7alatt – Vannak örök igazságok: utáljuk a k…rva várost!

Ismerős agóniák és relax a heti újdonságok között. Koncertfronton meg a torzítók lesznek a fókuszban. Az utolsó adag Az év dala előtt! Csak jókat hallgassatok!

Újságíróként különösen zavarba ejtő a Muzsik és Volkova új dala, a Megírta az internet. Az ötletes szövegvideóban – a refrénen kívül – nem látunk mást, mint az elmúlt időszakban megjelent „hírek” fejléceit. S persze érződik, illetve így a pofánkba tolva különösen arcpirító, hogy – tisztelet a kivételnek – miről szól a sajtó: mindent a kattintásért attitűdről.


Akinek esetleg volt valaha lehetősége elmerülni a kommunikációtörténetben, láthatta, a szenzáció, a pletyka, a híresztelés nagyjából egyidős az emberiséggel. Már a középkorban és a nyomtatott sajtó pirkadatának számító kora újkorban, a XVI-XVII. században is előszeretettel alkalmazták. Példákat tehát évszázadok óta hozhatunk a jelenségre, viszont a netes hírfogyasztás mindezt annyira felgyorsította, hogy ép ésszel követhetetlenné vált az egész. Erre az „őrületre” világítanak rá húsba maróan Muzsikék. Arra, hogy a kommentholokauszt korszakában a Facebook akadémiai doktoroktól hemzsegő közönsége már úgy mond sommás véleményt dolgokról, hogy el sem olvasva azt, a címből disszertál ékesszólóan.


Csak görgetem, – mint az életem – egyre lejjebb / Nem jut idő másra, csak a szalagcímekre – annyira elkeserítően igaz, hogy fáj. De mit tehetünk? Olvassatok könyveket, sokat! Én épp Kincses Katalin Máriától a Tábori sebesültellátás Magyarországon a XVI-XVIII. században című kismonográfiát bújom. Ja, és már csak az agyalós szövegeik miatt is, hallgassatok sok Muzsik és Volkovát (is)!

Muzsik és Volkova – Megírta az internet

Zene: Muzsik és Volkova Szöveg: Muzsik – gitár, ének: Muzsik – zongora, vokál: Volkova Felvétel: Muzsik Keverés, mastering: Lee Olivér Video grafika: Miklós Molli – @molli.maura Vágó: Lippai Balázs A dal a hamarosan megjelenő „Dekadens (gyerek)dalok” c. kislemez beharangozója. Szerzői kiadás 2019.

Vannak örök igazságok – ezt a címet adtam az e heti összefoglalónknak. Ezt most a Szabó Benedek és a Galaxisok bizonyítja. Az új lemezt felvezető újabb dal, az Első szám egy olyan életérzést zenésít meg, ami sokunk számára ismerős lehet. Főleg, akik rendesen élték meg valaha a spleent, a nihilt, akiket belül emésztett az elidegenedés, stb.


Tök érdekes, egyúttal vicces látni, hogy az „Utáljuk a kurva várost!” életérzés örök! Hogy várostól, korszaktól, generációtól függetlenül, mindenhol utáljuk a várost olykor. Immár huszonegy éve, még az Úr megboldogult 1998-as esztendejében Marcos barátommal és az azóta fotós mágussá avanzsált Fejes Marci cimborámmal forgattunk egy filmet A teázás művészete címmel. Pont erről szólt. Szóról szóra. És tessék, Szabó Benedekék 2019-ben is elhozzák ugyanezt a hangulatot. Parádé!


Amúgy az eddigi bevezetők alapján egyre jobban várjuk már az új lemezt. Tegyetek ti is így, meg melegítsetek a 2020. március 20-i (!!!) lemezbemutatóra. Addig meg itt vannak a klipek, lehet ronggyá nyúzni őket.

Szabó Benedek és a Galaxisok – Első szám

https://open.spotify.com/track/5wyEbL4RWupBLIyMzjR7C0 Album: Cím nélküli ötödik lemez (2020) Rendezte: Konkol Máté Fényképezte: Papp Tamás Vokál: Csordás Zita Gyűlölöm ezt a kurva várost, és titeket sem szeretlek jobban. Álmodom, hosszú nyarakról álmodom, mindentől távol, csendben és nyugalomban. Szevasztok! Ugye örültök, hogy újra itt vagyok és valóra váltom minden álmotok?

A Belau időről időre bebizonyítja, hogy instrumentálisan is oda tud verni, ha kell. Ezúttal is egy kellemes, ellazítós dallal támadnak. A Natural Pool című friss szerzeményük relaxációhoz szuper. De cikkíráshoz, vagy autóvezetéshez (anyázós feszkókat kerülendő) is jó szívvel tudjuk ajánlani. Ha szeretnétek még többet belőlük, legutóbbi a nyáron ajánlottuk őket.


S miközben az újdonságokat hallgatjátok, jöhetnek a koncertek a jövő hétre!


A hetet csütörtökön érdemes kezdenetek: december 12-én ugyanis a Robotban lép majd fel a The Royal Freak Out és az idei év egyik kedves stoner meglepetése, a Woodstock Barbie a Grizzly társaságában. Feszes tempók, nagy levegők, és torzítós őrület. Csak ezt ígérhetik. Ha a héten csak egy odab@szós koncertre szeretnél elmenni, akkor erre érdemes!


A Woodstock Barbie EP-premierjéről egyébként ITT olvashattok, míg a The Royal Freak Out legutóbbi lemezéről ITT írtunk!

Grizzly, The Royal Freak Out, Woodstock Barbie – Robot, Budapest

ROBOT ||| 2019.12.12.

Egy nappal később, december 13-án pénteken az új, Lesz! című kislemezével nálunk premierező SOSEVOLT lép majd fel ugyancsak a Robotban, akiket a négy vadóc hölgyemény alkotta Sniffyction vezet fel. Megjelenés, nem csak (gumi)metálosoknak 😀

Sosevolt “Lesz!” Lemezbemutató I Sniffyction II ROBOT

2019.12.13.

Ugyancsak pénteken, (nem csak) debreceniek figyelem(!!!): a Roncsbárban pörgeti majd a talp alá a bakeliteket a Tátrai Tiborral kiegészülő Ivan & The Parazol a Marble Mist felvezetésével.

Ivan & The Parazol x Tátrai Tibor / Debrecen, Roncsbár

2019.12.13.

Szombatra egy jó kis untergrund eseményt ajánlunk: az Analog Music Hallban koncertezik majd az Alone in the Moon a The Sick Unicorn és a The Age társaságában.

Alone in the Moon, The Sick Unicorn, The Age ➽ Analog Music Café

2019.12.14.

ÉS, ne feledjétek! December 10-én kedden érkezik a második évad záró Fű alatt epizódja, ezúttal az épp egy nagy akusztikus turné közepén járó, idén öt éves Margaret Islanddel beszélgetünk majd sok mindenről. NE hagyjátok ki a beszélgetést! >>> Kezdés: Facebook LIVE 18 óra | YouTube LIVE 19 óra. Hogy le ne maradjatok, érdemes feliratkoznotok a YT-csatinkra. Illetve, már podcastunk is van, ha a korábbi részeket akarnátok meghallgatni, ITT megtudjátok!

Fű alatt #22 – Margaret Island

2019.12.10 | Facebook LIVE 18 óra | YouTube LIVE 19 óra

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland