7alatt – Fókuszban Az év dala sztárjai

Új hét, friss, ropogós dalocskák, no meg pöpec koncertek. Ezúttal a korábbi évek nálunk pörgő előadói mennek nagyot: Borka, a Deep Glaze és a kaliforniás fiúk!

Jó érzés olyan heti ajánlót összepattintani, ahol olyan zenekarok újdonságait és koncertjeit tudom csokorba szedni, amelyek korábban először nálunk mutatkoztak be, vagy épp mentek nagyot egy Az év dala kiírásunkon.


Nos, a lecsóba csapva: picit nehéz elhinni, de mindjárt négy éve, hogy először írtunk és mutattuk be a nagyvilágnak a Deep Glaze fiait, akik 2015-ben elindultak az első Az év dala kiírásunkon, és meg is nyerték azt Shadow című számukkal. Azóta rengeteg minden történt, sokszor írtunk róluk mi is, miközben Jorgoszék szépen lassan kinőtték a bajnokságot. Az első EP után jött egy lemez, ám a Pressure óta két és fél év telt el, így a keményvonalasoknak, mint a falat kenyér, úgy kellett már egy vadi új szám!


Szeptember 20-án aztán megérkezett a friss etűd. A Monotony alapjaiban ott az a jóleső zsigeri mocsok, ami mindig is megadta a Deep Glaze báját, azonban érződik az is, hogy a gyerekek lassan kezdenek nagyobbak lenni. Ergo, míg én pl. lassan nyugger leszek, ők a húszas éveik közepével kezdtek el babrálni. S ugyan az őket szoros emberfogásban követők tudják, a szintis hangzás egyre inkább átmelengette a zenéjüket, ez az új darab, ha lehet még darkwavesebb lett, mint a korábban megszokottak. A vibrálás tényleg kurva jó, a klip hangulata pedig igazolja, az életkori sajátosságok, agóniák korszakoktól függően örökek – lásd még azért inkább a puttóbb piát vesszük a fűszeresnél, mert akkor többet ihatunk, jut másra is, stb. (Én is, meg sok tízezren is hasonlóképp jártunk el tizenöt éve – ászokat szisszentettünk kárlzberg helyett, miközben a videót nézve elmosódott utolsó sör melletti nagy könyöklések villannak be a rég elfeledett Erdős Café meg Süss fel nap nevű helyeken.)


Ha tehát szeretitek a snájdig, nyers suttyóságot, vessétek rá magatokat az új Deep Glaze-számra. Közben meg az élelmesebbekkel várjuk felcsendülni azt, hogy „van még ott ám, ahonnan ez jött!”

Deep Glaze – Monotony (Official Video)

‘Monotony’ is the newest single released by Deep Glaze. 🃏 Out on streaming platforms soon. Track recorded and mixed by Balázs Altsach, Mastered by John Davis, Metropolis Studios. Video produced by Etherno Studio, directed by Damjan Lazin. 📽 DOP – Bence Almasi, ✂️ Editor – Viktor Szabo, A videó létrejöttét az NKA támogatta.

És ahogy ígértem, nem tudunk elszakadni Az év dala nyerteseitől; nagylemezzel köszönt be a tavaly triumfáló Balogh Borka. A tíz dal között feltűnnek korábban már egyesévvel kipattintott, ismerős darabok is, viszont azok is újrahangszerelve kerültek fel a korongra. Ráadásul, azokból is tök jól látszik, hogy a Hollandiában élő Borka zenéje egyre szofisztikáltabb, egyúttal ennek köszönhetően egyre mélyebb, és valahogy meghittebb, intimebb lesz.


Az egész lemez hangulata olyan, mintha leülne egy gitárral meg egy halom effekttel a nappaliban, és személyesen nekünk játszana. Közben meg az egyszerűség látszatának örvén egyre komplexebb a hangzás. A dalok közül a legszuggesztívebb talán a Kill. Konkrétan egy napig folyamatos ismétlésben nyomattam a számot a Spotin. Engem eléggé grabancon kapott, és egyértelműen az egyik kedvenc meghitt darabom 2019-ből. Már csak azt szeretném, ha egyszer végre a rádiók is játszanák! (Szerintem, ami késik, nem múlik!)


Érdemes ráfeszülni Borka lemezére, ha pedig szeretnétek még róla olvasni, IDE kattintva eléritek az idei Campus Fesztiválon vele készült interjúnkat!


Az újdonságok után jöjjön a bulivonat, három koncertet ajánlunk nektek a hétvégére.


Három a magyar igazság, szóval jöjjön még egy Az év dala nagymenő! Szeptember 27, pénteken a fővárosi művelődési házban visszatérő bulit tart a Reményhal, és ennek alkalmából kedvenc kaliforniás srácaink, a The Califonia Nightmares fiai lesznek az előzenekar. Ha csak ennyit mondanék, már az is garancia egy patent tipegésre. Mindezt annyival toldanám meg, hogy ha egyszer elmész a koncertjükre, soha nem vágsz holmi álcicomázott VIP-szobák mélyére, hanem az oltári izzadság közepette örökre a tömeg közepén akarsz tombolni, hogy a végén egy csukfejessel a nézőtérről szétb…szd a dobszerkót!


Ha pedig nem elég belőlük, nézzétek meg a csapat frontemberével, Virág Levivel készült évadzáró Fű alatt beszélgetésünket, amit letiltott és korhatárosba minősített át a YouTube.

Reményhal Visszatérés Koncert /// vendég: The California Nightmares

2019.09.27 • TEMI Fővárosi Művelődési Háza

The Qualitons és improvizáció. Elég pöpec párosítás. Kevése trendibb csapat sasszézik ma Magyarországon, mint az underground mekkáját, a Seattle-i KEXP rádióját is megjáró The Qualitons. Nos, ugyancsak szeptember 27-én, pénteken ők a városligeti Pavilonba látogatnak a „Zene a lombok alatt” sorozat és a Magyar Zene Házával való együttműködés keretében. Ha még sose láttad őket, kötelező! Egy valamirevaló unfergrounder úgyse úszhatja meg, hogy ne lássa-hallja őket legalább egyszer az életében 😉

Zene a lombok alatt – The Qualitons Jam Session

2019.09.27 • Pavilon

El sem hiszem, nagyon durva, de immár tizenöt éve, hogy 2004-ben kijött
Török Ferenc Szezon című filmje, amelynek Zagar pattintotta össze a filmzenéjét Eastern Sugar címmel. Ami személy szerint az egyik kedvenc magyar szóndtrekkem. No, a másfél évtizedre való tekintettel, szeptember 28-án, szombaton az A38-on lesz egy újrajátszó (!!!) buli. Sok szempontból, ó, tejóég, de a lényeg, ha szeretitek a korai 2000-es évekbeli magyar road movie-fílinget, és tényleg érdekel benneteket, milyen lehetett elveszni az ezredforduló magyar ambient elektrójának világában, akkor a Hajón a helyetek!!! És ha akkor még oviba jártatok, így lemaradtatok volna róla, érdemes megnézni a filmet, és meghallgatni az albumot!


(A filmet sajna csak ilyen gyenge minőségben találtam meg, és mondanám, menjetek el egy videótékába, kölcsönözzétek ki dvd-n, urambocsá’ vhs-en, de asszem, ennek a mondatomnak ma már semmi értelme!)

Zagar – Train

Very talented Hungarian electro group!

Žagar – Eastern Sugar album-újrajátszó A38

2019.09.28.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland