7alatt – Folkos természetjárástól a remixelt albumokig

A hőmérséklet zuhan, de a kedvünk nem! Azt hitted, hogy a héten alig voltak újdonságok? Nagyot tévedsz! Ide nézz, mennyi minden jelent meg az elmúlt napokban.


Erősen indult a hét, a Bohemian Betyars vadiúj dallal és klippel jelentkezett, amihez a szöveget nem is ők írták, hanem Francois Villon nyomán Szabó Lőrinc. Nagyon mellényúlni a gypsy-folk-punk műfajjal nem lehet, a Gogol Bordello legrosszabb dalai is egész jók, Szűcs Leventéék koncertjei pedig híresek arról, hogy valószínűleg másnap reggelre leszakad a tornacipőd talpa, úgy megtáncoltatnak. Az Ellentétek Balladája talán picit konszolidáltabbra sikerült, ami alatt azt értem, hogy a fenti triumvirátusból leginkább a folk domborodik jelenleg, de az ugrálós, összeborulós, együtténeklős részek alatt képzeletben már fröcskölöm a pálinkát a kezemből. A Barcsai Bálint rendező, Gyuricza Mátyás operatőr munkáját dicsérő klip nekem első blikkre egy nagyon menő Tüskevár Experience promóvideónak tűnik, pedig Zalában vették fel. Zalaiak, nagyon menő tájaitok vannak!

Bohemian Betyars – Ellentétek Balladája // Official Music Video

Ellentétek Balladája // Official music video// this track was released in 2020 A dal Francois Villon – Ellentétek Balladája című versének, Szabó Lőrinc fordí…

A Third Planetről legutóbb egy hónappal ezelőtt jelentettünk, a Bodó kolléga által hozott Rózsabors dal a most pénteken kilőtt T-0 album első fecskéje volt. Nem szeretnék, de nem is tudok drága druszámmal azon vitatkozni, hogy mennyire bitangerős produkcióról van szó, és olyan magas hatásfokon üzemeltetik a stoner-rock jellegzetességeit, mint egy 5G adótorony. A Ténull (?) a srácok első nagylemeze, tíz nagyon intenzív trekk fért fel így a Spotify szerverére, de a telhetetlenek kedvéért még meg is filmesítették fent említett tízes egyik valóban jól sikerült példányát. Az apokaliptikus-szektás, semmitnemértős pszichotripet az IDEGENes srácokkal hozták össze, de hiányolok a végtermékből egy alsógatyás öregembert, hogy tökéletesen leképezze az 1990-es, 2000-es évek grunge klipjeit.


Becsülöm egyébként a srácok optimizmusát, egyelőre ők úgy számolnak, hogy október 16-án be is mutatják az itt elhangzottakat az Instant-Fogas K̶o̶m̶p̶l̶e̶x̶u̶s̶b̶a̶n̶ Komplexumban. Ha már ott vannak, akkor azzal a YEWO-val gerjesztik a hertzeket a Marshallokból (megint mondom, elvileg), akik a tavaszi karanténidőszakra időzített alapításuk óta bontogatják szárnyukat, és tervezett taktikus tempóban haladva éppen hatodik single került bemutatásra kedden. A Tigerhez videó nem készült, de egy kép igen, amin a Rising Star c. falfelemelős tehetségkutatót is megjárt Takáts Máté frontember a világ legjobban sikerült gyereknapi arcfestésével és/vagy a Dzsungel Könyve musical főgonoszaként látható. Ha a Third Planet 25, akkor a YEWO kb. 45 évvel repít vissza, de ilyen kellemes őszi estéken kiváló idegnyugatóként hathat, ahogy a csíkos nagymacskáról vélekednek Takátsék.

YEWO – Tiger [OFFICIAL AUDIO]

Spotify: https://bit.ly/yewo_spotify AppleMusic: https://bit.ly/yewo_applemusic Deezer: https://bit.ly/yewo_deezer GooglePlay: https://bit.ly/yewo_googleplay…

Keserédes, mégis bátor apropót talált új dalának klippremierjéhez Borka Balogh, az Ígéretes titánok 2018-as Az év dala győztese. Október 10-én, a lelki egészség világnapján jött elő a Burdennel, az időzítés pedig természetesen nem véletlen. Borka személyes vallomásokkal teli pályaműve újabb ékszerrel gazdagodott, a mentális egészségét érintő tapasztalataiból táplálkozó dal látványában és hangzásában is darkosabb egy picit az eddig megszokottnál, ami, ha minden igaz, már a következő anyagok irányába való elmozdulás. Billie Eilish, rettegj!

BORKA BALOGH – BURDEN (Official Music Video)

Stream/Download BURDEN here: https://linktr.ee/borkabalogh Connect with Borka: Facebook:​ https://facebook.com/borkabaloghmusic Instagram:​ https://instagram…

Platon Karataevék pedig úgy tűnik, még utoljára felmelegítik a jól megérdemelt dicsfény-fürdővizet, ami a júniusi Atoms album megjelenése körülöttük kavarog. A valóban szinte hibátlan lemezről mi is hírt adtunk annak idején, a most megjelent Atoms Reimagined az említett pakk nyolc dalát tartalmazza újraképzelt változatban (így kilenc dalos, az Aphelion ugyanis két változatban is felkerült). A remixeket olyan ismert és általam kevésbé ismert producerek készítették, mint Zsüd, Superflake, Nagy Bence vagy James McAllister, de Cz.K Sebő (capsuleboy) és Sallai Laci neve is az elkövetők között szerepel. Összességében meg kell hagyni, hogy nagyon szép Stranger Thingses kattogás tud kialakulni az érfelvágós hipszterzenéből.

Wolf Throats (Reimagined by Superflake)

Atoms Reimagined is a collaboration between Platon Karataev and various artists, reintroducing these tracks from a different angle. Remix by Superflake The s…

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Penke Bence