7alatt – A legkedvesebb sci-fi és a zaklatott tisztaság

Most két hét után térünk vissza, hogy megnézzük, milyen megjelenésekkel tudjuk feldobni a napot, ha már a lakás ragyog, a falak átfestve, és új zenére vágyunk.


Egyelőre szerencsések vagyunk, hiszen szépen csorognak ki a még korábban felvett új zenék, amikkel a zenekarok tartják bennünk a lelket. Mindig van új a nap alatt és hasonló közhelyek, de tény, hogy most a felszabaduló idő majd elintézi, hogy szépen lassan beérje mindenki magát az eddigi elmaradásaival.


Illetve hála a XXI. század csodálatos technikai vívmányainak, a barátaink arcát nem kell elfelejtenünk, ahogyan érkezhetnek új zenék is, ha nem is stúdió minőségben, de mivel egy házi stúdió ma már sok mindenre elég, ki tudja, vagy az is lehet, hogy a lo-fi minőségű cuccok reneszánszát hozza el ez a leállás.


Itt van például Szabó Benedek egy újabb zenei produkciója a Past Cat. Benedektől azért nem áll távol ez a fajta, producerek által nem túlságosan, vagy mondhatjuk semennyire sem alakított világ. Ez persze azt is eredményezi, hogy senki ne várjon a Fadin’ Out-tól hihetetlen óriási nagy megfejtést, sem hangszerelésileg, sem zenileg, egyszerűen csak hárompercnyi fetrengős, merengős dallam, de annak tökéletes.

Past Cat – Fadin’ Out feat. Fancy Dress Party

Past Cat: https://pastcat.bandcamp.com/ Fancy Dress Party: https://www.youtube.com/user/3296856 https://fancydressparty.bandcamp.com/ Video by Péter Fülöp

Természetesen megérkeztek közénk az otthon maradós/karanténos számok is. Itt van például greg akinek a Stay at Home dala tökéletes példa arra, hogy mi történik, ha a négy fal közé szorítasz egy alapvetően hangszeres rockzenéből táplálkozó embert néhány Depeche Mode lemezzel és semmi mással. Az otthonmaradós dalokról mindenki döntse el, hogy tetszenek-e neki, vagy sem, jó kezdeményezés vagy nem.

greg – Stay at Home (Official Music Video)

Greg, my colorful party-face doppelganger from the ’80s, heard that vinyl and cassette are cool again so he came back. Please help him cause he ain’t got no …

A Felső Tízezernek volt olyan szerencséje, hogy még az utolsó pillanatban tudtak forgatni egy klipet az Építek egy űrhajót című dalukra, ami a Semmi Pánik 2 után másodikként jött közénk A bonyolult világ lemezt beharangozva. A legjobb a Felső Tízezer-számokban, hogy valahogy ösztönösen éreznek rá az éppen aktuális néplélekre. Nem specifikusan (az para lenne), de jól időzítik ezeket a nagyon általános sablonokat, amik így rögtön nem is tűnnek sablonosnak.

Felső Tízezer – Építek egy űrhajót

Ez a második single a Felső Tízezer harmadik albumáról, aminek az a címe, hogy A bonyolult világ. Rendezte: Sallai László / Nagy Balázs (Rotera) Zene: Felső …

A Fran Palermo szép lassan kiadja az egész Crocodile Juice Bar lemezét, most épp három új dalt kaptunk meg róla. Három egészen különböző trekk, ami valami olyasmit sejtett az eddigi dalokkal együtt, hogy egy nagyon eklektikus lemezre számíthatunk. Amikor megjelent az A-Aha akkor még abban reménykedtem, hogy egy elektronikus irányba elmozduló anyag lesz, most ezen változtatnom kell, mert az látszik, hogy ez nem fog megtörténni. Az új reményem az, hogy nem lesz két hasonló dal sem a lemezen, ami most még úgy tűnik, hogy esélyes, és minden megjelenő számmal egyre esélyesebbé válik.


Plusz infó: Ha az Under the Knife hallgatása közben azt hiszed már hallottad a dalt, ne hidd azt, hogy megőrültél, hanem nézd újra azt a Dalfutár részt, amiben Henri feltűnik és hirtelen összeáll majd a kép.


Tegnap kaptuk meg Saya Noé Thunder című számát, és a hozzá készült klipet. A világ legkedvesebb sci-fi hangulata bontakozik ki a szemünk előtt, egy Saya Noé szinten egészen táncolós dalra. A Free lassú, monoton lüktetéséhez képest a Thunder rengeteg történéssel operál, az én fejemben egy teljesen más kép körvonalazódott, amikor Saya Noé zenéjére gondoltam.


Ez egy sokkal inkább az EDM vonalhoz közeledő, modern pop dal, de szerencsére a Free-ből ha más nem is, a kivitelezési szint megmaradt, még így is, hogy sokkal több dolgoknak kell egyszerre tökéletes összhangban lennie. Talán a klip és a zene együtt nekem túl sok is, annyi az esemény, hogy attól tartok valami elkerüli a figyelmemet, bár tény, hogy emiatt újra és újra hallgatom a számot, és nézem a klipet.

Saya Noé – Thunder (Official Music Video)

Listen to ‘Thunder’ on Spotify: https://open.spotify.com/track/6HAXKBSzEN1P0ByOGxGpid?si=VSbGkbm0T8K7CgNglGyY2g Follow me on Instagram: https://www.instagram…

Ehhez képest a Mius a teljes letisztultságot hozta el az Études de Batterments albumával, amiről az Étude Articulation-re készült most egy klip. 2:50 meditáció zenére, egy néhol elfolyó, néhol hömpölygő táncos vizuállal. Ennyire könnyed elektronikus zenét ritkán hallani, aminek sikerül a zaklatottságát is ilyen letisztult formában átadni. Ez a tisztaság jellemzi az egész albumot is, nagyon egyértelműen utaztat minket keresztül az érzelmeinken. Szokatlan mára, hogy ha valakinek ennyi lehetőség van a kezében miért nyúl ennyire kevéshez, de pont emiatt érdemes nagyon végighallgatni az Études de Batterments-et.


Klip itt:

mïus – Étude Articulation [Théque Records]

A music video by János Visnyovszky. JVF: http://www.jvfport.com/ mïus: https://www.facebook.com/miusband dancer – Mariann HARGITAI stylist – Sarolta UDVARDI …

Album itt:


Három további album, amit mindenképp meg kell hallgatni:

Antekirtt Being No One

Jazzékiel Szép Napok

KrúbiÖsztönlény


A bezártság alatt se felejtsétek, csak jókat, hallgassatok magyarokat.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence