leghíresebb emberek közé tartozik Anton Hansen Tamsaare, az észt irodalmat alapjaiban meghatározó Igazság és jog szerzője, vagy a tíz éven keresztül a Michael Kors arcául szereplő Carmen Kass modell, fő kiviteli termékeik pedig elektromos alktrészek és fa, de egy bizonyos Tomas Tammemets gondoskodott róla, hogy mára TOMM¥ €A$H legyen a legizgalmasabb exportcikk.

 

TOMMY CASH – X-RAY (Official Video)

NEW ALBUM “¥€$” OUT NOW! STREAM NOW: http://platoon.lnk.to/yes https://www.instagram.com/tommycashworld/?hl=en Song produced by Danny L.

Akár egy hollywoodi tündérmese is lehetne: a tallinni panelproli utcagyerek beiratkozik freestyle táncórára, ahol az egyik tanár („a város egyetlen cool arca”) bevezeti a fiatal Tomast a rap világába, aki ezután elkezd számokat írni, koncertezni, és évekkel később kifinomult gazdag úriemberként dől hátra egy Hilton szobában. Csakhogy nem így lett, ugyanis €A$H – közhely ide vagy oda – tényleg nem felejtette el honnan jött, és büszkén vállalja, hogy ő az általa kitalált poszt-szovjet rap műfaj legprominensebb képviselője.

 

Igen, TOMM¥ €A$H a szó szoros értelmében proli (nem úgy mint egy 18 éves kecskeméti gimnazista lány, de egy lovagkeresztes újságíróval semmiképp sem vitatkoznék), aki egy Havanna-telepet idéző környéken nőtt fel, klipjében panelházak és erőművek jelennek meg, és Adidas öltönyt hord, ha kiöltözik, mert a susogóstól akkor sem szívesen válik meg.

 

Mi, magyarok, biztosan más szemmel nézünk erre a fura szőke srácra, mint a tőlünk nyugatra élők. Ami nekik egy izgalmas, felfedezetlen, retro jelenség, az számunkra (sajnos/szerencsére?) még a mai napig velünk élő kulturális hagyomány. És igazából egész Kelet-Európa hálás lehet TOMM¥nak. Hálás, mert elhitette velünk, hogy a mi utcai művészetünk is van elég érdekes, nem kell Harlemet vagy Los Angelest majmolni. A G-Star Raw-t ki kell cserélni Budmilra, a Cadillacet Ladára, és így tovább.

 

Mindezzel együtt €A$H talán a megbotránkoztatáshoz ért a legjobban. A klipjeit ő maga írja és rendezi, és nem is kell annál nagyobb bók ilyen esetben, mint az, ha az emberek reakció-videókat kezdenek gyártani a kontentedről. „Szeretek olyan dolgokat csinálni, amit még nem láttak” – mondta nevetve egy interjúban a klipjeiről, mi pedig alig bírjuk kivárni a hétfő estét, hogy minderről személyesen győződjünk meg a Dürer Kertben. (Addig, így zárásképp, csak hogy mindenki átérezze a kattanást, még egy klip ráhangolódásképp!)

 

TOMMY CASH – SURF (OFFICIAL VIDEO)

LISTEN TO TOMMY CASH ON SPOTIFY HERE ~ https://tommycash.lnk.to/discographyYD booking@tommycashworld.com worldwide@tommycashworld.com INSTA: https://tommycash.lnk.to/instaYD FACEBOOK: https://tommycash.lnk.to/fbYD Song produced by Danny Zuckerman Made in collaboration with Widescreen Studios Directed by Tommy Cash Produced by Anna-Lisa Himma AD: Elisa Johanna Känd DOP: CJ Kask Editing: Sven-Erik Mändmaa, Elisa Johanna Känd Grading: Jevgeni Bõstrov

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Penke Bence