Bevásárlókocsi, mint tömegszabályozó eszköz, Glámúr-napok és a tiptop frizura hete – 7alatt

Eseménydús hetünk volt, pedig ez még csak április eleje. Hiphop, hiphop, pop, ambient elektro és odabaszós stoner: ezúttal ezeket a friss zenéket ajánljuk!

Ress – Fiúk is sírnak


Gyakorlatilag csak a cunami és a tornádó maradt ki a meteorológiai élményprogramunkból (utóbbira utaló jelek azért voltak), modern tömegszabályozó eszközzé vált a bevásárlókosár és -kocsi, a Glamour-napokra rányitott a kereskedelem, és már tényleg csak annak nem tiptop a frizurája, akinek csak a jövő hétre maradt időpontja.


Megtörve, könnyeimmel küszködve írom le reszkető kézzel, hogy még mindig nem tudok semmilyen bulit vagy koncertet ajánlani, s ki tudja meddig lesz ez még így. Vigyázó szemünket ezért vessük inkább az elmúlt hét megjelenéseire, amiből egy olyan színes kis lista jött össze, mint a múlt heti időjárás. 


Én csak hisztizni tudok az elmúlt egy év történésein, a PLASTICOCEAN hála égnek új dallal és klippel dolgozza fel azt a sokszor kétségbeejtő helyzetet, ami éppen zajlik. Tették mindezt egy olyan igazi klasszikus, moshpites-verekedős hardcore trekkel, miközben a dal „apropója” annál líraibb – az együttes tagjainak egy barátja hosszú időre lélegeztetőgépre került. Szerencsére tragédia nem következett be, de fentiek tudatában a realitás súlyával már a szöveg minden sora, nem véletlen, hogy április 7-én, az egészségügyi munka világnapján premierezett a dal. Mint egy hirtelen jégeső, váratlanul robban és nagyot szól, igazán odaüt!

Tóth András (alias Andre Freego) pszichedelikus-experimentális szólóprojektje, a No Whales hosszú idő után hasított ki magának egy újabb szeletet a Spotify szerveréről, a His House pedig olyan chillbe tompítja hallgatóját, hogy az már majdnem melankólia. A közel hatperces szám lényegében három fő részből áll, a fantasztikus keverés és a kellemes lüktetés olyan utazáson viszi keresztül az embert, mint egy felhős-borús, néha szeles, néha napsütéses délelőtt.


Őszinte vallomás következik, és a magam nevében is csak csatlakozni tudok Resshez, aki április 9-én új klippel jelentkezett, hogy bevallja a nagy titkot. A nagy újgenerációs magyar hiphop szcéna egyik szárnyaló rakétája (akivel már egyébként az a Kapitány Máté is featelt, akivel a témát ki is beszéltük Fű alattunkban) ráadásul nagyon kellemes kis mosolyfakasztó beattel szomorkodik a lányok miatt, amihez azért szintén tudok csatlakozni, jó pár év tapasztalattal a hátam mögött. Mindenesetre mind a klip, mind az (amúgy jesszus, mennyire profi) hangzás akár implikálhat egy új irányt is Ress részéről, de valljuk be, rohadt jól áll. Olyan, mint amikor verőfényes napsütésben fázol pulcsiban.

Picit csalok, mert a HERSELF Uncertain-je április 4-én, vagyis épphogy nem a múlt héten jelent meg, de immáron 5 éve élek boldogan Terézvárosban, úgyhogy engem a klipjükkel megvettek kilóra. Egyszerűen minden szerethető ebben a négy és fél percben, kellemes poprock, csodálatos képek, isteni színészek. Egy boldog kis lélekbuborék, ami jóleső ölelés szemerkélő hóesésben hazafelé. Szigorúan csak a Veled egy háztartásban élővel, vírus van!

Végezetül egy egész EP röppent be az éterbe, méghozzá rendkívül szexi formátumban. Április 11-én, amikor mindenki Googleről kimásolt verseket posztolt, a Slow Village a Legyenegy névre keresztelt nyolc számot magában foglaló kislemezét gondolta megosztani kishazánkkal, és nagyon köszi ezért, srácok (meg Bodónak is a tippért). A nyolc dal valójában kétszer négy, azaz remixek és alternatív változatok férnek fel a két „fő track” mellé. Bevallom, titkos kedvencem a lo-fi hiphop, és bevallom, kizárólag instrumentálisan hallgatom. Ezért lepődtem meg nagyon, hogy mennyire b*szottjó ez a cucc így, sokkal több magyar lo-fit akarok mostantól. Csináljatok még ilyenek légyszi! Napszemüveg, rövidujjú!

A végére még egy közszolgálati tartalmat is biggyesztenénk: Egy éve vagyunk bezárva és egy éve hoznak nekünk az Open Music Channel szorgos kezei folyamatosan friss, élő koncerteket, amik nélkül, nehezebb lett volna kihúzni az utóbbi időszakot. A profi körülmények azonban nem ingyen jönnek létre, most úgy tűnik, hogy a srácoknál is egyre közelebb kerül a forráshiány.


Ha teheted mindenképp támogasd őket anyagilag, akár a koncertek alatt a Twitch-en keresztül (ebből egyébként az előadók is részesülnek) vagy a Patreon oldalukon, vagy bárhogy, ahogy segíteni tudod őket. Nagyon fontos munkát végeznek, kár lenne, ha nem tudnák tovább csinálni.

KÖSZI!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Penke Bence