A vinyl megveri a CD-t

1986 óta az idei év lehet az első, amikor több hanglemez fogy, mint CD. Bár folyamatosan növekszik a Vinyl eladása, háromszor olyan gyorsan haldoklik a CD formátum.

Photo by Florencia Viadana on Unsplash


Az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége (RIAA) most hozta nyilvánosságra 2019 első félévének a jelentését, amiben látható, hogy a vinyl és a CD eladások már meglepően közel járnak egymáshoz – írja a Rolling Stone.

CD-k 247,9 millió dollár értékben, míg azok a bizonyos fekete lemezek pedig 224,1 millió dollárért kerültek új gazdához. A riportból kiderül, hogy 2018 második felében a vinyl 12,8, míg 2019 első felében pedig 12,9 százalékkal nőtt. Ha ez a trend folytatódik, akkor pedig nem marad más hátra, mint, hogy év végére szélárnyékból kitörve, állva hagyja a CD-t 33 év után újra ő legyen a legnépszerűbb.

Hipp-hipp, hurrá, mindenki boldog, a fizikai eladás visszatér, a zenészek újra fehér limuzinokkal és repülőkkel fognak járni. Nem teljesen. A lemezeladások nőnek, de összességében 2019 első hat hónapjában ez 4 százalékát tette ki a teljes értékesítésnek, és ez barátok közt sem túl nagy szám, pláne ha mellé állítjuk azt a 62 százalékot, amit a streaming produkál.

Ahogy mi is megírtuk egy korábbi Vinyl növekedésről szóló cikkünkben, a lemezvásárlók jelentős részének a zenehallgatási szokásai nem kerülnek át az interneten kívülre. Mindössze arról van szó, hogy az emberek kezdik belátni, hogy ez is egy szakma, és valószínűleg ő sem lenne boldog, ha senki nem akarna fizetni a munkájáért.


Ez a szemléletváltás jó és előremutató, nem csak zenei értelemben, de több olyan iparágánál is, ahol az internet az ingyen szót hozta magával. Ebbe a képbe mégsem illeszkedik bele, hogy az egyik legtöbb vinylt eladó előadó 2018-ban a Beatles lett. Igen a majd 50 évvel ezelőtt feloszlott Beatles több, mint 300 ezer lemezt adott el 2018-ban!

Ennek ellenére örömhír, hogy az eladások száma növekszik, a CD-től pedig könnyes búcsút veszünk, hacsak, valami underground trend fel nem támasztja ezt is, de addig várunk, míg mondjuk a discman újra menő nem lesz.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence