„Ha reggel tízkor tele a hely, na, az sikerélmény!” | Made in Pécs Fesztivál

Az év dala kiírásunk után szinte azonnal jön a Made in Pécs Fesztivál. Az egynapos őrült koncertcunami egyik szervezőjével, Kirschner Petrával beszélgettünk.

 

Kirschner Petra /// Fotó: Máté Péter / Made in Pécs Fesztivál

 

A Made in Pécs Fesztivál alapkoncepciója, hogy a lehetőségekhez mérten minden épkézláb pécsi zenei formáció meg tudja mutatni magát, attól függetlenül, hogy a Punnany Massifról, vagy épp egy pár hónapja alakult, szárnyait próbálgató garázsduóról van éppen szó. Az elképzelés, hogy a profitól a teljesen kezdőig beemeljetek mindenkit egy egynapos menetbe, már a kezdet kezdetén ez volt?

Igen. Tényleg az a célunk, hogy minden pécsi zenekart fel tudjunk léptetni, egyetlen nap alatt. Maga az ötlet egy cikkből indult (Made in Pécs magazinban – a magazin szerkesztőségéből alakult a fesztivál szervező gárdája), amelyben az volt a téma, vajon hány aktív formáció létezik a városban. Amikor kijött egy irtó magas szám, jött az ötlet, hogy mi lenne, ha lenne egy fesztivál az összes pécsi zenekarnak. A kezdetektől rengeteg pozitív hozadéka volt a kezdeményezésnek. Nem egy bandának adott óriási lökést ez az egész, voltak akik direkt erre az alkalomra készültek el egy koncertre való anyaggal, majd később komoly zenekarrá fejlődtek. Sok együttes pedig először tapasztalhatta meg, milyen profi fesztiválkörülmények között fellépni.

 

Akkor ez az „egy nap – mindenki” filozófiája a jövőben is megmarad?

Fontosnak tartjuk, hogy minden pécsi zenekarnak megadjuk a lehetőséget a fellépésre, műfajtól függetlenül, így nagyon sokszínű a felhozatal, és ezt szeretnénk egyben megmutatni. Így sokkal tömörebb, koncentráltabb. Idén akkora lett az érdeklődés, hogy ha nem figyelünk oda, még hat helyszín és a délelőtt 10 és éjfél közötti folyamatos koncertmenet ellenére is lehetetlenség lett volna betenni mindenkit. Plusz idén beemeljük az elektronikus vonalat is, ami szintén ugyanolyan elemi része a város zenei kultúrájának, mint az élőzene, tehát a buli minden helyszínen afterpartyba torkollik majd, hajnalig.

 

Gondolkodtatok-e azon, hogy lazítsatok a roppant feszes, egynapos menetrenden, és ezért mondjuk, kétnaposra nyújtsátok a dolgokat?

Egyelőre nem, ez a koncepció része. S pont ettől izgalmas, hogy szinte lehetetlen. Elképzelhető, hogy a jövőben kénytelenek leszünk a jelentkező zenekarok számára több napot is biztosítani a koncertekre, de idén még tartani szerettük volna az egynapos keretet. Egyébként, ahogy már korábban is volt, idén is lesznek felvezető, bemelegítő eseményeink a start előtt, január 5-én. Így például kifejezetten erre az estére készül a Punnany egy akusztikus szettel, utána Made in Pécs Speciál Random Trip lesz a Pécsi Estben, majd DJ-k zenélnek hajnalig a fesztivál helyszínein. Ahogy említettem, január 6-án is éjfél után mind a hat helyszínünkön lesznek afterbulik, és a pécsi DJ-k mellett Liverpoolból is meghívtunk négy DJ-t illetve Live Act előadót. Ezen a vonalon is lesznek ismertebb arcok, de sok feltörekvő, helyi fiatal tehetség is. Így nézve már most több napos a rendezvény, csak a jelentkező zenekarok számára egy nap, ami biztosított.

 

Sajttáj az A38 Hajón /// Fotó: Máté Péter / Made in Pécs Fesztivál

 

Hat helyszínt kell szinkronizálnotok, ami a húszperces fellépéseket tekintve, több, mint sziszifuszi meló. Mennyit sakkoztatok, hogy összeálljon a műsor?

A fellépők összeállítása valóban nagyon szórakoztató dolog. Főleg, hogy nem egy olyan zenész van, aki egyszerre több formációban is játszik, így különösen vicces összepakolni a dolgokat úgy, hogy mindezt figyelembe véve, mindenki ott tudjon lenni minden fellépése előtt időben az adott helyen, hogy ugye be tudjon majd hangolni az épp aktuális formációjával. És akkor még nem is beszéltünk az esetleges változásokról, ilyen-olyan átidőzítésekről, notórius későn jelentkezőkről.

 

No, ennek fényében: a 2018-as menetrendhez mikor fogtatok hozzá?

Viszonylag gyorsan állítottuk össze a menetrendet, mert nagyon feszes tempóban dolgoztunk rajta. Nagyjából egy hét alatt sakkoztuk ki, kit hová lenne jó betenni, de persze ilyenkor mindig közbejön valakinek valami, amit orvosolni kell később. Itt hozzá kell tennem, hogy ugye minden helynek megvan a maga stílusa, így a szerint igyekeztünk szelektálni, ki, hol játsszon. Erre már csak azért is figyelnünk kellett, mert minden helyszínnek megvan a saját közönsége, így mindenhová olyan zenekarokat igyekeztünk tenni, amelyek illenek az adott miliőbe.

 

A liverpooli vonal esetében hogyan választottátok ki, milyen zenekarokat lenne érdemes meghívni? Azért az ottani underground se kicsi, hogyan álltatok neki a szelekciónak? Voltak tippek, hogy kiket hozzatok el? Hogyan vetettétek bele magatokat az egészbe?

Azért Liverpoolt választottuk vendégvárosnak, mert van ez a mondás, miszerint Pécs a magyar Liverpool. Ezen mindig jól szórakozunk, és eldöntöttük, hogy akkor a következő Made in Pécs Fesztiválon mi hozzuk ide Liverpoolt Pécsre. Volt egy ismerős, aki járatos arrafelé, s többek között így eljutottam egy-két helyi szervezőig. Aztán az előző fesztivál után szinte azonnal alámerültünk a sűrűjébe, és júliusig ment a kutatás, majd pedig még abban a hónapban elkezdtük lekötni a zenekarokat. Az tök fontos volt, hogy olyan feltörekvő zenekarokat léptessünk fel, akik látják a fantáziát a mi fesztiválunkban és bevállalósak. Egyúttal arra is figyeltünk, hogy olyan produkciókat emeljünk be a repertoárba, amelyek izgalmasak, érdekesek, színesek és mostanság törnek maguknak utat. A felkérésekre rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, a legtöbben nagyon bezsongtak, hogy „Úristen, mi ez az egész? Még sose hallottunk a városotokról, de ez elképesztő! Igen, akarjuk, nyomjuk!” Jó élmény volt ez számunkra nagyon.

 

Tényleg vicces, mert a Strange Collective-os srácok is épp ugyanezt mondták nekem. Ahogy azt is elmesélték, hogy az ottani undergroundban tulajdonképpen mindenki ismer mindenkit. Ezt te is megtapasztaltad, már, hogy, amint becsöppentél az ottani dolgokba, szépen minden összeért mindennel, és így könnyebb volt egyik banda után elérned a másikat?

Igen, tulajdonképpen valami ilyesmi történt. Ott is szinte mindenki ismer mindenkit, családias kis kör, szépen kirajzolódott előttem a város zenei közössége. Az meg egy nagyon kedves élmény volt, ahogy arról mesélt nekem az egyik zenekar lelkendezve, ahogy egy másik meghívott bandával egy liverpooli próbateremben pont arról dumáltak, hogy mennyire várják már az utazást.

 

 

Sajttáj az A38 Hajón /// Fotó: Máté Péter / Made in Pécs Fesztivál

 

Akikhez végül eljutottatok, és itthon kiagyaltátok, hogy akkor kiket szeretnétek elhívni, volt közülük olyan, aki esetleg azt mondta, hogy nem tudja vállalni a fellépést?

Persze, sok zenekart megkerestünk, nem bíztuk a véletlenre, természetes, hogy páran nem vállalták. De inkább a lelkesedés volt a jellemző.

 

Akkor ezek szerint már a legelején megvolt, hogy hány bandát és DJ-t tudtok berakni a műsorba?

A meghívott vendégeket a helyek számához igyekeztünk igazítani, de mivel nagyon soktényezős a fesztivál, így természetes, hogy útközben volt némi változás.

 

A brit srácok ugyancsak említették, ami valahogy bennem is mindig felmerül, ha a fesztiválra gondolok, ez pedig az időzítés, az, hogy mindig január első hétvégén tartjátok a bulit. Ez tudatos vállalás, hogy pont ilyenkor menjen a dolog, vagy esetleg a várható, hogy mondjuk, tavasz elejére pozícionáljátok át egyszer az egészet?

Ez abszolút tudatos. Ilyenkor uborkaszezon van. Nemcsak Pécsen, hanem országosan sem történik sok minden, szilveszter után nincsenek gigarendezvények, így pedig nagyobb az esély arra, hogy az országos figyelmet a fesztiválunkra irányítsuk.

 

Tavaly nagyjából hányan vettek részt a fesztiválon, van-e kitűzött célotok, hogy nagyjából mekkora az a tömeg, amit ha megmozgattok, akkor azt mondanátok, hogy igen, ezért megérte megcsinálni?

Mivel a fesztivál ingyenes, belépőjegyek alapján pontos számot nem tudok mondani, körülbelül 6000 fős közönségre számítunk. Amikor az előző fesztiválon felkeltünk, hogy kezdéskor körbejárjuk a helyszíneket, és délelőtt tízkor azt láttuk, hogy az egyik legpunkabb hely tele van, ráadásul már valaki hányt is, nos, ez már önmagában egy sikerélmény. Ahogy az is, hogy tényleg meg lehet mozgatni a várost, és egy napra ennyire fel tud pezsdülni itt az élet. Hogy meg tudjuk mutatni, érdemes koncertekre járni, illetve azt, hogy milyen sok aktív zenekar van egy városban, Budapesten kívül is. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy mi is adjunk valamit a városnak, mert mi is sokat kaptunk Pécstől.

 

Fesztivál-logó Punannyval a Hajón /// Fotó: Máté Péter / Made in Pécs Fesztivál

 

Ebben az új, feltörekvő, kezdő hangok iránti nihilben tényleg felüdülés ez a fajta ars poetica. Főleg, mert ez a terep, az underground, illetve az emberek ebben a dimenzióban történő megmozgatása, felrázása oltári meló, szóval mi is csak szurkolni tudunk. De akkor nincsen lélektani határotok, hogy mondjuk az már fasza, ha hatezren eljönnek, mert így meg tudjátok mutatni, bizony van élet a mulatós-kertévés parasztvakításon túl?

A nézőközönséget tekintve nincsenek ilyen céljaink. Nekünk az a sikerélmény, hogy évről évre több zenekar jelentkezik, az, hogy tíz éve feloszlott együttesek alakulnak újjá a fesztivál alkalmából, az, hogy a bandák presztízskérdést csinálnak abból, hogy bizony, fel kell lépniük ezen az eseményen. Hogy idén már fizikai korlátokba ütköztünk, mert egyszerűen képtelenség lett volna több bandát beszuszakolni, mint amennyi végül fellép. Szóval ezen például keményen dolgoznunk kell, hogy még több zenekarnak és zenésznek tudjunk lehetőséget adni a jövőben. Vagy még több helyszínt kell bevonnunk, vagy esetleg több naposra kell bővítenünk a rendezvényt.

 

A liverpooli közösködés után szeretnétek rendszert csinálni abból, hogy minden évben meghívtok néhány előadót egy-egy európai városból?

Beszéltünk róla, hogy folytatnánk ezt a vonalat. Sok elképzelésünk van, hogyan lehetne még izgalmasabbá tenni a dolgokat, rengeteg lehetőség van ebben a fesztiválban, egyelőre ez maradjon meglepetés.

 

Ha szeretnétek még több Made in Pécs Fesztivál tartalmat fogyasztani:

 

• Interjúztunk az egyik liverpooli zenekarral, a Strange Collective-vel,

 

• Illetve, ITT meg már ajánlottunk pár fellépőt, akiket nagyon érdemes lesz megnézni 😉 

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland