7alatt – A második adag zene bezártsághoz

Ahogy tegnap beharangoztam, ezen a héten értelemszerűen a koncertajánlók kimaradnak, de több zenét mutatunk nektek, az otthon üléshez. 7alatt, második rész.

Aki nem olvasta a tegnapi cikket, itt pótolhatja, abban is négy olyan anyagot ajánlottam, amit nem érdemes kihagyni, akkor sem, ha az ember egész nap A-ból B-be rohan, így viszont egyenesen vétek.


Ugyanez igaz a mai kínálatra is, és ugyanúgy, ahogy tegnap most is egy teljes nagylemezzel kezdünk, méghozzá a MADRAPUR második albumával, ami ironikus módon a Haza akarok menni címre hallgat.


A srácok nem Nostradamust megszégyenítő módon éreztek be valamit, hanem ahogy a HVG premiercikkében elmondták, néha kicsit kiszakadnának mindenből. Tehát ez egy szokásos fiatal felnőttkorba belépős, kapunyitási szindrómás, szorongó lemez? – kérdezheti mindenki teljesen jogosan, de erre a válasz az, hogy nem.


Egyrészt a dalok sokkal inkább közelítenek a pop-rock erőteljes világához, mint az alter elmerengéséhez, másrészt pedig az egész világa sem a befelé figyelős, hanem a történetmesélős lemezekét idézi meg.


A Hoppá!, ami beharangozta a lemezt kiemelkedik a többi szám közül, ráadásul az húzza meg a határvonalat, ami után az album erősebb része következik, sőt a Láthatatlan vonatokkal kiegészülve a két legjobb trekk követi egymást az album közepén.


A másodikkal egyetlen furcsa érzés, hogy talán nem elég monoton, a zenekar helyében jobban rájátszottam volna a zakatolásra a fejben, azután nagyobbat ütött volna a vége is és az hiszem az utána érkező, többi szám is.


Ez pedig talán az, amit hiányolok egy kicsit az anyagból. Profin összerakott munka, de több bátorságot elbírt volna, egy-egy olyan momentum szövegben, vagy zenében, ami miatt sosem felejtem el ezt az egészet. Így egy gyakorlatilag hibátlan lemez kaptunk, de ha e mellé, a következőn valami váratlanabbat is húznak a srácok, akkor meg van rá az esély, hogy befészkelődjenek ebben a szcénában az igazán elsővonalas zenekarokhoz, akik (igaz, hogy ezelőtt 10-15-20 évvel) mertek váratlant húzni.


Nőnapra megérkezett a Fran Palermo új lemezének beharangozó dala, ami hihetetlen egyszerűséggel A-Aha címet kapta. A számról, ha leveszem Henri Gonzo jellegzetes éneklését, akkor nem vagyok benne biztos, hogy felismertem volna elsőre, hogy Fran Palermo szól éppen.


Valahol a Jeopardy techno hangulata és a régebbi dalok világa között helyezkedik el, ami remélem, hogy azt jelenti, hogy a zenekar elkezd kísérletezni jobban az élő elektronika világával, mert az az én szívemhez nagyon közel áll. Ha pedig kapunk egy ilyen albumot, mint, amit ez a szám predesztinál, akkor senkinek nem lehet oka panaszra. Nagyon tudom értékelni, hogy ha egy zenekar nem teljesen hátat fordítva magának, de mer próbálkozni. Rég vártam úgy albumot, mint most ezt várom.

Fran Palermo ~ A-Aha

Lyrics 45 minutes till landing A-AHA Letter bombs and fire ascending A-AHA Sirens day and nights are singing A-AHA Book bonfires, heads are falling A-AHA Aba…

Ha pedig már elektronikus zene, tudjátok, hogy mi történik, amikor egy poszt-rock dal kap egy elektronikus remixet? Ferko fogta a Törzs új albumáról a Negyedik című számot, és bumm, egy nyomasztó csoda lett belőle.


Az album címe Tükör, emiatt pedig a remixhez vizuális társítást is kaptunk, amiben a születési egyenlőtlenségekkel találjuk magunkat szembe, ami az ambient alappal együtt remekül eléri a célját. Amikor pedig, már azt hitted túl vagy a nehezén ott jön be a váltás. Jó szórakozást hozzá.

TÖRZS – Negyedik (Ferko remix)

A remix I made for the post rock band TÖRZS. The original song was taken from their new album Tükör. The word tükör means mirror in english. That inspired me…

Pontosan 10 napja jelent meg a Belau új dala, ami miatt már nagyon közelinek érezhetjük a Colourwave lemezt. A szám Yasaquarius szövegével és ének hangjával elég magasra dobta fel a lécet minden következő énekesnek, akit szerepeltetnek majd a lemezen. Nem tudom, hogy éreztem-e már olyat Belau dalnál, hogy nem csak az atmoszférateremtéshez tesz hozzá az ének, hanem majdhogynem a vokális zene irányába mozdultunk el.


Persze lehet, hogy nem ez volt a szándék vele, de az „An ocean with no waves” nem csak gyönyörű kép, de nagyon jó bemondása is lett a dalnak. Ennek persze jelenleg örülök nagyon, mivel egy-egy ilyen lépéssel színesíteni tudják a Belau munkásságát, de remélem, hogy a lemezre nem fog elveszni az a teljes egységesség, ami miatt én annyira szeretem ezt a zenekart. Ez majd kiderül.

BELAU / AN OCEAN WITH NO WAVES ft. YASAQUARIUS (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

the uprising electronica / chillwave duo now returns with an another wanderlust gem from the upcoming and long-awaited sophomore full-length ‘Colourwave’…

Ez négy újdonság maradt még mára, pörgessétek mindegyiket végtelenítve, ha máshogy nem is megy, feliratkozásokkal, streaming hallgatással, aki megteheti merch vásárlással, segítse a művészeket ebben a nehéz helyzetben. Figyeljetek egymásra, vigyázzatok magatokra, és pontosan annyi koncertre menjetek, ahányat itt ajánlottam. Viszont csak jókat hallgassatok!

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence