A Cornbury Music Festivalon idén csak nők lesznek színpadon

Az egyik legkomolyabb bejelentés a könnyűzene történetében. Angliában egy fesztivál kizárólag nőket szerepeltet idén nyáron; Alanis Morissette lesz a headliner.

 

Július 13 és 15 között Oxfordtól nem messze kerül megrendezésre a Cornbury Music Festival, amely 2004-ben nyitott meg kapuit, ám idén elég váratlant húzott. Csakis női előadókkal dolgozik a színpadon, ezzel válaszolva a fesztivál line-upok férfi dominanciájára – jelentette a BBC.

 

Az utóbbi években jellemző zajos véleményekre a tavaly elindult #metoo kampány csak ráerősített, így ez a lépés senkit nem ért váratlanul, az egyetlen kérdés az volt, hogy ki mer egy ekkorát lépni. Az, hogy a nyári koncertekkor miért a tesztoszteron jelenik meg erősebben a színpadokon, arra nagyon sok magyarázat lehet, míg sokan a férfi elnyomást látják bele, addig logikusabbnak tűnhet az a válasz, hogy a fesztiválszervezés egy üzletág, ahol emberek a profitért dolgoznak, így mára kevés merész koncertszervező maradt. A pénz dominál, ha az emberek minden évben kifizetik ugyanazért a pénzt, miért ne hívnák meg minden évben.

 

A britek viszont bevállalósak, és megmutatják, hogy bátran is lehet. Ehhez nem kis művészeket találtak: ha az ifjabbaknak véletlenül a magyar származású kanadai-amerikai headliner, Alanis Morisette neve esetleg nem sokat mondana elsőre, az Ironic vagy a Thank You című dalaiba belehallgatva egyből meglesz, de Mavis Staples és Pixie Lott is olyat alkottak a saját stílusukban, amire figyelni kell.

 

 

A legfontosabb kérdés az idei Cornbury kapcsán viszont nem az, hogy színvonalasan le lehet-e zongorázni egy fesztivált három napon át, csak nőkkel, mert erre egyértelműen IGEN a válasz! A kérdés az, hogy mit indít el, valamint, mit old meg, ha a férfi előadókat kizárják egy rendezvényről? Vajon egy idő után a nézőkkel is ez fog történni? Valóban jó-e a diszkriminációra diszkriminációval felelni?

 

Ezeket a kérdéseket fel fogják tenni sokan, ahogy tavaly mi is feltettük a Szigeten fellépő svéd feminista előadónak, Reinnek, aki azt válaszolta, hogy ez nem lehet megoldás, csakis a szemléletváltás vezethet eredményre. (Őt egyébként kifejezetten azért kérdeztük erről, mert Emma Knyckare svéd humorista és rádiós műsorvezető még tavaly kitalálta, szervezne egy férfiaktól mentes zenei fesztivált a svéd fesztiválokon az elmúlt időszakban megszaporodó szexuális zaklatások és nemi erőszak esetekre válaszul – így lesz Statement Festival, amit idén először augusztus 31. és szeptember 1. között tartanak majd Göteborgban.)

 

Remélhetőleg a britektől ez csak egy tüntetés, egy olyan figyelemfelhívás, amely nem arról szól (nem azt akarja hirdetni), hogy teljesen szeparáljuk el egymástól a férfiakat és nőket – a színpadon vagy akár a közönségben sem. A tehetséges nőktől vagy férfiaktól elzárkózni ugyanis bűn! Én itthon is szívesen látnék több hölgyet a színpadokon, és még a Prodigyt is odaadnám értük 😀

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence