A polkorrekt önpusztítás krónikája

Egy átmulatott éjszaka érzéki vágyakkal megbolondítva. Ez a Kefalonia bemutatkozója, a Lady Universe. Van benne humor, így vigad a magyar – 2016.

 

Egy átmulatott éjszaka látomásai szép idővonalban, hajsza a kiolthatatlan vágyak után, bekukucskálás az érzékek birodalmába Dante után szabadon, plusz vízipipa és egyéb ízlésesen, épphogy csak sejtetve tálalt, agyhullámokat zavaró tevékenységek.

 

Így lehetne összefoglalni a Kefalonia bemutatkozó videoklipjét. A Lady Universe képanyaga nagy újdonságokat nem rejteget: a legtöbben süldő korukban átéltek hasonló hirtelen felindulásból elkövetett csacskaságot. A vágás közben nagyon rendben van, mármint tetszetősen kúsznak egymásba a jelenetek, a helyszínek, a fényjáték összhatásában sincsenek zavaró részek.

 

 

Talán kevesebb műmájerkedés kellene a jövőben. Ez persze csak egy vélemény, mert olybá tűnik, ez a fajta pózőrködő polgárpukkasztás mintha a művészi koncepció része lenne a zenekar esetében. Maga a zene mégis sokkal erősebb, mint a burzsoázia diszkrét bálját sejtető képek.

 

A férfi- és női ének, Szőke Olivér és Kállay Diána duója például remekül kiegészíti egymást, magával ragadja a hallgatót. Ahogy a zene se illeszkedik a mostanság unásig ismételgetett pszichedelikus tengerbe. A fantázia tehát ott ólálkodik a ritmusok között, s ígéretes folytatást sejtet. Külön izgalmas lenne, hogy miként szólna egy magyar szöveggel megírt szám a tollukból.

 

Akit érdekel, közben itt belehallgathat a csapat másik dalába, amely ugyancsak a napokban került fel a Youtube-ra, s előfutára a banda első, Multicolour Shadows névre elkeresztelt kislemezének.

 

 

A hivatalos stáblista szerint Olivér és Diána mellett Siposhegyi Zsolt (szólógitár), Szanyi Ákos (szaxofon, zongora), Tóth Márton (dobok) és Korolovics Péter (basszusgitár) felállással üzemelő csapat névválasztása sem hétköznapi. Kefaloniá szigete ugyanis görög szálat sejtetne, s görög ismerőseim szeme fel is csillant az elnevezésen, miközben hallgatták a dalt.

 

Ám mint azt Olivér elárulta, erről esetükben szó sincs:

 

„Őszintén szólva még sohasem jártunk Kefalonián. Nekünk ez a sziget a megálmodott zenei világunk helyszíne, ahol a dalaink, történeteink játszódnak.”

 

Az énekes-gitáros ezt azzal egészítette ki: „Sokszor fogtuk arra, hogy azért kereszteltük el így a bandát, mert azt mondják, arrafelé még a tenger és a homok is sokszínűbb, mi pedig a zenénkkel igyekszünk ugyanezt a hatást elérni, de itt valami másról van szó. A klipjeinket egy összefüggő filmmé fűzzük össze, Lady Universe például a történetünk egyik főszereplője, és ahogy számoltuk, pont úgy jön ki a lépés, hogy jövő nyárra esik egy vízpartos sztori, amit mindenképp névadó szigetünkön forgatunk majd le.”

 

Nos, így állunk egyelőre. Jönnek majd a folytatások, addig lehet hallgatni az első zsengéket.

 

Aki pedig élőben is szeretné őket meglesni, október 1-jén megteheti, az ugyancsak elsőként nálunk feltűnt Pons társaságában játszanak majd a Beat on the Brat szórakoztatóipari egységben.

 

További érdekességekért érdemes követni a rovatunk Facebook-, Tumblr- és Instagram-profilját is. Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

 

Ez a cikk az mno.hu-n jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.09.20.

Balogh Roland