Koronával készül az év végére az Aviary

Itt az Aviary új dala immár a nemsokára érkező Turquiose Season című kislemezükről. De vajon, hogy szól a Crown az egyik legtudatosabb feltörekvőktől? Kiderül!

 

 

Az Aviary nem titkolt terve, hogy decemberben megjelenik a Turquoise Season névre keresztelt debütáló EP-je, ami felé igen szépen veszi a lépéseket a formáció. Valamivel több, mint egy hónapot vártunk arra, hogy a szintén nálunk debütáló, a kislemezre amúgy fel nem kerülő Beauty Queens után megérkezzen a következő dal. (A zenekar alakulása, a dalírási folyamat, és minden egyéb induló zenekaros kötelező kör megtörtént az első szám bemutatásakor, ezért (is) ajánljuk azt a cikkünket (is) mind, aki még nem olvasta eddig!)

 

Most azonban koncentráljunk a Crown-ra. A dal legnagyobb erénye – még ha ez kicsit üzletiesen és csúnyán is hangzik – a tudatosság. Már a zenekar megjelenésekor is lenyűgözött, hogy mennyire ki van találva az, hogy a fiúk mit is akarnak. A legmegszokottabb induló zenekaros dolog, amire már fel sem kapja senki a fejét, ha nincs egy teljesen kitalált és megkomponált egység, hanem mindenki csak úgy sodródik az árral. A Pisch Dávid (ének), Altsach Balázs, Puska Zoltán (gitárok), Altsach Levente (basszusgitár) és Schwartz Dániel (dob) ötös esetében erről viszont szó sincs, ők mind vizuálisan, mind zeneileg a helyére tették a dolgokat mielőtt elindultak az úton.

 

Ezt azért merem ennyire biztosan állítani, mert a Crown nagyon összepasszol a Beauty Queens-el. És nem csak azért, mert a számcímek a királyság intézményrendszere körül forognak 😀 A bemutatkozó daluk lágyabb, közönségbarát hangvétele után egyébként az először nálunk hallható második darab egy kicsit erősebb, felpörgeti a hangulatot. Így ebben különböznek egymástól, de a stílusjegyek nagyon erősen megmaradnak. A srácok kialakítottak egy hangzásvilágot maguknak, ami nem olyan, mint amit nem hallottunk volna már, nem is feltétlen próbál kilépni a megszokottból, de mindenképp jól csinálják. Ha majd meghallgathatjuk a bemutatkozó EP-t – bár még nem ismerjük a többi darabot, ám az eddigiek ismeretében meglepne, ha egy beatbox alapra nyomott musicalt kapnánk – érteni fogja, hogy mit akar az Aviary csinálni, és ez a legfontosabb.

 

AVIARY – CROWN

Our first track from the EP “Tourqousie Seasons”. Out now. Soon available on Spotify, Apple Music, Sound Cloud, Band camp and many more. Facebook: https://m.facebook.com/Aviary-2928050… Instagram: https://www.instagram.com/aviaryoffic… Email address: aviary.contact@gmail.com Recorded & Mastered at Kepler Studios by Márton Miskolczi.

A Crown, mint dal, is megállja a helyét, bár hiányolom belőle a csavart, kicsit kitöltetlennek érzem a teret, de ez idővel, azt hiszem, meg fog a srácokhoz érkezni, mert nagyon van benne potenciál. Ami viszont számomra szokatlan, a magyar alter hosszúságúra nyújtott angol szöveg. Van, ahol egész hadarós érzetet kelt; kevés olyan magyar zenekart tudok mondani (szám szerint nullát), amelyik az angollal mesélni is akar, és nem főként a zene mellé valamiféle vokális-ritmikus kiegészítést hozzátenni, és ennek érthető okai vannak. Míg az első dalnál ez jól működött, most a szöveg mintha elvinné egy kicsit más irányba az ének témát, aminek így elsőre nem biztos, hogy érezzük a funkcióját.

 

Minden apró kekeckedés ellenére az anyag nagyon rendben van, és alig várunk két dolgot. Egyrészt, nyilván az EP bemutatását, másrészt pedig azt, hogy december 21-én a Svnseas és a The Vernal vendégeként először elkapjuk ÉLŐben is őket a Dürer színpadán.

 

Amúgy ha tetszett, december 6-ig akár ezt a dalt is benevezhetitek az idei Az év dala kiírásunkba 😀 Csatlakozzatok a forradalomhoz, kövessétek az eseményt, és találkozzunk december 18-án a Vinikliben, ahonnan ÉLŐben indítjuk majd a szavazást‼️

 

Az év dala 2018 /// Song of 2018

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence