7alatt – Köztévés cenzúrától civil rádiós eseményig

Ha vasárnap, akkor 7alatt. Válogatásunk a 24. hétre az elmúlt időszak új anyagiból és a jövő hét koncertjeiből. Hip-hop lemeztől, ausztrál rockig.


Kezdjük is azzal a hírrel, ami szerdán minden médiumban megjelent. Mármint, azokban, ahol még írnak híreket. Elment a Besh o droM az közpénz milliárdokból fenntartott köztévébe klipet bemutatni, majd a helyszínen közölték a zenekarral, hogy nem lehet a klipet leadni. Ez szerintem viszonylag megnehezíti egy klip bemutatását, bár én nem értek annyira hozzá, nem vagyok „cenzor”, óh, pardon, műsorszerkesztő. Mondjuk, az őszintén érdekelne, hogy ez milyen szinten dőlt el, a szerkesztő már tudja a dolgát, vagy a propagandaminiszternek még ilyen kis apró cseprő dolgokkal is foglalkoznia kell, esetleg a kommunikációs szakértő pislogott nagyokat, mikor nézte a klipet.


A sztori szörnyű, de a dal és a klip mindentől függetlenül önmagában is megállja a helyét, egy teljesen jól bevált, király Besh o droM-dal, a vizuális kiegészítés pedig egy érdekes sztorit ad ki. Nincs más hátra, mint, hogy megnézzük ezt a már-már anarchiába hajló videót.

Besh o droM – Vaságy (Official Video)

Uploaded by Sousa Haz on 2019-06-08.

A múlt héti ajánlóban is előkerült a Goodbye Darjeeling, ráadásul már egy rakás kritikát is írtunk róluk korábban (pl. ITT, vagy ITT ja és ITT is) – így nem akartam elővenni most is őket. De mit csináljak, ha eszméletlen jó a lemez? Kellemes kis utazás a melankóliából az energiabombába, abszolút hallgattatja magát az anyag, a cím és a mondandó pedig teljesen találó, és hiteles. Két nagy öröm pedig, hogy sehol nem lett túlgondolva a lemez, erre mondjuk Ligeti Gyuri produceri munkája biztosíték is volt, a másik pedig, hogy egyetlen olyan dalt se érzek rajta, aminél ott lenne az a „kellett még egy dal” a lemezre íz. Ez pedig nagylemeznél ritka, úgyhogy, tessék bátran pörgetni.


Most pedig kicsit csalok, és egy hétnél korábbra nyúlok vissza, de nem sokkal, május 31-én jött ki Kapitány Máté JEPP: A névre keresztelt EP-je. Ritkán lelkesedek rapért, de ez egy remek anyag lett. Tizenhat perc szövegelés, nagyon jó alapokra, és tök érdekes szövegritmizálással, ami miatt soha nem unok benne, mindig pont időben érkezik a váltás. Régóta hallom nagyon sok oldalról, hogy ez a srác az egyik legnagyobb raptehetség, érdemes rá figyelni, és tényleg.


Úgyhogy várom ennek a lemeznek a B oldalát, ami még idén érkezik, és remélem, hogy egy-két dolgot sikerül rajta javítani, pl. a legerősebb trekk, a Szörny refrénjének rímei azért kicsit idegesítenek. De ez legyen a legnagyobb bajom, ettől függetlenül rég hallottam ilyen jó hip-hop lemezt, úgyhogy pacsi érte.


A koncertek tekintetében péntekkel kezdünk. Tilos Maraton lesz a Dürer Kertben, sőt igazából már tart is, ebből pedig minden napot szívesen ajánlok, de a június 14-et, az Eklektik nap a Tilos Maratonont különösen. Nem írok le mindenkit, mert egészen hosszú lenne, de The Qualitons, Fran Palermo, Bozo. Értük jó sokat is megéri fizetni, de a rendezvény ingyenes, és nem csak ők lesznek, hanem még rengeteg fasza fellépő. Ott a helyetek.

Eklektik Nap a Tilos Maratonon: Fran Palermo*, The Qualitons

2019.06.14.

Szombaton Akvárium Klub és Wolfmother. Szerintem ezt ennyivel le is lehetne zárni, de azért még győzködlek titeket, hogy higgyétek már el mennyire elmondhatatlan jó az az ausztrál fejrázás, amit ők idehoznak. Abszolút klasszikus, bármilyen zenét is hallgattok most, szinte biztos, hogy volt egy rockos korszakotok, vagy faterotok ilyesmit hallgatott, és ez simogatni fogja a lelketeket.

Wolfmother – Akvárium Klub

2019.06.15.

A végére hagytam két olyan bulit, amivel ti simogathatjátok mások lelkét.


Továbbra is tart az Auróra támogatói hét, holnap azaz hétfő este a Puma Danger és a Rock Band for Old Men játszik Budapest egyik leginkább célkeresztbe állított helyén, (ahova amúgy én elhívnám a helyükben most gyorsan a Besh o droMot) annak fennmaradásáért, jó célért bulizni pedig jó.

Puma Danger + Rock Band For Old Men! | Auróra Támogatói Hét 8.

2019.06.10.

A másik pedig jövő vasárnapra, június 16-ra a Budapest Parkban egy olyan buli, ahol ismert, nagynevű magyar zenészek állnak színpadra, a gyermekéhezés felszámolásáért. Az én szívemhez minden ilyen kezdeményezés nagyon közel áll, és örömmel látom, kezdenek sokan rájönni, hogy sokkal nagyobb a felelősségük nekik, mint eddig gondolták.

Unicef Segélykoncert – Budapest Park

2019.06.16.

Ilyen dolgok várnak a jövő héten, no meg persze kedden 18 órától Facebookon jön a Fű alatt következő része Réz Györggyel, a Majdnem Híres Rocksuli egyik alapítójával, zeneipari trendekről és sok egyéb más érdekességről. Az adás utána Youtube-on is visszanézhető, amihez érdemes feliratkozni a csatornánkra.

Fű alatt #11 – Réz György (Majdnem Híres Rocksuli)

2019.06.11 >>> Facebook LIVE 18 óra ||| Youtube LIVE 19 óra

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence