7alatt – Retorikai raptől a spanyol József Attiláig


Némi pihenés után visszatérünk a 7alattal, hogy újra megnézzük,mit tartogatott nekünk a közelmúlt, milyen zenei újdonságok után sírnál, ha nem hallanál róluk.


Újra 7alatt, azonban ez egy rendhagyó összeállítás lesz, nem csak azért, mert a megszokottól több dallal és nagyobb időintervallummal készültünk, hanem azért is, mert a koncertajánlók most kimaradnak, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy az utolsó pillanatig bizonytalanok az események. Úgyhogy merüljünk inkább el a zenékben!


Kezdjük a legrégebbi kimaradóval, van egy elég erős hiphop alkotói közeg, amit a Slow VillageMulató Aztékok vonzáskörzetében lévő emberek alkotnak, és milyen jól teszik.


Nash és a Mulató Aztékok közösen rakták össze a Mindenkinek című dalt, ami, pontosan az, aminek egy ilyen dalról szólnia kell. Gondolatébresztők egymásnak és nekünk, témafeldobás három fajta lecsapással. Retorikai rap, és bár a legvégén úgyis leadod, mert odaát úgysem kell már, addig érdemes annyit pörgetni, amennyit csak lehet.

Nash – Mindenkinek (közr. Mulató Aztékok)

Zene: Empty (Molnár Máté) Szöveg: Phlat (Osváth Sándor) Tink (Balázsovics Mihály) Nash (Nagy Dénes) Klip: Rendező: Jávorszki Krisztina Operatőr: Pék Dániel U…

Ha pedig már a hiphop közösségét emlegettem, akkor hozzunk megint innen egy embert, a ONE-AB néven is ismert Őrsi Andrást szólóban RÓQA néven lehet megtalálni. Ez a projekt pedig nem egy gyorsan suhanó vonat, de három év után már itt is a második EP, vagyis a 2.0, amit Call Me Unique-al közösen jegyeznek, és egy nagyon erős neo-soul anyaggal lett az ország gazdagabb ezáltal. Még augusztus legvégén a Majestic című dallal kapott egy stop motion hatású nagyon erős vizuális felvezetést is az azóta már megjelent EP.

RÓQA & Call Me Unique – Majestic (Official Video)

We present RÓQA & Call Me Unique with “Majestic”. Hopefully you enjoy it. ♫ Stream / Download : https://fanlink.to/Majestic ➥ More information in the descrip…

És utoljára, mielőtt lezárnánk ennek a közegnek és stílusnak a munkáit, mostanra, fussunk neki az új Solqlap Budapest dalnak: A Fairy Tale Emmavie közreműködésével jött létre, és a mögötte lévő hiphop, neo-soul supergroup óriási biztosíték a minőségre, amiben most sem kell csalódnunk.


Nem csak azért váltunk, hogy senki ne tudjon megvádolni az egysíkúsággal, hanem azért, mert szerencsére folyamatosan érkeznek itthon mindenféle stílusból kimagasló dolgok.


A Third Planet pedig egy ilyen formáció, annyira egyértelműen erős produkció, hogy ízléstől függetlenül mindenki odavolt érte, aki hallott már róluk. Aki pedig eddig nem, annak nem kérdés, hogy itt az idő, már az angol szövegű dalok sem képeznek akadályt, a Rózsabors nyit arra a közegre is, akik magyar szövegeket várnak magyar zenekaroktól. Ebben mindig van egy fajta izgalom, hogy az anyanyelvi szöveg ne legyen klisék tárháza, de szerencsére a lécet bőven maga mögött hagyta ezen a fronton is a zenekar. Arról pedig, hogy a klip mennyire gyönyörű munka, már csak amiatt nem kezdek el beszélni, nehogy túl hosszúra nyújtsam a gondolatmenetem. Nézze meg inkább mindenki magának:

Third Planet – Rózsabors (Official Music Video)

Third Planet – Rózsabors Lemezbemutató: 2020.10.16. Instant https://m.facebook.com/3rdplanetofficial Főszereplő: Eke Angéla Tánc: Mauer Milán Rendező: Csalár…

Deva neve elég hamar bekerült a köztudatba a 777 című debütáló dala után. Az ízlésesen kevert népzene és elektronika elegye, néhol kicsit popos énektémákkal kiegészítve nem véletlenül hagyott nyomot mindenkiben egy pillanat alatt, ehhez a vonalhoz pedig most becsatlakozott az Unglitched, ami nem is egyedül, de egyből egy BéTé remix kíséretében érkezett.


Az Unglitched ismét nagyon szépen lépked tovább a Deva által kijelölt úton, bár érthető, hogy miért kislemezekkel jelentkezik, nagyon várom, hogy egy teljes albumot egyben is végighallgathassak ebből a sodró, elektronikus népzenéből.


Szeptember 4-én jelent meg az egyik legérdekesebb friss hazai projekt, a Sophie M harmadik dala. Megpróbálok egy mondatban leírni minden különlegességet, amit fontos tudni a dalról.


A Corazon Puro, József Attila Tiszta Szívvel versének a spanyol nyelvre átültetett verziója, amit loopokból épített elektronikus zene kísér, mindez ráadásul improvizálás közben lett megörökítve. Ezek az alapok, és még rengeteg mindent lehetne mondani arról, hogy a Sophie M miért válhat az egyik legmeghatározóbb underground ízlésformálóvá, ha továbbra is ennyire jól csinálják a zenéjüket. Az biztos, hogy nagyon várjuk a Balance című debüt albumukat, reméljük, hogy nemsokára megkapjuk majd!

Sophie M – Corazon Puro (Club Edit)

We made a rendition of the Hungarian poet Attila Jozsef’s poem “Tiszta szívvel”. The song’s gonna be on our debut album ‘Balance’. This time we played around…

A jövő hétre pedig mégis ajánlanék egy koncertet, ami az online térben történik és emiatt talán nincs akkora veszélynek kitéve a lebonyolítása. A Pinewood Studio elindított egy Twitch csatornát, amit érdemes lehet követni, ha valaki a streamelt koncerteket preferálná, de nem érti, hogy ki az, aki egy telefonnal szeretné ezt megvalósítani. 17-én a Tiansen vonul be a stúdióba, hogy megmutassák milyen hangulatot tudnak csinálni kamerákon keresztül.

Tiansen (OMC live session)

Music event in Budapest, Hungary by Tiansen and 2 others on Thursday, September 17 2020 with 132 people interested and 37 people going.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence