Keményebb menet lesz, mint a Félelem és reszketés Las Vegasban! #1 | Made in Pécs Fesztivál

118 zenekar + 7 liverpooli vendég. Egy hosszú nap (január 6.), 20 perces koncertek 6 helyszínen. Ez a Made in Pécs Fesztivál. Segítünk eligazodni. Ajánló.

 

 

Alig ocsúdunk fel az újévi darálóból, máris jön egy őrült, ám annál szimpatikusabb egynapos vágta, a Made in Pécs Fesztivál. Mi is ez az egész? Röviden: a zenei zizegésben mindig is aktív városban egy csapat zenész, koncertszervező és helytulaj kollaborációjából egy reggeltől estig tartó nap megpróbálják felléptetni a város nagyjából majdnem összes (!!!) működőképes zenekarát. Abszolút észbontó az elképzelés, amit 2018. január 6-án immár harmadik alkalommal tartanak meg. Ezúttal ráadásul vendégváros is lesz majd, mivel Pécset sokan a magyar Liverpoolnak tartják, ezért adta magát a választás: Pool. A 118 (!!!) helyi formáció mellé így jön hét csapat az angol városból.

 

S mivel a január ötödiki felvezetőkkel, meg a koncertek utáni afterekkel együtt ez így egyben annyira tömény, hogy nincs az a pálinkafőző, aki könnyen fogyaszthatóvá tudná desztillálni, csináltunk hát nektek egy rostát: két részletben ajánlunk pár pécsi és egy-egy pooli zenekart, amiket érdemes lesz majd meglesnetek!

 

Kaktus ► Pécsi Est, 21.20

Az egyik abszolút kedvenc Pécsről: tűpontos szöszölés a lo-fi jegyében, gitárral, billentyűkkel, mindezt látomásos víziókba csomagolva. Az immár ötfősre bővülő, még mindig szemtelenül fiatal csapat igazi villámrajttal indított: gyors egymás utánba adtak ki két EP-t, majd egy nagylemezt Long Play címmel. Azóta picit lassítottak, de ha jók az infóink, 2018 tavaszán érkezik majd egy új album. Koncertjeik kevésbé szólnak a féktelen duhajkodásról, mint inkább egyfajta oratóriumi beteljesülésről. Fellépésük, így a dalaik inkább koncepcióban – egy ívben, történetként hallgatva, a vizuállal együtt értelmezve élvezhetőek. Szóval, ott lenni nagyon ajánlott. Legutóbb a Yamina EP-jük kapcsán írtunk még róluk, Love című számuk rajta volt a 2015-ös Az év dala listánkon. Ez meg itt a nagy kedvenc a Long PlayrőlMute. (Balogh Roland)

 

 

The Tablespoon ► Pécsi Est, 20.40

A duó biztosíték arra, hogy kellően felmelegítik a táncparkettet, amit csak ütemes ugrálással lehet majd átvészelni. Mocskos gitár riffek, hangos dob, dögös ének. Lányoknak az első sorban a helyük, a fiúknak pedig közvetlen mögöttük a pogóban. A White Stripes-típusú formációknál a leghúzósabb kérdés mindig az, hogy a hiányzó sávokat, leginkább a basszusgitár hiányát, hogyan tudják áthidalni. Persze ezt egy stúdiófelvételen sokkal könnyebb megoldani, ahogy ott ki is pipálták ezt a feladatot. Az albumuk meghallgatása után viszont, bőven érzek annyi kreatív erőt a srácokban, hogy élőben sem fognak hiányozni azok a mélyek. Amatőr hiba lenne elmulasztani a koncertjüket. A személyes kedvencem tőluk a Smokey II. (Huszár Gábor)

 

 

Ivyz ► Pécsi Est, 23.10

A zenekar számai jobban fülbemászóak, mint a neve. De nem csak ezért érdemes lecsekkolni őket. A srácok most hámozzák ki magukat a gimnáziumi tojáshéjból, így remélem, a felnőtté válás első lépéseivel párhuzamosan megtalálják a saját arcukat is, mivel jelenleg ez náluk a ’70-es, ’80-as évek klasszikus rockzenéjének átemelése. Viszont, akik a mai napig visszasírják azokat az időket, azoknak könnycseppjeit könnyed szerrel örömkönnyekké tudja varázsolni a Ivzy. Tőlük a Be My Baby-t ajánlanám így elsőre nagyon. (Huszár Gábor)

 

 

She Drew The Gun (UK) ► Pécsi Est, 22.10

Talán az egyik legizgalmasabb külföldi fellépő. Az énekes-dalszerző Louisa Roach szólóprojektjéből az évek során négytagú együttessé avanzsáló csapat történetének kezdete egészen 2013-ig nyúlik vissza, azóta turnéztak az Egyesült Királyságban, Európában, és mint a 2016-os Emerging Talent tehetségkutató győztesei, bevehették a Glastonbury fesztivált is. Igazi hipszter alterkedés, pszicho-pop, drogokkal, álmokkal, alkohollal és széteső emberi kapcsolatokkal átitatott szövegek, amik az első hangtól az utolsóig Roach személyes vallomásai. „Amelie Csodálatos Élete” és a „Trainspotting” szerelemgyereke, zenében kifejezve. (Penke Bence)

 

 

Részletes infókért, menetrendért érdemes csatlakozni a Made in Pécs Facebook-eseményéhez.

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Ígéretes titánok