Egy nógrádi faluban rendesen verik a vasat

A Tisza-part a magyar triphop fővárosa. A Calm Spirit elhozta új dalát a Titánok népének.

 

Új dalt hozott nekünk a szolnoki Calm Spirit. A Berényi Gábor (alias Berho) és Fekete Attila (alias Feki) kettős koordinációjával működő csapat ezúttal is egy kiváló görcsoldó anyaggal jelentkezik. A Saint E folytatása egy olyan vonalnak, a mindenféle ütőhangszerekkel megspékelt, elszállós triphopnak, amelyről már többször írtam, és amelyből kevés van a hazai palettán.

 

Olykor elgondolkozom, kellene-e ilyen dalok alá ének, akár aláfestés gyanánt, ám ezúttal nem hiányolom. Magára irányítaná ugyanis a figyelmet, s a merengés, a bambulás nem lenne annyira szórakoztató, nem kapcsolhatná ki az ember az agyát.

 

A hangszerelésen elmélázva pedig az ugrik be, most ha lehet, még chilloutabbra sikeredett a hangulat. Ezúttal ugyanis a gitár helyett inkább az ütős szekció viszi a vállán a számot, s ettől az egész rém egyszerűnek tűnik, de mégsem az.

 

S hogy ezt a lazulós, pszichedelikus vonalat erősítsék, ezúttal is bevették a munkálatokba a Yarn formáció tagját, Majercsik Ferencet. Többek között ő keverte ki a végső változatot is.

 

 

Maga a szám amúgy egy négyszáz lelket sem számláló nógrádi kis faluban állt össze.

 

Miként azt Feki elmesélte: „Szentén minden eltöltött óra kettőnek tűnik, ezért alkotáshoz ideális helyszín. Gondoltam egyet, felhívtam Gábort, hogy vigyük le a házi stúdiót, a hangszereket, és írjunk egy alapot. Pénteken érkeztünk, berendeztük az elektronikát, majd másnap, miután megfőztem az ebédet, és jóllaktunk, leültünk alkotni. A szám gerincét egyébként már otthon kitaláltam. Ez egy effekt volt, és a hangdrum dallam. Erre pakolt rá Gábor szintiket, és egy három éve általam feljátszott dobritmust szedett elő. Nagyjából három óra alatt összeállt a szám.”

 

Útravalóul egyébként csak az villant be, hogy ha már a Zagyva-part a magyar triphop egyik fővárosa, akkor milyen menő lenne a folyó köré szervezni egy ilyen jellegű örömzenés fesztivált. Mi tuti kipróbálnánk!

 

Aki kedvet kapott: korábban ITT és ITT jelent meg Calm Spirit-dal nálunk.

 

További érdekességekért érdemes követni rovatunk Facebook-, Tumblr- és Instagram-profilját is. Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

 

Ez a cikk az mno.hu-n jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.11.22.

Balogh Roland