A Bánkitón meghallgathatjátok a jövő zenekarait

Startol Magyarország legnagyobb kisfesztiválja, a szinte csak és kizárólag feltörekvőkkel operáló Bánkitó. Idén a jövőbe visznek. Mi meg őket ajánljuk nagyon!

 

 

A Bánkitót azért szeretjük, mert kb. a fesztivál teljes fellépőlistáját egyenként, kiemelve, NAGYBETŰVEL ajánlhatnánk. Itt ugyanis az a liga nyomul a „nagyszínpadon” is, amiben mi utazunk 😀 Nincs hát f@szább önmarcangolás annál, mint amikor azon tépelődünk napokig, most tényleg, kiket is ajánljunk nektek! A döntést azonban meg kellett hoznunk, de előrebocsátjuk, orosz rulettet játszottunk azért, hogy olyan formációkat listázzunk prezentáljunk itt nektek, amelyekről már régen, vagy még alig írtunk bármit is. Ezúttal ráadásul nem visszük túlzásba a vakerolást (a sok szöveg ugyanis elveszi az élvezeti faktort), hanem tök primitív hangulatjelzőkkel vezetjük fel a zenekarokat. HALLGASSÁTOK meg őket, és elképesztően tessetek odamenni szétverekedni magatokat az első sorban! <3

 

Black Bartók: július 12, csütörtök ► 18.50-19.30, Auróra

Nyers, pont annyira, mint egy…, nem is egy, mint AZ éhes magyar. Nem mellesleg, mindenkitől azt halljuk, kevés überfaszább dolog van manapság, mint ők! Negyven perces odab@szásért tehát megéri tizennyolcötvenkor kezdeni. (Most mondanám, őket hallgatva mindig az a korai, ’90-es évek közepi szigetes pank gyerek jut eszembe, aki délután kettőkor azért vágta el a nyelvét, hogy a spórolás jegyében már az első, sebre locsolt vodkától beálljon.)

 

 

Analog Balaton: július 12, csütörtök ► 21-22, Auróra

Mintha a ’90-es évek látomásos magyar alter izéjét belegyömöszölték volna egy laptop-erősítő-keverő kombóba, és pattintottak volna hozzá egy csomó menő effektet. Ez persze csak annak verhet így szöget a fejébe, aki hallotta élőben mondjuk a Kinopuskint vagy a Korai Örömöt (vagy az ő közös szerelemgyereküket) ’95 táján. Amúgy még csak véletlenül sem beszélhetünk ((((klónról)))), csak a vííííneknek tök remek nosztalgiaérzés. Többek között nekem is. De kit érdekel, a hajnali pörgés elé pont adja majd!

 

 

Papaver Cousins: július 13, péntek ► 17.15-17.45, Tószínpad

Érzelmek, érzelmek, és még mindig baromi sok, millió, milliárd, csillió érzelem, sírástól visításig, hullám, hangulat. Nagyjából így tudnám összefoglalni a zenekar májusban megjelent Bad Writing lemezét, amely az első olyan anyag, amiről úgy írok majd kritikát, hogy csak vinyl-en hallgattam még 😀 Szóval, ígérem srácok, nemsoká sort kerítek rá, de addig is menjetek, hallgassátok. Az albumról ez a kedvenc számom, itt nagyon sok mindent kibontanak a hangulatóceánjukból:

 

 

Felső Tízezer: július 13, péntek ► 21-22, Auróra

Bölcsészszerű fiatalemberek, bölcsésznek látszó, olykor bölcsészszerű érzelmekről bölcselkednek. Vagy épp nem. Legutóbb épp kedvesen alárúgtak a torzítónak. Szóval hol ez, hol az. A szövegeiket elképesztően adom, pont azt hallom sokszor vissza, amit egy ‘lo-tech man in a high-tech world’ szerű lénynek éreznie, hallania kell, hogy rezdüljön. Az Új városok épülnek egy ideje szerelem. Csak mert. Nagyon ajánlott Sallai Laciékra gyújtó lángja mellett pogózni. Én pl. a 38. szülinapomra azt kérném, hogy rúgják ki a fogam egy Felső Tízezer koncerten!

 

 

Rock Band For Old Men: július 14, szombat ► 21-22, Auróra

Nettó agyf@sz. Bocs, Géza! Ugye, nincs harag? Szeretlek! Jobboldali publicista zárójel: a Red Bull Air Race Dal az idei év legpolgáribb fikája, úgy mind a maga nyolcvannyolc másodperce; mehetett volna végtelenített mixben 22 után a Balaton Sound VIP-ek VIP-jében, senki nem vette volna észre, hogy menjenek a pitsába, jobboldali publicista zárójel bezárva. 10/10. <3

 


 

A Budapesttől mintegy hetven kilométerre fekvő, festői tóparton közben a koncerteken túl a szervezők deklaráltan minden évben egy-egy komoly, társadalmi szempontból fontos kérdéskör köré építik a műsortervet. Tavaly a korrupció volt a téma, idén pedig a 2028-ig bezáródó évtized, az előttünk álló jövő lesz fókuszban.

 

Ahogy a fesztivál szervezői ígérik: „Civilekkel, zenészekkel, színészekkel és művészekkel vakarhatják majd a látogatók együtt a fejük, hogy a világ fordult ki a sarkából vagy csak fejjel lefelé tartjuk a térképünk. Napelemes mobilházból vagy robotkacsából lesz majd több? És melyik ellen kell harcolni? És mennyivel lehet még modernebb a modern művészet? És mindenekelőtt, ezek hogyan fognak a társadalomra hatni?” Hogy ez mit is jelent pontosan? A Közösségben élni elnevezésű kezdeményezés a közösségi lakhatásról tart kerekasztal beszélgetést július 12-én 17 és 19 óra között, egy napra rá pedig ugyanebben az időben, egy szimulátor játékban mindezt ki is lehet majd próbálni az érdeklődőknek. Július 12-én 15 és 18 óra között a Corvinus Egyetem jövőkutatóival megálmodott rendhagyó időutazást is tartanak, amelyben 2058 ideális vállalati világába kalauzolnak el bennünket.

 

A fesztiválon egyébként a Magyar Nemzet kinyírása után a lap volt újságírói (így jelen szerény portál főszerkje) által életre keltett új hetilap, a Magyar Hang munkatársai is ott lesznek: július 12-én 16.30 és 18 óra között találkozhattok majd velünk. Kötetlen, interaktív diskurzus keretében beszélgetnénk a jelenlegi – és hogy igazodjunk a fesztivál témájához, a jövőben várható – sajtóhelyzetről, vagy épp arról, hogyan jutottunk el a Magyar Nemzettől a Magyar Hangig, és mit is jelent ma teljesen a nulláról elindítani egy közéleti sajtóterméket.

 

Magyar Hang ▷ Bánkitó Fesztivál ’28

Nyolcvan év után szüntették meg a Magyar Nemzetet, de a lap szellemisége továbbél a Magyar Hangban. A szerkesztőség mögött semmilyen tőke vagy befolyás…

 

Szóval gyertek, jó lesz 😉

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland