Ha citromot kapsz, csinálj citromlevet, vágod!

Na, így kell fejlődni, így érdemes új albumot csinálni! A Hungarocell hosszú évek után készítette el az első nagylemezét, itt a KELL! Exkluzív lemezpremier.

 

 

Picit fura életműről beszélni egy „első album” esetében, de valahogy önkéntelenül is ez lehet az érzése az embernek, ha végighallgatja a mezőnyárádi Hungarocell bemutatkozó lemezét. A KELL munkacímet viselő korongban ugyanis benne van minden, amit az Ulvicki Tamás alias Tompi (ének, gitár) és Vizi Dávid (billentyű) nevével fémjelzett zenekar tagjai zeneileg magukba szívtak. Mondhatnánk, van itt minden, mint a búcsúban: ’80-as éveket idéző magyar szinti-poprock hatások éppúgy, mint a gitár szerepét olykor átvevő billentyűk miatt például nyomokban némi minimális Van Halen behatás, vagy egy indurka-pindurka Fish! utóíz. És közben meg pont annyira laza, hogy heterogenitása ellenére is kész egész, könnyed, kis poprock cucc.

 

Azt pedig külön ki kell emelnem, hogy bizony a srácok elég szépen fejlődtek az utolsó „találkozásunk” óta. Még bő egy éve ugyanis – talán picit a kelleténél szigorúbb – kritikámban írtam azt, hogy noha akad fantázia a zenéjükben, azért rengeteg mindent kell még csiszolniuk a dolgokon. Nos, gondolom nem emiatt, de bizony elég jól sikerült finomhangolniuk. Így kell fejlődni! A sávok sokkal, de sokkal jobban simulnak egymáshoz, az összhangzás lényegesen karcosabb, patentebb, a tíz dalban a srácok okosan adagolják a különféle hangulati elemeket a reszeléstől az érzelmesebb ütemekig. Van sodrása az anyagnak. Elkap, visz magával.

 

S szövegileg is hallható a fejlődés. Megjelent a mélység a sorok között, a mondanivaló is érettebb lett. Sőt olykor vicces, a lemezzáró Szakértő „megyehármas” dumája, vagy a Ha citromot kapsz, címben is idézett refrénje pl. kifejezetten szórakoztató. Az érzelmesebb, szerelmes tematikát sem hatja át a giccs, inkább egyfajta rezignáltság, mint mondjuk a Rég voltál itt esetében. Az egészet beindító Mi lett veled meg pont olyan dal, amivel érdemes berúgni az ajtót. Okos választás!

 

A humor közben a promót se kerülte el, a srácok ugyanis a zenekar Facebook-oldalára kiraktak egy hat évvel ezelőtti bejegyzést, amelyben anno arról írtak, mindjárt kész a lemez. Így, amikor „életműről” makogtam, nem is lőttem annyira mellé. Persze, Tompi útmutatásából kiderült, nem eszik annyira forrón a kását. Miután tavaly ősz elején ketten maradtak Dáviddal, elhatározták, hogy nekiállnak a most hallható összeállításnak. A korábbi lemezötlet ugyan hat éve abban a formában nem jött össze, de azok közül több dalt is kiadtak, így nálunk is jött egy klip. Szóval, ez a csokor most egy frissebb eresztés, ám annyiban mégiscsak összegzés, miként a lemezfelvételt és minden egyéb, hozzátartozó munkálatot levezénylő Tompi mondta:

 

„Kiadtuk magunkból az összes fájdalmat, élményt, vagy akár boldogságot, amit a zenekar születése óta átéltünk. Alapvetően a dalok is egy ilyen felcseperedési szakaszt mutatnak be, amikor egy fiatal kialakítja a saját személyiségét, küzd az önbizalomhiánnyal, és kezdi felépíteni a saját életét. Ezeket az érzéseket próbáltuk a lemez összes dalában, különféle szitukban bemutatni.”

 

No, ez sikerült! Pár helyen ugyan még érdemes lett volna csiszolni a szöveget, de ez már tényleg csak az én hiperkukacoskodásom! 😀 Merthogy, ezt az anyagot leginkább élőben is nagyon meg kell túráztatni! Semmi kétség. Szóval, remélem, erre mielőbb sor is kerülhet, és a srácok találnak maguk mellé társakat turnézásilag! Addig meg más nincs is, mint rommá hallgatni a lemezüket, és közben nyakalni a citromlevet 😀 

 

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland