Ha egy szóval kellene jellemezni, Ben T Kadar EP-je maga a csendélet

Minőségi hazai r’n’b, egyelőre még a kereskedelmi rádiók radarján kívül. Kádár-Szabó Bence kislemeze egy könnyed relaxációnak is felfogható. Exkluzív premier!


Nem sok ennyire kiszámítható és tudatos építkezést láttam mostanában, mint amit Kádár-Szabó Bence csinál a Ben T Kadar alteregójával. Arról nem is beszélve, hogy mennyire minőségi cucc az egész. Mindezt úgy mondom, hogy soha életemben nem voltam nagy rajongója a kissé szirupos, sok lassú dobtempóval operáló r’n’b (pop)(szerűségnek). Sőt!


Ehhez képest Ben T Kadar számait, számomra is meglepő, de sok szempontból jó hallgatni. Egyrészt, tényleg nagyon pöpecen kidolgozott az egész. Másrészt, ezt továbbgondolva, jó nézni, hogy ilyen – stílus szempontjából nagyon nem őshonos – minőségi cuccok Magyarországon is képesek szárba szökkenni – a kedvenc remixemet is Bencéék hozták tavaly KVSTO-val. Ráadásul mindezt a csak tutira menő kereskedelmi rádiók radarján kívül, a totál undergroundba, elég rákenról! Mondjuk, azt nem tudom, hogy ez mennyire e rádiók szegénységi bizonyítványa, már hogy – amint az elérhető adatokból látszik – gyakorlatilag figyelmen kívül hagynak ilyen fasza kis hazai produkciókat, de hagyjuk is, felesleges most ilyesmibe belemenni.


A lényeg, Bence szépen menetel előre, 2021-ben már kihozott hét dalt – akadt köztük, ami nálunk premierezett, s most részben ezeket csokorba szedve, egy címadó intróval megfűszerezve egy EP-vel érkezik. A Queen Size Bed egy könnyed relaxációnak is felfogható, s különösen azoknak ajánlott, akik szeretnének egy picit lelazulni. Elképesztően jól ki tudnak kapcsolni a dalok, futáshoz nem feltétlenül ajánlanám őket, de egy hétvégi merengéshez, magaslati pontról tájkép-nézegetéshez például ideális.


Ha ugyanis egy szóval kellene jellemezni a Ben T Kadar EP-t, akkor azt mondanám: csendélet. Aminek értékén az emel, hogy mindezt egy pszichésen ennyire feszült és megterhelő időszakban hallgathatja az ember, ami így egyértelműen terápiás jelleggel is ajánlott lehet. Arról nem is beszélve, hogy intróstól, mindenestül totál rádió kompatibilis dalokról van szó, simán elférnének nagyjából mindenhol, esti, nyugis sávokban. De míg eljutunk odáig, addig is, íme, itt a teljes anyag, lehet pörgetni (Aki Spotfy-on szeretné hallgatni, IDE kattintson):

Ben T Kadarral kapcsolatban egyébként még két, amolyan atyai jó tanács jutott eszembe: már csak a nagyobb változatosság kedvéért izgalmas lenne még több, akár tök más stílusú remix a dalokból, illetve olyan akusztikus bemozdulások, mint ami nemrég egy Facebook-élőbe jött.


Ez persze semmit sem von le a nagytotálból, ami szerintem több mint ígéretes. Mondhatjuk, nincs más hátra, minthogy élőben elkapni Bencét. Nagyon reméljük, hogy erre mihamarabb lehetőség lesz, és egyre több helyen hallhatjuk Ben T Kadart!

Ha kedvet kaptatok és szeretnétek további magyar dalokat hallgatni, KATT a Titánok Spotify-ra! Csak jókat mutatunk!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland