7alatt – Műanyag szemétként lebegünk az óceánon

Szerencsére még mindig érkeznek zenék, amikkel könnyebben átvészelhető ez a szar időszak. Nézzük az elmúlt hetet milyen új dalokkal lehetett egyszerűbben bírni.


Húsvét hétfőn megkaptuk a legkevésbé keresőbarát nevű magyar formáció bemutatkozó dalát. A GDP már azelőtt karantén projektnek készült, hogy annak lett volna értelme. Görögh Dani annyi helyen zenélt, hogy meg sem próbálom felsorolni, legutoljára a Kodály Spicy Jazz megálmodójaként találkozhattunk vele. A GDP vagyis a Görögh Dani Performance zenészei nem állandóak, egyes dalokra kapcsolódnak be csak az alkotók, a Roll Up The City esetében többek között Köles Eliza, aki a Kanári-szigeteken él. Tehát, ahogy mondtam, a GDP azelőtt győzte le a földrajzi határokat, hogy erre mindenki rákényszerült volna.


A dal pedig egy kellemes jazz-hop szerzemény lett, aminek minden megmozdulásán érződik, hogy nagyon profi zenészek rakták össze, a hangulatot pedig annyira jól festi le, hogy érzem a fröccsöt, látom a Dunát, és nem a klip záróképe miatt. Mindenesetre, akinek jólesik most egy kicsit úgy tenni, mintha, annak kifejezetten ajánlom a dalt, de akinek nem esik jól, az nyugodtan figyelje a zenét, hogy mennyire jó számok születhetnek távmunkával is. Az is egy felüdülés.

GDP feat. Eliza Koles – Roll Up The City (official video)

Köles Eliza – rap Görögh Dani – trombita Pásztor Ákos – fuvola Tempfli Erik – rhodes, zongora Szentgallay György – basszusgitár Köles Márk – dob Zene: Görögh…

A múlt hét azokról az emberekről szólt, akik ritkán mutatják meg magukat, de megéri kivárni. A The Beans sem az a zenekar, amelyik olyan gyakran ontja magából a friss kontentet. Ha őszinték akarunk lenni, sokan úgy emlékszünk rájuk, mint azokra, akikről nem tudjuk, hogy kik vannak benne és kik nem. Most a zenekar úgy tűnik, újra stabil és a bezártságban született egy új dal is, nem a bezártságról. Hanem az egyedüllétről, de hát igazából mindig egyedül vagyunk, és csak műanyagszemétként lebegünk az óceánon.


A szám erős, a képek hozzá egy külföldi turné legszebb pillanatai, mi az, ami még kellhet? Egy képkocka, amin a főhősünk Sid Viciousként (magyaroknak Papp Szabi) fekszik a lassú, érzelmes rész alatt a színpadon.

The Beans – Way I Walk Alone (Official Music Video)

The Beans – Way I Walk Alone Vocal, Guitar – Áron Vida Bass – László Tóth Drums – Balázs Puszti Recorded at Home during quarantine Mixed, mastered by Áron Vi…

Ha pedig ritkán előbújó emberekről beszéltem, akkor folytassuk azzal, akit indokolatlanul szem elől tévesztettünk: Antonia Vai is hozott egy új dalt, ami a Ritual nagylemez óta nem történt meg, annak pedig majdnem 3 éve. Most itt a Ghost, amiben az a legérdekesebb, hogy nincs benne semmi újdonság. Egy művésztől arra számítunk, ha ilyen hosszú időre eltűnik, valami nagy megújulás van készülőben, de Antonia esetében erről szó sincs.


Ő alapvetően jól megtalálta a helyét már korábban, és a megszokott zeneiséget vitte tovább most is. Ennek pedig én őszintén örülök, mert kevés olyan különleges előadónk van, mint ő, akire sokkal inkább alkotóművészként tekintek, mint énekesként, zenészként, amire a mostani megjelnésével is ráerősített. Ha pedig neki szüksége van három évre, hogy kicsit kipihenje magát, legyen, csak minden szünet után egy ilyen szintű és ennyire erős videóval kísért dallal álljon elő.

Antonia Vai – GHOST (Official Video)

From darkness to light, inertia to movement. I’m right here. I overcome you by becoming everything which I already am. Featuring Antonia Vai Clairisa S. Patt…

Nem csak Antonia az, aki nem szereti magából ömleszteni a dalokat, a Perpetuum egy 2017-ben alakult formáció, aminek eddig egyelőre egy kislemeze jelent meg, most pedig egy live session videót hoztak nekünk. Aki nem ismerné őket, saját állításuk szerint experimentális art-popot játszanak. Az biztos, hogy a Once Up büszkélkedhet experimentális kalandokkal.


Ez egy jazz projekt, ami beemel a könnyűzenéből elemeket, ha valaki a gitárszólót hallgatja csak, soha nem mondja meg, hogy ez nem egy nagyon profi rockzenekar. Azt hiszem, ilyen dalokkal lehet hidakat létrehozni a stílusok között, úgyhogy a Perpetuumnak ezért külön is jár az elismerés.

Perpetuum – Once Up (Official Video)

New song from Perpetuum. Fruzsina Girincsi – vocal Dániel Takács – guitar Áron Sárosi – bass Attila Telek – drums Music composed by Perpetuum Lyrics by Fruzs…

Egy kétszámos EP érkezett a Kolibri névre hallgató egy szál gitáros előadótól, Szívavató címen. Aki egy gitárral magyar szöveggel kiáll dalokat énekelni, az gyakorlatilag tudja, hogy érkezik az összehasonlítás, de Kolibri esetében ez inkább különbségek találása.


A Látogató és az Előszoba sokkal inkább befelé figyel, a megszokottaktól, nincs Cseh Tamás-féle helyzetjelentés a világról. A folk hangulat pedig nem véletlen, ahogy a keretes premiercikkből kiderült, Czakó-Kuraly Sebestyén is segített a dalok megalkotásában a Platon Karataevből. Az eredményt pedig mindenképp érdemes meghallgatni.

Kolibri – Látogató

A Szívavató c. double-sided single második száma. Zene és szöveg: Bognár Bandi Dalszöveg: A koponyám egy tó Benne utazol Te a látogató Kis hajód lebeg Épphog…

Ami pedig legutóbb kimaradt:


Papaver – Daddy Issues

Papaver – Daddy Issues (Music Video)

Official music video of Daddy Issues by Papaver Instagram: https://www.instagram.com/whatispapaver/ Facebook: https://www.facebook.com/whatispapaver/ Lyrics:…

Anima Sound System – LORD OF THE DESSERT

Anima Sound System – LORD OF THE DESERT

Composed by: Prieger Zsolt & Rozmán Zoltán Film by: Prieger-Bajtek Erika & Prieger Zsolt Anima Sound System 2020

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence