Lehet van benne valami csavar, de blues-nak se ucsó

Meghökkentő? Van-e benne csavar? Vajon a gyermekek hisznek-e Istenben, ha elalszanak? Mérlegen a Belső Parancs és a Külső Kényszerek új dala. Exkluzív premier!


Ha Toroczkay András és Belső Parancs és a Külső Kényszerek, akkor az embernek tuti valami csavarral, ferde szemüvegen át tekintett fonáksággal, de minimum meghökkentővel kellett számolnia. Egészen mostanáig. A most nálunk premierező A kérdések földjére távolodik tőled című számában ugyanis elsőre semmi jó értelemben vett groteszk sincs. Mi több másodjára, sokadjára hallagatva sem érezni ezt. Aztán lehet épp az a csavar benne, hogy azt hisszük, nincs benne semmi csavar, aztán mégis. Nem tudom eldönteni.


Amit viszont el tudok, az az, hogy egy tök kellemesen hallgatható alter-blues anyagról van szó, ami pont annyira édesdeden tud belemászni a befogadó fülébe, ahogy egy ilyen dal lágy gitártémájának kell. Személy szerint kifejezetten ajánlanám a számot a dugóban senyvedő autósoknak, akiket már szíjjelbasz az ideg az araszolás miatt, és emiatt lassan jönne ki belőlük Mr. Hyde. A kérdések földjére távolodik tőled egy remek kis relax cucc, engem pl. elég jól lehozott alfába. (Kedvenc szövegrészletem: „Vajon a gyermekek hisznek-e Istenben, ha elalszanak?”)


Mondjuk, ha belehallgatunk András nemrég kiadott, Múljon másnak a nyár című lemezébe, akkor ez a relax-ritmus nem előzmények nélküli. De hogy az egész mi fán terem, azt az alkotó összegezte nekünk:

„Ez a klip egy olyan dalnak készült, amit 15 évesen írtam, másik szöveggel. Az első karantén idején kerestem fel Markó Jánost, aki amúgy általában luxushajókon dobol, és akivel az INGA nevű zenekarral nyomultunk egy rövid ideig. Egy teljes EP-t írtunk meg vele és bátyámmal, amit aztán valahogy elfelejtettünk rögzíteni. Mivel a vírus miatt karantén volt, és közel lakunk egymáshoz, ráírtam, nem volna-e kedve pár dobot felvenni. Volt kedve, négy dalban segített, amiből hármat a Múljon másnak a nyár című LP-n publikáltunk. A »15 éves« munkacímet viselő 25 éves dalötlet az eddigi Belső Parancs és a Külső Kényszerek koncerteken még nem hangzott el. Témáját tekintve a félelmekről szól, illetve arról az ördögi körről, amibe az ember bekerülhet, ha nem vigyáz. Csodálatosan vigasztaló dolog viszont, hogy az idő múlik, és a régi korok problémáira, kataklizmáira, katasztrófáira úgy tud tekinteni az ember, mintha azok mindig is jelentéktelenek lettek volna. Persze, másfelől az idő múlása, és a tér végtelensége azért felvet problémákat is. Például olyasféléket, amiket Eric Clapton is megénekelt a Tears in Heaven című örökzöldjében. Ebben a trackben egyébként rajtam kívül Vadász László Kristóf basszusgitározott, míg Markó János dobolt; a felvételek kb. 2018 és 2022 között készültek különféle helyeken a XI. kerületben.”


András szerint a banda jelenleg koncert(ek)re, felvételekre készül, illetve még idén szeretnének megjelentetni egy EP-t, vagy LP-t, aminek az lesz a címe: Köd, képek, kedély, láthatár, de – hogy a dilifaktor is meglegyen – lehet, hogy az lesz a címe, hogy Álom/meló. Addig is – kifejezetten vezetés közben – lehet szépen széthallgatni eme szerzeményt!


Ha egyébként szeretnétek még több Belső Parancsot olvasni, akkor a legutóbb nálunk premierező, Családbarát című EP-ről ezt írtuk:

Családbarát EP nyári láblógatáshoz | Ígéretes titánok

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland