Végigrobognak délen a végtelen hétvégék krónikásai

Semmi izgalom, csak egy kis pop-punk. Azaz, támadnak a bátaszéki Idióták. Sörike, móka, napsütés meg turnészezon! Most őszintén, kell ennél több? Ma nem igen!

 

Vannak azok az mozifogyasztók, akik azzal szórakoztatják magukat filmnézés helyett, hogy vajon sikerül-e kitalálniuk a fordulatokat, vagy a szereplők mondatait. Kicsit én is így éreztem magam egy bátaszéki középsulis (életérzést adó) csapat, az Idióták debüt EP-jét hallgatva: mert, hát, a kezdő darab első két akkordjából adta magát következő kettő, a gitárhangzással berobbanó pop-punk petárda pedig garantálta, hogy felhangzik a műfajra jellemző típusének (amit hála az égnek Péter Tamás a maga természetes hangján hoz). Plusz a dúrosan pörgős dalok után előre sejthető volt egy kötelező, borúsabb, és esetleg még egy érzelmesebb hangvételű számocska is, amik – itt sincs meglepi – szintén helyet kapnak a cuccon

 

De talán rosszul hallgattam a lemezt. Valahogy úgy fél füllel, mint a gyerek, aki egy fesztiválon ahelyett, hogy az első sorban nyomná, egy kottafüzet mögé bújva elemzi a dalokat. De hát végtére is, ez csak egy Végtelen hétvége!

 

 

Hétvégén pedig tetszik vagy nem, sör van, napsütés, meg optimizmus, legfőképp ha fiatal vagy, – vagy ha már nem annyira, de épp nosztalgikus a hangulat. Ez igaz zeneileg, de méginkább szövegileg: mert ne higgyük, hogy az Ébredj fel és Illúzió című mollban írt trekkek megtörnék a kislemez „örüljünk az életnek” jellegét.

 

Az EP hangszeres része különben szerintem teljesen rendben van, a ritmus szekció (Egle Gyula Koppány – dobok, Vincze Mátyás – basszus) kellően húzós alapot hoz, a két gitár (Sztojka Nikoletta és Egle Kende) pedig kifejezetten jót tesz egy olyan műfajban, ahol a dallamok dominálnak. Akárcsak az a tény, hogy Tamás éneksávja is eléggé a helyén van.

 

Persze, aki önfeledtség helyett skálagyakorlatot vár, azt nem az Idióták zenéje fogja kielégíteni. Másokat viszont, akár tervezték a srácok, akár nem, szerintem annál inkább, mert az anyag kiszámíthatósága és könnyedsége érthető módon a fogyaszthatóságnak ágyaz – tessék, az Egy jó nap című darab refrénje máris önmagát kergeti a fejemben!

 

 

Szóval mindenki hallgassa meg az EP-t és szerezzen be mindehhez iskolai büfében kapható robbanós cukorkát, de legfőképpen, legalábbis tizennyolc felett: sört!

 

Akinek pedig pogóznia támad kedve, nosza, szépen el lehet menni a srácok koncertjeire. Mostanság lesz belőle pár, hiszen az Idióták épp őszi turnén van, így október 7-én Bátaszéken, október 14-én Baján, október 28-án Szegeden míg november 10-én Pécsen lépnek majd fel

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profilját is. Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Serfőző Krisztián