7alatt – Nem giccses zene filmen és nem indusztriális egy építkezésen

Elmúlt egy hét, és bár a koncertajánlókat továbbra sem tartom legitim műfajnak, attól még van értelme 7alattot írni. Újdonságok elektronikától a majdnem retróig.


Új magyar film érkezett a mozikba, és ez az esetek többségében nem jelent zeneileg túl nagy érdekességet, de ez úgy tűnik lassan megváltozik. A FOMO erősen épített a zenére, de a Liza, a Rókatündér sikere óta egyre több olyan filmet találni itthon is, ahol a zene olyan fontos, hogy külön filmzenei album is születik a képi anyaghoz. Persze ez lehet, hogy korábban is megtörtént, csak nem volt ennyire szembetűnő, de mindenesetre én örülök ennek a tendenciának, amit most a HAB című film is követ.


Balázs Ádám egy teljes albumot rakott össze ehhez a filmhez, a főcímdal a Blahalouisiana énekesnője, Schoblocher Barbara és Áron AndrásApey” tolmácsolásában szólal meg. Az If I have you egy kellemes hangulatú szerelmes dal, de szerencsére nem a giccs, hanem, ahogy az előadók predesztinálják is azt, a minőségi fajtából.

Schoblocher Barbara & Áron András – If I have you (HAB filmzene) | Hivatalos videóklip

HAB – Már a mozikban! https://www.facebook.com/habfilm/ https://www.instagram.com/hab_film/ =================================== If I have you Előadó: Schoblo…

Nálunk mutatkozott be Zsüd, az elektronikus hálószobai minimál projektjével, és ennek ugyan mindössze egy hónapja, már is itt a második dala a Carved and Burned.


A szám olyan, mintha a már megjelent Birds folytatása lenne, ugyanaz a minimál hangulat, de egy kicsit feljebb csavarva. Remélem Zsüd ezt a vonalat viszi majd tovább, érdekes megoldás lenne egy bemutatkozó anyagnak, hogy ha mindig csak egy picit kapunk többet, akkor meddig jutunk el. De ha nem így lesz, akkor is érdemes lesz követni a munkásságát, mert azt már most kijelenthetjük, hogy folyamatosan érkező, minőségi elektro cuccokra számíthatunk tőle.

ZSÜD – Carved And Burned (Official Audio)

Production, vocals, mixing: Zsüd Mastering: Gainlab Studios Artwork, video: Zsüd Photo: Nándor Vincze Follow me: https://www.facebook.com/Zs%C3%BCd-105827924…

Az elektronikánál maradva pedig nagyon érdekes megnézni, hogy mi történik, ha egy amúgy is elektronikus zenei produkció kap egy elektronikus zenei remixet.


Fedora Let Go című dalával ez történt. A kemény bass hangzásra építő női MC trekkjét az egyébként jazz szaxofonos, de mostanában más irányokba is kalandozó AnnaElza remixelte. Kilépve a megszokott Akadémiai hangzásból AnnaElza megnézte mi történik, ha a techno felé nyit és hajnali fesztiválkattogót csinál Fedora számából. Az eredmény pedig pont annyira monoton, mint amennyire zenei, és lehet, hogy ha a Lisztről kikerült emberek csinálják akkor az elutasítók is rájönnek, hogy ez is egy nagyon értékes műfaj, amit érdemes jól művelni.

Fedora – Let Go (AnnaElza Remix)

Mastering: Csaba Szőke (Gainlab Studios) Web: http://gainlabstudios.com Mc Fedora: Instagram: https://www.instagram.com/mc_fedora/?hl=hu Facebook: https://ww…

A végén pedig csalunk, mert a Generál együttes mindennek mondható, csak épp feltörekvőnek és undergroundnak nem, a Lehajtott fejjel pedig nem épp egy friss dal. Az épülő Magyar Zene Háza azonban elindított egy elég erős kampányt, aminek részeként zenészek játszanak a most még építés alatt álló területen.


Ezúttal a Mörk két tagja, Mark & Jason jártak ott és álltak össze Novai Gáborral egy dal erejéig. Egyelőre úgy tűnik, hogy jó úton lépkedünk, hogy ez az építmény majd tényleg arról szóljon, amiről elnevezték, reméljük, ez nem fog változni a jövőben.

Mark & Jason & Novai Gábor koncert a Magyar Zene Házában

null

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence