7alatt – „Álmodjuk ébren újra a takaréklángon eltöltött tavaszt”

Két könnyed és két masszív cucc – jól kiegészítik egymást e heti újzenés ajánlónkban: Konyha, Lukovich, The Devil’s Trade és Villö Acetone. Csak jókat mutatunk!


Elég határozottan jövünk kifelé a karanténból – ez látszik az e heti ajánlónkból is. Végre valahára! Ezúttal se süketelek sokat, mert hallgatni arany, de azért picit érdemes felvezetni a dolgokat.


Megannyi közösségi ínség után fejest ugrani a színtiszta önfeledtségbe, maga a felüdülés. A Konyha Mindig idebent című dalához sok kommentár nem szükségeltetik. Igazi ‘nomen est omen’ trekk – egy kedves kis animációs klippel megfejelve. Az egésszel nincs semmi tennivalónk, csak jól elveszni benne. Ugyan a korábbiak szerint augusztus közepéig nem lesznek fesztiválok, Szepesi Matyiék idecsempésznek nekünk valamit belőle – nem mellesleg a fúvós szekciónak köszönhetően. Hála érte.

Konyha – Mindig idebent (OFFICIAL VIDEO)

Mix, producer: Toldi Miklós Felvétel: Toldi Miklós, Mohai György, Haller Dániel, Szebényi Dániel Mastering: Szabó Szebasztian Miracle Sound A felvételek a Pa…

No, és megyünk is tovább a „végre már nem kell nonstop otthon bezárva dekkolni” nyomvonalán. A következő dalunkat valahogy úgy lehetne definiálni: vedd a Gyík zenekar keménymagjának egyharmadát – Lukovich, fejeld meg ismerős arcokkal, kollaborációkkal, és lőn A napsütés mit hoz ki belőlem.


A Lángolón debütáló felvétel mintha visszanyúlna az ős-Gyík irányába, nem kellenek a nagy megfejtések, csak élvezzük az életet. A Fakapoe és Nagyváradi Nelli közreműködésével összeálló számot hallgatva, nem csak a szöveg miatt, azonnal szisszenteném is a dobozos APÁt – hogy meglegyen a megfelelő folyadék bevitel, és ezért engem (meg sokunkat) szerencsére nem tilt el az illetékes tankerületi központ vezetője. Hogy az amúgy életigenlésből jeles, egyébként manchesteri parkban, napsütésben finom italozgatva a helyi pronyók között remekül elvegyülő szerzőt idézzem: „Körülöttem mindenkinek annyi zenei projektje van, pont nekem ne legyen egy saját a Gyík zenekar mellett?” Más nincs is hátra, mint szeretgetni a dalt és felszisszenteni hozzá egy jó sört.

Lukovich x Fakapoe x Nagyváradi Nelli | A napsütés mit hoz ki belőlem [Official Audio]

null

Eddig tartott a könnyedség, ajánlónk második felében két masszívabb cuccról lesz szó. Mindjárt itt is van Makó Dávid szólója, a The Devil’s Trade. Baromi találó egy korábbi EP-címe, a „Happy Music Is Shit”. És tényleg! Az egész annyira masszív, hogy olykor meg is feledkezhetünk róla: ez elvileg egy „egy emberes” mutatvány. Ugyan definíció szerint folk-blues, de ez talán annál sokkal több és szerteágazóbb, ami pedig egyértelműnek tűnik, elképesztően teátrális és mély, olykor pedig hirtelen eszeveszettül intim – egyszerűen csak kiszakadnak az érzelmek. Dávid új dala, a Dead Sister is pont ilyen. Csontig tud hatolni. És nagyon nem akar elengedni, fog, tart, megmarkol.


Miként egyébként az a Recorderen olvasható debüt cikkből kiderül: a szám beharangozója a tervek szerint augusztus 28-án érkező új lemeznek. A The Call of the Iron Peak munkacímen futó album a legnagyobb európai underground metálkiadó, a Season Of Mist színeiben jelenik meg, és a dalok túlnyomó része az Alpokban, 2000 méter magasan, egy mindentől elszigetelt helyen készült el, még 2019 novemberében.

The Devil’s Trade – Dead Sister (official track premiere)

Taken from THE DEVIL’S TRADE upcoming full length ‘The Call of the Iron Peak’. Release date: 28th August, 2020. The album can be ordered in various formats h…

A végére pedig egy igazi csemegét tartogatunk. Már az indulás is több mint szuggesztívre sikeredett – ahogy arról két hete írtunk –, és erre rátett még egy lapáttal a Lángolón premierező EP-jével Horváth Villő. Számomra a
Villö Acetone az idei év egyik nagy kedvence. Vizuális orgazmus rengeteg izgalmas megoldással. A háromszámos kislemez ráadásul szerintem meg is fejeli a Kereten bemutatkozó High on Fame c. dalát.


Amore, szól az EP címe, és tényleg beleszerettem. Szerelmes lettem a kismillió tört ütembe, a zaklatott, feszült ritmusba, ami úgy tud szexuálisan izgató és krimiszerűen felzaklató lenni, hogy észre sem vesszük, hol, miben vagyunk épp. Ebben a bő 11 percben ott van minden disszonancia és lázadás, ami bennünket – társadalmat – feszít a ’80-as évek óta. Tuti túlmagyarázom, meg belelátok, de a nyugtalan, lobbanékony, vehemens, zabos és impulzív jelzők ülnek és szépen egymásba olvadva, fonódva kergetőznek végig a számokon keresztül.


Annyira kár, hogy egyelőre még nem mehet a koncertdaráló, mert nagyon érdekelne, ez az egész hogy is menne élőben, hogyan nézne ki a színpadon. Mivel a produkcióban elvileg Villő csinál mindent, tökre megnézném, miként lakná be maga körül a teret ezzel az anyaggal! (Alig várom, hogy láthassam!)

Villö Acetone – Amore EP

1. Ivy Mike 2. Castle Bravo 3. Trinity All instruments and visuals: Villö Mixing: Dániel Lugosi facebook: https://www.facebook.com/villo.acetone/?modal=admin…

Ha közben kedvet kaptatok egy kis zeneipari beszélgetéshez is, itt a Fű alatt podcastunk, amelynek legújabb adásában a Völgyhétvégéiről és a Blahalouisiana új klipjéről csevegtünk Oszkó-Jakab Natáliával, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatójával.


Csak jókat, hallgassatok magyarokat! Titánok Spotify-ért ide kattintsatok! #mertkelladal #zenélnénk

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland