7alatt – Belau-tól az altrock-grunge-punk paradicsomig

Ha vasárnap, akkor 7alatt. Szubjektív válogatásunk a 21. hétre az elmúlt hét legfontosabb megjelenéseiből és az előttünk álló napok legjobb koncertjeiről.

Kezdjük a legfontosabb nyíregyházi hírrel, Bodó Bencénk hadd beszéljen kicsit haza! Van új Bobafett-dal, és ismét hihetetlen, sajnos a YouTube leszedte, Vimeón fent van, IDE kattintva meg tudjátok nézni, EPIC!


No, de térjünk át a több zenével operáló dolgokra. Úgy néz ki, mostanában minden hétre jut egy olyan női előadó, akit főként nem szóló produkcióiból ismerünk, pedig nagyon illene. A múlt heti Böbe-dal után itt van CéAnne új száma, a They Don’t Know, és tényleg nem tudják sokan, hogy ebben a lányban mennyi tehetség van. A dal egy nagyon érdekes reggae-soul pop egyveleg, és hihetetlen, de az angol szöveg szól valamiről, amivel engem nagyon megvett. A klip is nagyon szépen kivitelezett, de meglennék nélküle is, ami nem a videó hibája, hanem a dal érdeme. Tessék CéAnne-t hallgatni, mert jó!

CéAnne – They Don’t Know

Instagram: https://www.instagram.com/ceannemusic/ Facebook: https://www.facebook.com/ceannemusic/ video credits: Járosi Róbert Gábor https://www.facebook.com/jockophotovideo/ image photo and set: Kőfaragó Zsuzsi https://www.facebook.com/KofaragoZsuzsiFotoGrafika/ beautiful ladies: Bardon Ivett, Barbinek Paula helping hands: Németh Luca, Vaspál Marci music credits: music and lyrics: Szélinger Anna (CéAnne) produced, mixed by Ádám Péter (Sonar Bistro) mastered by: Mr. Joeker Special thanks to: lindamelinda, Ortega Guitars

És még (mindig) Szécsi Böbe, akkor nézzük meg zenekart, amiben gyakran felcsendül a hangja: új klippel jött a Belau. Az Essence c. darabban ezúttal a brit Sophie Barker énekel, nyugtatja le az idegeket. Közben ezt a dalukat hallgatva is felmerül a kérdés bennünk, miért nem kap több figyelmet a formáció Magyarországon? Ennek a zenének ugyanis működni kéne itthon is, hiszen kétségtelen, teljesen rádióbarát, még ha az sokszor ma inkább szitokszónak számít. Mindentől függetlenül, a Belau igazi magyar exporttermék (lehet/az is), mi pedig, akik szeretjük néha, elkaphatjuk őket, itt-ott, illetve büszkék lehetünk rájuk, mást nem tehetünk. (A Belau legutóbbi klipjéről ITT írtunk kritikát!)

BELAU / ESSENCE ft. SOPHIE BARKER (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

The budapest-based electronica duo, Belau now returns with a heartwarming new single from the upcoming and long-awaited sophomore full-length featuring the legendary Sophie Barker from UK, who was best known from one of the band’s top inspirational record, ‘Simple Things’ by Zero 7. Scroll down for the details!

A végére pedig itt van egy kis csemege az erősebb zenéket kedvelőknek. A Grimcity Vesper EP-je zeneileg annak is tök befogadható, aki nem szereti ezt a stílust, emiatt nem is tudom hová soroljam. Amikor rákerül az ének/kiabálás/hörgés, akárhogy is hívja ezt a szakzsargon, akkor már azért nem vágyom arra, hogy erre aludjak el. Ettől függetlenül, egy nagyon igényesen összerakott lemezről van szó, aminek az eleje annyira jól indul, hogy az hihetetlen. Az ember csak ül, és érezi magában a feszültséget, érezi, hogy ez nem egy pop lemez lesz, azt várja, hogy mikor robban le a feje a kezdéstől. Ehelyett a lassú építkezés mellett döntött a csapat, de akkor is óriási pacsi a megvalósításért.

Grimcity / Vesper [full EP stream]

https://www.facebook.com/grimcityband grimcityband@gmail.com Spotify: https://spoti.fi/2Q34rda Apple Music: https://apple.co/2HezkZd Deezer: https://bit.ly/2DW0uSH Bandcamp: https://grimcityband.bandcamp.com/ 00:00 The Beginning 02:31 Soulcatcher II. 05:48 Wounded 09:10 Dead Mirror 13:11 Awake 18:00 Temple 19:20 Strangled 22:00 The End Album recorded and mixed: Erdőhegyi Bálint Artwork and graphics: Vígh Anikó Additional sequence: Fráter Loránd / Koporsómra Visualization: Buzás Krisztián WE ARE Fráter Dani – vox/guitar Palkó Balázs – guitar Nagy Gergő – bass/backing vox Mattyasovszky Ádám – drums ~~~ SOULCATCHER II.

Most pedig suhanjunk át a jövőhét eseményeire, mert most sem fogsz otthon maradni, hiába itt a vizsgaidőszak, valld be, este már úgysem tanulsz.


Valódi hipszter-orzgamus készül május 23-án csütörtökön a Toldiban, de ha figyelembe vesszük, hogy pár évvel ezelőtt még a Bajcsy-Zsilinszky úti mozi számított az alter gyerekek kaptárának, ez talán annyira nem meglepő. Őszintén nem tudom, hogy a csütörtöki buli melyik fellépője izgibb. A Rien du Sol-t egy évvel ezelőtt egy budapesti tetőn alapították, és valahol az alternative-rock és a pszichedellikus elszállás között lavíroznak, egészen effektív módon. A Ventures viszont egy bedroom-producer szólóprojektjéből nőtte ki magát arra a szintre, hogy bármely MOME hallgató azonnal a szívébe tudja zárni őket. Ha már a Fran Palermo is túl mainstream, zsa Toldi!

Rien Du Sol / Ventures / TOLDI Live

2019.05.23. >>> TOLDI

Mi lesz itt, te jó isten!? Szintén csütörtök, de a Toldi helyett a Dürer. Lehet készíteni a csőnacit meg a bakancsot, mert altrock-grunge-punk paradicsommá válik az Ajtósi. A Tündérvesét azt hiszem nem nagyon kell bemutatni a műfaj kedvelőinek, a Combcsont viszont egy egészen friss csapat, annyira, hogy két hete jelent meg az első klipjük. Egy kis ugrabugrálós pogo közben pedig akár már a rajongójukká is válhatsz.

AITM / Tündérvese / Combcsont / Elzárt Világ

2019.05.23. >>> Dürer Kert

Jó, persze, lehetne ajánlani az egész BelFesztet is, de azt nem szeretnénk. Úgyhogy itt most nem is az ötödik kerületi falunap a lényeg, hanem az a Platon, ami mostanában futott nálunk is több fronton, néhány hete meg felkerült Penke Bence polcára is (értsd: Spoti lejátszási listájára). Ez az a zene, amit fűben heverve, cidert kortyolgatva, cigizgetve érdemes hallgatni, és milyen jó már, hogy erre pont van is lehetőségünk. Ha bánod, hogy nem vagy brit és nincs Mumford & Sons, akkor inkább ne bánd, hanem gyere ki szombat délután 😉

Platon Karataev // BelFeszt nagyszínpad

2019.05.25.

Találkozzunk valahol, ha pedig valamit kihagytunk volna a felsorolásból bátran támadjatok le vele, és ne felejtsétek kedden 18.00-kor Facebook LIVE: jön a Fű Alatt új része, ahol ezúttal a megannyi zenekarban játszó Sallai Laci lesz a vendég, akivel párhuzamos zenélés nehézségei mellett a klubbezárások hatásairól, illetve a mecenatúra és a politika kapcsolatáról is beszélgetünk. A YouTube-hoz érdemes feliratkoznotok a csatornánkra!


(A cikk Bodó Bence és Penke Bence közös koprodukciójában készült.)

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Ígéretes titánok