7alatt – Különleges popzene és könyvszerű blues

Visszatérnek a koncertek, újra átnézzük a jövő hét eseményeit az elmúlt napok újdonságaival. Stúdió session és Duna-parti hangulatok a legújabb ajánlónkban.


Valami ilyesmi most a popzene. Ez az első gondolatom végighallgatva a friss Fiúk EP-t, ami bármennyire is hihetetlen, a legelső albuma a srácoknak. Eddig mindig csak egy-egy új dallal és videoklippel bújtak elő, de most egységként is megmutattak öt dalt nekünk.


Mi is többször foglalkoztunk már a zenekarral a debütáló daluk indult a tavalyi Az év Dala kiírásunkban, de legutóbb a lemezre is felkerülő Vártam Rád klipjét szedtük darabokra egyik kritikus, Fű alatt adásunkban. Na jó, az túlzás, hogy darabokra szedtük, mivel az a dal és a lemez egésze is tökéletesen tudja azt, amit a zenekar képviselni szeretne. Ez 2020 popzenéje, amikor valahogy megjelent az igény arra, hogy mind zeneileg, mind szövegileg igényes, különleges legyen az, amit el tudunk képzelni a rádióban is.


Ezt pedig nem csak Mivanveletek-re alapozom, de elég meghallgatni a világ talán leginkább pop előadója, Dua Lipa új lemezét. Ha pedig ebbe az irányba megyünk el, akkor mindenki bátran vállalhatja, hogy igen, ez tök rádióbarát dal, de szerintem ez jó.


A Mivanveletek néha azért kinéz ebből a pop formulából, és gyanútlanul elrejt nekünk egy másfél perces zongoraszólót, hogy aztán visszatérjen egy refrén erejére, mintha mi sem történt volna. Az öt szám mindegyike egész más hangulatát mutatja be a zenekarnak, emiatt egyben és sorban érdemes az egészet végighallgatni, és eldönteni, hogy melyik refrén fog a fejünkben menni napokig.


Az album egyetlen problémája, hogy a cím sokkal riasztóbb és prosztóbb próbál lenni, mint amilyen ez az anyag igazából, de ez legyen a legnagyobb gondunk. Egy rettenetesen fülbemászó album, nagyon okos szövegekkel, végig szépen egyensúlyban tartva az egészet a rádió pop, a durva zenei megoldások és a magyar underground határain.

Fiúk – Szóban forgó

STREAMELD A MIVANVELETEKET: http://hyperurl.co/mivanveletek https://instagram.com/fiukhivatalos https://www.facebook.com/fiukhivatalos Zene: Fiúk Szöveg: Bír…

Ha pedig már elindultunk a popzene határain, akkor maradjunk is itt, Saya Noé ugyanis húzott egy váratlant, stúdióba vonult, hogy felvegye ugyanazokat a dalokat, amiket egyszer már kiadott – hogy a Taboo EP évfordulójára időzítve új köntösben ismét megjelentethesse az öt dalt. Ilyet láttunk már, évfordulókra a zenekarok mindig előállnak valamivel, ennek az anyagnak viszont ez nem a tizedik évfordulója volt, hanem az első, ráadásul azt sem mondhatjuk, hogy élő verziót kaptunk.


Ahogy a Lángolón megjelent premiercikkből kiderült, a Twich-rajongói követelték, hogy kerüljön fel egy olyan Saya Noé album, ami azt a hangulatot idézi meg, amit ők hallanak. Az első számú magyar zenei twitcher (ezt így mondják?) ennek hatására dobta ki ezt a nagyon meghitt lemezt.


Aki járt már Saya Noé koncerten az tudja, mire értettem, hogy nem a koncertverzióját hallhatjuk a daloknak. Míg ott egy sokkal erőteljesebb, bulizós verzió szólal meg, addig itt Koltai Kurszán játékával együtt az alap megszólalás is valóban azt idézi, amikor valaki csak megmutat nekünk egy dalkezdeményt. Olyan, mintha most hallhatnánk a Taboo magját, azt a meztelen teljességet, ahol ezek a dalok, már megszületnek, de még nem abban a formában, ahogy azt egy producer a világnak megmutatná.


Az, hogy Mimi édesanyja és unokatestvére is látható és hallható a felvételeken pedig csak még tovább erősíti ezt a hangulatot, szokatlan közelségbe kerülhetünk az előadóval. A célját pontosan tudjuk az anyagnak, azt, hogy sikerült-e elérni, azt mindenki döntse el.


Újabb dalt kaptunk a készülő Apey albumról, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni mennyire szeretnénk már hallani egyben. A Border Blues – nem nagy meglepetésre – egy klasszikus blues dal, de sokkal vidámabb felszabadultabb hangulatú, mint az eddig megjelent három szám a Book of Changes-ről.


A Phenom’enon-premierből megtudhattuk, hogy az ihletett adó esetnek köze van a szerb határhoz, egy cipőhöz és némi fűhöz, de igazán nem szeretném lelőni a poént.


A Border Blues pontosan abban a legerősebb, amiben az összes többi eddig megjelent Apey dal is, vagy mondhatnám azt is, hogy Áron Andris egész személyisége. 3:35 a dal hossza, és pontosan ugyaneddig tart az is, amíg a figyelmünket eszébe sem jut elengedni. Karizmatikus és tökéletes atmoszférateremtő, kicsit olyan, mintha egy nagyon jó könyvet olvasnék. Nincs más csak a dalok, és nem tudom, alkotó ember hogyan érhet el ettől többet.

Apey – Border Blues (Official Audio)

Fourth single ‘BORDER BLUES’ from upcoming album ‘Book of Changes’ by singer-songwiter Andras Aron ‘Apey’ (LAZARVS, TRILLION). Booking/Management * niki.maro…

Nem ér véget a 7alatt az új trekkek után, végre lehet koncerteket is ajánlani, ha nem is minden a régi, de legalább elindultunk abba az irányba. Mindenhol 500 fő a felső határ, ezzel kell számolni, de legalább újra be lehet számolni bulikról.


Apey például hétfőn a Budapest Parkban ad koncertet. A szóló koncertjeire pedig pontosan ugyanaz igaz, mint a dalaira. Készülj fel arra, hogy végig figyelni fogsz és ez nem az a háttérben lévő akusztikus koncert lesz.

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.


A nyár állandó helyszíne a Pontoon, amire most még nagyobb szerep jutott a budapesti éjszakában, szabadtéri adottságainak köszönhetően, plusz mivel sokfelé még zárt ajtó vár, így egyértelmű, hogy többen látogatják meg a Lánchíd lábánál lévő helyet.


Jövő héten kétszer is érdemes ellátogatni, kedden Barabás Lőrinc készül Live Act-tel, amit mindig hiba kihagyni, de ennyi elvonás után végképp nem szabad magunktól megvonni a játékát.

Barabás Lőrinc Live Act ~ Pontoon

Music event in Budapest, Hungary by PONTOON and Barabás Lőrinc on Tuesday, June 30 2020 with 1.1K people interested and 192 people going.


Pontosan ugyanez igaz a csütörtöki napra is, amikor pedig a Mörk visszatérés készül, szintén a Pontoononban. Az augusztusi koncertjük már most teltházas, tehát, aki biztosan szeretné elcsípni őket ebben a bizonytalan időszakban annak a csütörtököt ajánlom.

MÖRK ~ Pontoon

Music event in Budapest, Hungary by PONTOON and MÖRK on Thursday, July 2 2020 with 1.5K people interested and 271 people going.


Ennyi volt erre a hétre az újdonság, és ennyi volt a koncert, amit ne hagyjatok ki, de mindenkinek ajánlom, hogy keresgéljen az események között. Már csak azt is nagyon jó érzés újra megtenni.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence