7alatt – Szellemi endlösungba menekülve

Végtelen Próbaidő – szól a zïp friss, e heti ajánlónk fókuszában álló lemeze. Hiphop minden mennyiségben, no meg koncertek: a The Sharonz-tól az Ethnofilig.

Tizennyolc perc egy levegőre lehet kicsit meredek, de higgyétek el, megéri. A zïp új szösszenete (mix) a funkys, jazzes hiphopba visz, de a legjobb, hogy a srácok is bizonyítják: anélkül is lehet kőkeményen szövegelni, hogy nagyjából nulla trágárság hangzik el közben. Szuper, tényleg! (Mondom úgy, hogy pl. nekem nagyon hangulat kell a műfajhoz.)


Ha tehát akad egy bő negyed órácskátok, akkor tessenek szépen végigmenni a Végtelen Próbaidőn – hogy a szövegből kölcsönözzek idézetet: már csak a szellemi endlösungba menekülés fordulat miatt is.

zïp – Végtelen Próbaidő (mix)

“Végtelen Próbaidő” Tracklist: 1. Nyistenk 2. Várjuk a tavalyi évet 3. Hiperventillátor 4. Toldi 5.

Penke mesternek átadva a stafétát, ezután jöhet az e heti 3 kedvenc eseményünk!


Nemrég írtam a budapesti The Sharonzról, akkor éppen nálunk mutatták be új dalukat, október 17-én csütörtökön pedig az egész bemutatkozó nagylemezt a Robotban. Funfact, mindkettőnek Illúzió a címe. Én már a berobbanás küszöbére helyeztem őket, már csak azért is, mert zeneileg tényleg kábé olyan, mint a Margaret Island, mínusz Lábas Viki (számomra) elviselhetetlen éneklése. Ja, plusz brácsa. A brácsa menő.


Első blikkre fiatal bölcsész/művész, vodka-szóda szürcsölgető slammer közönséget saccolok, aztán, hogy ez pozitívum, vagy negatívum, azt már tényleg Te döntöd el.

The Sharonz lemezbemutató koncert (vendég: The Medley’s)

2019.10.17.

Bár egyes műfajok létjogosultságát hajlamos vagyok megkérdőjelezni, alapvetően nem szoktam embereket elítélni zenei ízlésük alapján. Különösen megbocsátó vagyok fiatalok esetében, mert bizony a rockzene erdejében én is eltévedtem általános iskola felső tagozatának környékén, és olyan utakon vezetett az út a zenei szocializációm során, amikre nem feltétlenül vagyok büszke 😀


Épp ezért furcsa, hogy a 14 éves énem egyik hősének láttán mégis emelkedett csöppet a pulzusom. Igen, az A38 október 18-án pénteken elhozza (de nem a hajóra, hanem a Barba Negrába) a vikingrock Hooligansét, a The Rasmust. Finnek, furán néznek ki, feketébe öltöznek és az énekes ki van festve – minden megvolt bennük, amire egy nyolcadikos rock-rajongó gerjedhet. És ügyesen meglovagolják a nosztalgiavonatot, mert a 2003-as Dead Letters, áttörést jelentő albumuk turnéját „maszterelik újra” így 16 évvel később.

Az A38 Hajó bemutatja: The Rasmus / Eddie Stoilow /Barba Negra/

2019.10.18.

Ha szigorúan vesszük, most ajánlom a harmadik olyan koncertet, ami egyben lemezbemutató is, még ha a pénteki esemény ugye vokális időutazás lesz inkább. Az utolsó csomagunk azonban október 19-én szombaton az Akvában egy igazi dimenzióugrás lesz, nekem legalábbis csak ilyen élményeim vannak az Ethnofillel kapcsolatban. Mondjuk ők is valami hasonlót árulnak, és az is biztos, hogy a zenélés/zeneszerzés egészen új szintjét hozták el.


Az Ethno-bulikon fontosabb a vibe, a flow, az összhang, stb., mint bármi más, ezt pedig több mint egy évtizedes történelmük alatt gondolom ki is maxolták. Azimutra keresztelt albumukat mindenesetre a KisHallban lehet először élőben hallani, úgyhogy ekszperimentális spiritualitás mindörökké! Előzenekar meg a (nepotizmus alert!) GranCanada lesz, akikről korábban írtunk már 😉 Szóval, csak jókat hallgassatok, és menjetek sok koncertre!

Ethnofil ▴ Azimut ⁃ lemezbemutató koncert // Akvárium

2019.10.20.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland – Penke Bence