Kétszer vág orrba a MIR-űrállomással a NO!Mozzart

Egy nagyon-nagyon eklektikus, horvát zenekar, a NO!Mozzart két estére megszállja Budapestet, és gyors egymás utánban ad koncertet a Retoxban és az Aurórában.

 

Nem igen találunk szavakat arra, amit a zágrábi NO!Mozzart művel. Az, hogy kísérleti pszi-jazzrock, csak egy ócska próbálkozás részünkről arra vonatkozóan, hogy megpróbáljuk belőni, mit is hallgatunk. Mert mit is, tényleg? Fogalmunk sincs! Az tuti, el kell felejteni minden konvenciót, minden olyasmit, ami alapján be tudunk lőni egy zenei formációt, hogy akkor pontosan mire is számíthatunk tőlük.

 

Ha nagy közhelyeket kellene elpufogtatni, az „ahány ház, annyi szokásra” rímelve azt is mondhatnánk: „ahány dal, annyi arculat”. Igazi kaméleonok, s esetükben tényleg nem érvényesek azok a szabályok, keretek, amiket megszokhattunk. A ritmus, a tempó kiszámíthatatlan, s a kapcsolódó vizuális világ is tök beteg. Így nyitánynak például elég csak végignézni az El Toro c. klipjüket.

 

 

Az egész durván lebegős, meg mintha az űrszemét között kukázva tarkón vágnának a – ma már csak tudománytörténeti kuriózumnak számító, ám egykor a csúcsot jelentő szovjet – MIR-űrállomással, hogy a lendülettől visszaérve a légkörbe közben még grátiszba csinosan ropogósra grillezzük magunk. Ilyen látomásos víziót hozott ki belőlünk a hangulatában, meg hangzásában is homlokegyenest másnak tűnő H.O.P.E. live c. etűd. (Meg amúgy a formáció dalainak általánosságban, ezt csak halkan és roppant finoman jegyezzük meg, van némi hangulati áthallása PJ Harvey világára.)

 

 

Már csak azért is érdemes őket megnézni, hogy akkor ez most élőben hogyan? S szerencsések vagyunk, mert a zenekar az InTheWoods turnéjának keretében egymás után két este is fellép Budapesten. Így október 20-án, pénteken a Retox Barban, míg egy nappal később, október 21-én szombaton az Aurórában koncerteznek, mindkét helyen 21 órakor indul a bál. Ugyan nem fogjuk kirugdosni egymás fogsorát az első sorban, de most nem is ez számít. Szóval, ott tali!

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Ígéretes titánok