Beszt of Ígéretes titánok: Ezek voltak a kedvenc koncertjeink 2018-ban!

Megjártunk néhány mókát 2018-ban is. Így év végén ideje feleleveníteni pár izgalmas élményt. Összeszedtük a kedvenceinket a The War On Drugstól a DRMRZ-ig.

 

Liam Gallagher koncertje a 2018-as Szigeten. Baromi jó volt, de sajna nem lett a legjobb /// Fotó: Horpáczi Dávid

Liam Gallagher koncertje a 2018-as Szigeten. Baromi jó volt, de sajna nem lett a legjobb /// Fotó: Horpáczi Dávid

 

Az év vége mindig az összegzés időszaka. Számot vetünk a mögöttünk hagyott esztendő emlékezetes pillanatairól, felidézzük, mi volt menő, s mi lesz az, amit elteszünk amolyan útravalóként emlékezetünkbe. S ugyan 2018 még nem ért véget, már csak azért sem, mert még javában megy Az év dala szavazásunk isdecember 31-ig ITT tudtok is szavazni (ITT meg meg is hallgatni az összes dalt), amit mindenképp csak ajánlani tudunk!!! – azonban így karácsony előtt úgy gondoltuk, ideje nekünk is beállni a sorba, és kicsit besztofkodni.

 

Így alább páran összeszedtük, kinek, melyik koncert volt az idei non plus ultrája – 50-es, 100-as, feldolgozhatatlan TOP-listákkal nem akarunk senkit sem fárasztani! A kép pedig szerencsére pont annyira vegyes, amennyire egy ilyesfajta válogatásnak érdemes lennie. Bejgli mellé pedig pont faszán csúsznak majd ? Kellemes hallgatózást, egyúttal Boldog, Békés és Áldott Karácsonyt kívánunk minden kedves olvasónknak. Köszönjük, hogy kitartatok mellettünk, és örülünk, ha tetszik az, amit tolunk nektek ?

 

The War On Drugs (Sziget, 08.15.)

(Kelemen Dávid)

 

Ugyan idén elég sok budapesti kocsmát és klubot fedeztem fel önmagam számára, a legelemibb koncertélményem mégis a Szigeten esett meg. A The War On Drugs nemcsak, hogy az európai viszonylatban is a nyáron mindenki által hiányolt Arctic Monkeys előtt kellett, hogy játsszon, de az időjárás is az ő számaik alatt vált teljes zűrzavarrá. Ennek ellenére mintha ez adta volna alájuk a lovat. A hol csepergő, hol zuhogó eső, a méltatlanul viszonyuló közönség, amely látványosan nem miattuk didergett ott, és az utolsó nap levegőben terjengő fáradtsága akár dupla akkora energiával sem tudta volna legyűrni a színes, cikázó fények között abszolút profin és érzelemmel, teljes átérzéssel játszó zenekart.

 

The War On Drugs – An Ocean Between The Waves (Live Sziget 2018)

Uploaded by Rory O’Moore on 2018-08-15.

King Gizzard and the Lizzard Wizzard vs Lianne La Havas (Sziget)

(Bodó Bence)

 

Két teljesen különböző koncert közül nem tudok dönteni, de igazából mind a kettő ugyanazért fogott meg. Nem számítottam rá, hogy ennyire jól fog működni, de óriási ereje volt a zenének mind a két esetben.

 

A King Gizzard and the Lizzard Wizzard a Szigeten olyan hihetetlen showt csinált mindenféle körítés nélkül, hogy azt nehéz volt szavakba önteni. Az egész zenekar úgy nézett ki, mintha valami délutáni alvásból jött volna. Abban sem vagyok biztos, hogy átöltöztek aznap, de hogy hivatalos outfit nem volt, az tuti. Az 1 óra 40 körüli koncert alatt (ha jól emlékszem kb. ennyit játszottak) maximum öt megszólalásra futotta a „frontembertől”. Nem volt „Hogy vagy Budapest?”, nem kiabáltak a lányok-fiúk külön, és senki nem kérdezte meg, hogy ott vagyunk-e velük, mert tök egyértelmű volt. Tömény zenélés ment, olyan magas szinten, hogy azt nagyon nehéz elhinni. Életem egyik legnagyobb élménye, még úgyis, hogy elég távol álltam a színpadtól, úgyhogy a tömegpszichózis minden hatását kikerültem.

 

Robot Stop – King Gizzard & The Lizard Wizard ( 360° Live at Sziget Festival )

Robot Stop by King Gizzard & The Lizard Wizard with Crazy Crowd Highlights 1.00 first moshpit 2:10 me in the iscreen 3:52 Stu catches his own spit with his mouth WTF 4:18 crowd surfers to the left 4:40 final moshpit recorded with Insta360

A másik pedig Lianne La Havas egy szál gitárral a Sziget nagyszínpadon. Lehet azon vitatkozni, hogy ezek a produkciók odavalóak-e, bár érdekes módon Ed Sheeran egy gitáros jelenlétét jövőre senki nem kérdőjelezte meg ugyanott. Én sem voltam benne biztos, hogy működőképes lesz, de lenyűgözött. Egyetlen ember hihetetlen tehetséggel varázsol, hatalmas élmény volt látni, és óriási pacsi a szervezőknek. Szerintem fontos, hogy sokféle produkciónak teret adjanak, hogy minél sokszínűbb legyen a program. (Az, hogy a Szigeten ez mennyire valósul meg, ismét vita tárgya szerintem rengeteg különféle előadót lehet látni. Főleg, ha ahhoz mérjük, hogy ez egy popfesztivál.) Tehát köszi, Sziget, hogy hoztál nekem két meg még több ilyen élményt, és köszi az előadóknak is! (Bence elsőáldozós Szigetbeszámolóját egyébként IDE kattintva tudjátok elolvasni!)

 

Lianne La Havas – Unstoppable – Live SZIGET 2018

Uploaded by Carina Yew-Booth on 2018-08-12.

Paul McCartney (Krakkó, 12.03.)

(Balogh Dániel)

 

November végéig a Kills nyári, zágrábi koncertje nyert volna, aztán jött a december és Paul McCartney. Ahogy már említettem, ő nálam nem abban a ligában játszik, amelyikben a többiek. Ő találta fel a 20. századot. 2008 óta minden évben legalább egyszer láttam élőben, és minden egyes alkalommal a világ legszerencsésebb emberének éreztem magam.

 

Az idei, krakkói show pedig, megkockáztatom, a legtökéletesebb volt, amit eddig átéltem. Igazából már az a fél perc, ami Paul színpadra lépésétől az első szám elkezdéséig eltelik, nekem többet ér, mint mástól egy komplett koncert. Ő arra született, hogy kijöjjön a színpadra. Az ezt követő nagyjából két és fél óra amolyan hab a tortán. Csoda, ha úgy tetszik.

 

Hey Jude – Paul McCartney / Tauron Arena, Kraków, POLAND / 03.12.2018

Uploaded by Darek Prokopowicz on 2018-12-04.

DRMRZ (Gólya, 12.14.)

(Balogh Roland)

 

Noha életemben először és talán utoljára jött össze, hogy két személyes favoritomat (a megboldogult Oasis jobb és bal felét) is láthattam élőben egy azon esztendőben – így Noel Gallaghert még májusban Manchesterben, míg öccsét, a tizennyolc év után Budapesten Canossát járó Liamet a Szigeten, mégsem ők az idei hűha-faktoraim. Ahogy a The War On Drugs sem, hiszen azt Dávid az előbb csaklizta el előlem. Mégis, akkor ki? Noha idén is voltam “pár” jó koncerten, régi ismerősökéin is, de a választás végül még sem lett olyan nehéz, és nem más, mint Dobos Kristóf aka DRMRZ (aka drámőrz) – akiről legutóbb egy interjúval egybekötve ITT írtunk.

 

Ebben a formában első koncert, pár napja, voltunk vagy tizenöten a Gólyában, azok közül se figyelt mindenki. Első koncert, egy szál gitár plusz kütyük, érződött, hogy az átvezetőkön nagyon kell még dolgozni. Mégis miért? Azért, amiért annyiszor írtam róla az idén: mert baromi jó a koncepció, nagyon betalált a dalok hangulata, hiánypótló cucc! És ami fő, minden gyerekbetegsége ellenére, nagyon nagy a potenciál a produkcióban. Érződik, hogy az előadó képes is arra, hogy fejlessze a formációt, miközben maga is fejlődik. Elsősorban ezt értékeltem meg azt bírtam, hogy a dalok ennyire elkaptak. Már csak azt kellene valahogy Kristóffal megértetni, hogy ne adjon ki egy évben mintegy 60 (!!!) számot! Akinek közben felcsigáztam a kíváncsiságát, január 10-én a Mika Tivadar Mulatóban (immár zenekari felállásban) maga is megnézheti, hallgathatja élőben. Ez meg a legújabb EP-je, csak így ideteszem, hogy lehessen valamit hallgatni.

 

DRMRZ – For Night Owls & Pretty Strangers (EP)

DRMRZ on: Facebook: https://www.facebook.com/drmrzmusic/ Insragram: https://www.instagram.com/drmrz_band/ Spotify: https://open.spotify.com/artist/6z0gg… Bandcamp: https://drmrzmusic.bandcamp.com/ Tracks: 0:00 Redwood 4:40 Awake 6: 30 Thundery Tricks 11:01 Change

Ha pedig eljutottatok idáig, és még nem tettétek, akkor, ha már bejglikomában kommandóztok, szavazzatok az idei Az év dala kiírásunkon is; döntsétek el, melyik legyen a legizgalmasabb idei magyar feltörekvő hang az Ígéretes titánokon! Szavazatodat köszönjük, ha pedig megosztjátok a haverokkal is, és bujtogattok, akkor még hatalmasabb szívet küldünk karácsonyra ? KÖSZI!

 

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Ígéretes titánok