Heló, hallgassatok magyar dalokat! – #mertkelladal

Olyan nehéz helyzetbe került az egész gazdaság szerte a világon, ami nem csak a zenészeket, hanem mindenkit sújt. Az összefogásra pedig most óriási szükség van!


Emiatt indította el egy csapat zeneiparban mozgó ember a #mertkelladal kampányt. Azért nem írok konkrét neveket, mert rendkívül szimpatikus módon nem úgy jött  a hír, hogy a Hangfoglaló Iroda vagy az Artisjus indította útjára a kezdeményezést, hanem olyanok, akiknek fontos, hogy a magyar dalok továbbra is éljenek.


Mi ez az egész? Ha nagyon röviden akarom összefoglalni, akkor egy figyelemfelhívó kampány, amiben a globális koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetből kifolyólag munka nélkül maradt emberekre szeretnének rávilágítani. Ennek leglátványosabb eleme természetes a színpadon álló zenészek eltűnése, de nem szabad elfelejteni, hogy mögöttük egy teljes infrastruktúra áll, a hangtechnikusoktól kezdve a fényesen át addig az emberig, aki adminisztratív irodai munkát végez a menedzsmenteknél.


Egy teljes ipar került most veszélybe, és bár szeretném hangsúlyozni, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy a vírus nem csak a kulturális életet rúgta úgy pöcsön, hogy az azóta is a földön fetreng, hanem megtette ezt majdnem mindenkivel, aki szembejött, viszont a zenei életben reakcióként elindult egy ilyen összefogás.


Ez a lejátszási listánk például az első kézzelfogható jele annak, hogy hogyan próbál mindenki segíteni. Ti például úgy tudtok, ha végighallgatjátok:


Mit tudsz még tenni?


Több mindent is, de elsősorban hallgass sok magyar zenét! Mindenki imádja a külföldi előadókat, de fontos lenne, hogy most mindenki megpróbáljon segíteni az hazaiaknak.


Ha lehetőséged van rá, vásárolj zenét!


Olyan platformokat válassz zenehallgatáshoz, amikből a zenekaroknak bevételei származhatnak: Spotify, Deezer, a különböző streaming platformok, és a YouTube is jobb, mint bármi illegális.


Pörgesd például a fenti lejátszási listát, vagy hozzá létre sajátot a kedvenc magyar dalaidból, ahogy mi is meg pl. a Hangfoglaló is megtette.


Ha rádiós, vagy tévés szerkesztő vagy akkor hajrá: jobb lett volna, ha nem kell egy ilyen helyzet hozzá, de talán elkezdesz több magyar dalt játszani, mert látod, hogy mekkora igény van rá.


A #mertkelladal kampányon túl mások is próbálnak segíteni a nehéz helyzetbe szorult zenészeknek. A Bandcamp például a mai napon (március 20.) lemond minden közvetítői díjáról a megvásárolt termékek után. Ez azt jelenti, hogy bármilyen összeget is fizetsz ma ki a Bandcampen, az egy az egyben átkerül az általad támogatni kívánt zenekar számlájára. Az akció ma éjfélig tart, úgyhogy, aki megteheti bátran játsszon Black Fridayt a platformon.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence