„Jött egy ember, és mondta, hogy a zenémmel megmentettem az életét”

Balogh Borka a 2018-as Az év dala nyertese, játszhatott a Campuson és a Művészetek Völgyében. Mesélt a terveiről és a kétlaki, holland-magyar lét rejtelmeiről.

Borka és Bence /// Fotó: Sinco / Ígéretes titánok


A Trust Me című dalával nyerte meg a tavalyi kiírásunkat Balogh Borka, aki kétlaki életet él, hiszen alapvető központja mára már Hollandia lett. Most a „Titánok-koncertek”, a Campus Fesztivál és a Művészetek Völgye miatt utazott haza zenekarával, hogy kicsit az itthoni közönséggel is felvegye a kapcsolatot. Mi a campusos koncertje előtt ültünk le vele beszélgetni, hogy kicsit elmesélje milyen is újra itthon is játszani, milyen előnyei vannak függetlenként tevékenykedni a zeneiparban, és mit várhatunk a szeptemberben megjelenő új lemezétől.


Milyen újra itthon?

Eddig érdekes, meleg, nyirkos, de nagyon örülök, hogy itt lehetek, nekem ez egy óriási dolog, hogy ezeken a fesztiválokon fel tudok lépni. A Campust például már kiskorom óta követtem, mert minden nyaramat Debrecenben vagy Nyíregyházán töltöttem, és nagy dolognak számított, úgyhogy eddig nagyon jó.


És ha nem jön a lehetőség, akkor is próbálkoztál volna?

Megmondom őszintén, ez inspirál, mert nem volt eddig benne a levegőben, hogy beférkőzzek a fesztiválszférába. Hiszen lássuk be, nagyon nehéz, ha nincs az embernek ismeretsége. A magyar része a menedzsmentemnek nem annyira kiforrott, mint a holland, de ez most szerintem egy fordulópont lesz, hogy próbáljak többet jönni.


Lehetne is többet jönni, nagyjából másfél éve voltatok itthon utoljára.

Az a kis miniturné teljesen csináld magad dolog volt! Ahhoz képest, hogy másfél évvel később visszajöhetek fesztiválon játszani, az egy nagyon nagy dolog. Az más volt, nehéz volt, mindent mi csináltunk, csak Budapesten játszottunk, tehát az, hogy most az ország keleti és nyugati részén is meg tudjuk mutatni magunkat, az óriási! Remélem, hogy több emberhez el tudunk így jutni.

Borka Balogh – Trust Me (Official Audio)

Official Audio of “Trust Me” by Borka Balogh, featured on her debut EP “Traces Of You” to be released in February 2018.


A zenekarod hogy viseli az utazást?

Más nekik az élmény, mint nekem. Nekik ez egy hatalmas kaland és nyaralás, nekem pedig egy hazajövetel. Kicsit kultúrsokkban is vannak, mivel hozzászoktak, hogy minden a terv szerint megy, és lássuk be, itt Magyarországon nem minden megy olyan pontossággal, úgyhogy még szokják egy kicsit a spontaneitást. Szeretik, hogy meleg van, az emberek kedvesek, nekik tetszik. A zenekar felének ez már a második alkalma itt, azt mondták, mindenképpen más vidéken, mint a fővárosban. Budapesten nyelvileg könnyebb dolguk volt, de itt például Debrecenben sokkal barátságosabbak az emberek, segítőkészebbek.


Hová lett a másik fele?

A zenekar másfél éve alatt nagyon kikristályosodott, hogy mit akarunk ettől az egésztől. A másik felének ez inkább hobbi volt, élvezték, hogy itt is, ott is játszunk, de nem voltak vele nagy terveik. Egyszer leültünk, és átbeszéltük jó hosszan, hogy kinek mi a célja ezzel az egésszel, és ezután átszerveztük az egészet.


Visszatérve a magyar dolgokra, mennyire van itthon közönséged?

Hát ez egy nagyon jó kérdés, majd meglátjuk ez meglepetés lesz, hogy mennyien jönnek el. Ha Facebook számokban gondolkozunk, akkor 60 százalék magyar, 40 százalék holland, de ez kezd nagyon kiegyenlítődni. Másfél évvel ezelőtt 600 lájk volt az oldalamon, és azóta csak hollandok gyűltek, most ilyen 1300 környékén vagyok. Ez azért elég jó.


Mondjuk, elég sok meló is van benne, ha jól látom, nem?

De volt egy nagyon király tavaszunk, konkrétan februártól május végig játszottunk, májusban 8 koncertünk volt, úgyhogy ott jól mennek a dolgok, lassan építkezünk. Én eldöntöttem az első budapesti turné után, hogy független előadóként akarom csinálni. Szeretném, ha lenne szabadságom, így tudom, hogy nem lesz nagy robbanás, hanem lassan lépcsőről lépcsőre kell építkezni.


Ezt azóta is tartod, továbbra sincs senki körülötted?

A bookingot nem egyedül csinálom, de a menedzsment, és a promóciós rész rám hárul. Most, hogy szeptemberben jön az albumom, kötöttem egy kis szerződést egy promóciós céggel. A bookingot kint egy ügynökség viszi. Szeptember 20-án jelenik meg az albumom, és szeptember 30-án lesz egy egész nagy lemezbemutató Amszterdamban. Bárcsak lenne a magyarországiról is valami hírem, de még egyelőre sajnos nincs, kérdéses, hogy itthon mi lesz, de nagyon szeretném itt is megmutatni az embereknek.

Balogh Borka /// Fotó: Sinco / Ígéretes titánok


Kicsit az albumra rákanyarodva, a már kihozott dalok, – amennyire én látom – tök jól mennek, miért csinálsz akkor albumot, van értelme?

Én mindig albumokban gondolkodom, nekem van egy szám mániám, a 10-es mindig is nagyon fontos volt ,és úgy szeretnék albumokat kiadni, hogy tíz dal legyen rajta. A Single dolog az egy stratégiai fogás volt a booking ügynökség részéről. Ők javasolták, hogy csináljam úgy, hogy mindig egy kis morzsát eldobok az albumból, és egyre nagyobb közönség szedi majd fel. Ez működik is, mert szépen épül a dolog, de én nem vagyok türelmes ember, ha megcsinálok valamit, akkor azt oda akarom adni a népnek, hogy tessék, itt van, élvezzétek! Elég heves vagyok, így nehéz ezt kontrollálni, de tanulok én is.


A közösségi média felületeiden minden nap van valami, nagyon sok melót ölsz bele. Ez stratégia vagy amúgy is csinálnád?

Én ezt élvezem egy bizonyos szintig, mert ez is a kreatív része, hogy egy előadó, hogyan jelenik meg a közösségi médiában. Így ki tudok alakítani egy képet, hogy hogyan látnak. Iszonyatosan fontos, főleg a mai zeneiparban, hogy ott legyen az ember, lássák, és még így is nagyon nehéz elérni annyi embert, amennyit akarunk. De szerintem ez egy király dolog, hogy ezt is én csinálhatom. Nem biztos, hogy jól érezném magam, ha kiadnám a kezemből, mert iszonyatosan érzékeny vagyok arra, hogy milyen imázst látnak az emberek.


A független része is nagyon látszódik, ha valaki követ. Ezt miért tartod fontosnak, hogy az emberek tisztában legyenek vele?

Szerintem az emberek jobban értékelik, ha azt látják, hogy minden egyes kis részéért saját maga dolgozik meg az előadó. Fontosnak tartom, hogy akik követnek, tudják, mit jelenet az, hogy valaki független, és miért választja ezt az utat. Ha most elszerződnék egy kiadóhoz, akkor nagyon sok mindenről le kellene mondanom. Szerintem például a kiadóknál sokkal kevésbé láthatunk rá, hogy mennyire szeretnek az emberek. Én pedig szeretem ezt látni, hogy ki az, aki velem tart, ki az, aki csatlakozik. Ezért is mondom, hogy függetlenként működöm, és szeretnék egy dialógust kialakítani az emberekkel.


És ez működik?

Működik. Iszonyatosan, durva, hogy milyen visszajelzések jönnek. Az egyik májusi koncertem után kaptam egy üzenetet egy holland embertől, aki azt írta, hogy nem tudja, hogy meg fogom-e kapni ezt az üzenet, és nem várja el, hogy válaszoljak, csak azt akarja elmondani, hogy én megmentettem az életét, a zenémmel. Ő már teljesen beletörődött, hogy depressziós és soha nem fog semmit érezni többé, de meghallgatta a Kill-t aztán még 14-szer újra, egymás után, és elsírta magát. Másnap pedig úgy ébredt, hogy megint érez valamit. Megírta az üzenetet, és ebben az a király, hogy én ezt látom egyből és válaszolok, nem pedig a menedzsmentből valaki, hogy köszönjük! Voltak már ilyenek, nagyon sok van olyan is, aki élőben jön oda.

Borka Balogh – Kill [Solo Live Session @Vondelbunker]

Borka Balogh performs original song ‘Kill’ at Vondelbunker, Amsterdam. Video by Nikola Fin Audio by Sem Leijten Get ‘Kill’ on your preferred music platform: https://gns.io/kill Spotify: https://spoti.fi/2Gv9BM4 Connect with Borka: Facebook:​ https://facebook.com/borkabaloghmusic Instagram:​ https://instagram.com/borkamusic Twitter: https://twitter.com/borkabalogh Website: https://borkabalogh.com

Hogy reagálsz egy ilyen üzenetre?

Megköszöntem, hogy ennyire bátor és elmondtam, nagyon jó ezt olvasni. Amikor elkezdtem ezt a zenét, iszonyatosan féltem attól, hogy olyan előadó leszek, aki nem vált ki semmit. Nekem ez volt a rémálmom. Az, hogy látom, hogy sikerül elérnem azt, ami a célom, az hihetetlen. Élőben kicsit más, mert élőben nem olyan bátrak az emberek, de ott is szoktak azért mesélni dolgokat, mert én is szeretek beszélni, hogy miről szól egy-két dal, mi inspirálta. Ez segíti az embereket is, hogy megosszanak dolgokat. Koncert után mindig ahelyett, hogy elpakolnék, odamegyek a színpad mellé beszélgetni és szerintem ez tök király.


Mit vársz itthon az új albumtól és a két koncerttől?

Csodát nem várok, viszont azt szeretném, hogy elkezdjek jobban kapcsolatot teremteni az emberekkel. Mindig is azt gondoltam, hogy nem akarom magam lekötni egy országra, hanem inkább így terjeszkedni. Hollandia, Magyarország, aztán Európa és majd meglátjuk. Most azt várom, hogy legyen egy-két ember, aki felkapja a fejét, hogy hú, ez igen, ez jó.


És ha itthon lenne, aki csinálja a dolgaidat, abba belemennél?

Ügynökségekkel, akár promóciós emberekkel nagyon szívesen dolgoznék együtt, kiadóhoz nem biztos, hogy mennék. Megmondom őszintén, nem sok rálátásom van az itteni kiadókra, de egy lazább együttműködés akár. Nyitott vagyok mindenre, ami Magyarországgal kapcsolatos.

Balogh Borkáék a debreceni Campus Fesztiválon /// Fotó: cpsvis / Nagy László


Kopognak a kiadóktól?

Annyira nem, de kerestek már meg. Akadt, akik nyomtak is, hogy próbáljam meg ezt vagy azt a kiadót. De ez nem vonz annyira engem, szerintem a mai világban megoldható kiadó nélkül is, nem véletlenül hívják indie zenének az indie zenét.


Zárásként mesélsz egy kicsit az albumról?

Az album furán kezdődött, mert nem tudtam, hogy mi lesz vele a célom, mi lesz a fő üzenete. Nekem fontos, hogy legyen egy központi üzenete a daloknak, ami alapján az emberek elindulhatnak. Az elején azt hittem, az lesz a lényege, hogy összekössem a magyar gyökereimet a hollanddal és csinálok egy ilyen keverék dolgot. De aztán nagyon hamar továbbálltam, és elkezdtem azon gondolkozni, mi lenne, ha előtérbe helyezném azt, amiről az emberek nem nagyon szeretnek beszélni, az élet negatív részét. Írtam a dalokat, és arra jöttem rá, mindegyiknek egy közös üzenete van, hogy barátkozzunk meg az élet nem fényes, kedves oldalával is. Az egész lemezzel így ezt a célt tűztem ki, hogy elmondjam az embereknek, ne gondolják azt, hogy egyedül vannak ezzel. Ne gondolják azt, hogy erről nem lehet beszélni, ha valaki szarul érzi magát, depressziós, vagy volt egy barátja, aki öngyilkos, akart lenni. Tudom, hogy ez kemény téma, de ötvöztem dallamos dalokkal, amik miatt az emberek, ha nem dalszöveg központúak, akkor is végig tudják hallgatni úgy, hogy élvezhető legyen.


Ha még több Borkát szeretnétek hallgatni, IDE érdemes KATTINTANOTOK!

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence