Oratóriummal összegzi az „ökör évét” a Blue Tips

A tutin ne változtass! – tartja a mondás, és ez eddig a Blue Tipsnél működik. Lemezzel indítottak, most egy dallal zárják az évet. Year of the Ox dalpremier!

A Blue Tips legénysége /// Fotó: Szimon Ágnes Nóra


Zsigeri, heterogén hangzásvilág. Az ’50-es évek végi rock&roll-tól, az olykor recsitáló blueson át, a nyers grunge és a shoe gaze világáig, mindez pedig egy női énekhanggal megtámogatva – ez a Blue Tips ismérve. Ezt írtuk még január elején, s úgy tűnik, náluk működik a „tuti recepten ne változtass” mondás. Az In Line lemez után ugyanis az idei évet egy új dallal zárják: a Year of the Ox munkacímen érkező szerzemény pedig legalább annyira összetett, megannyi műfajból építkezik, mint a korábbiak, és az, hogy a friss anyag az eddigiek folytatásának tűnik, a lehető legjobb dolog.


A maga majd hat percével első látásra picit hosszúnak tűnő dalt jó arányérzékkel építik fel. Van felvezetés, tárgyalás és lezárás/konklúzió – mint egy igazi zeneműnél. Ízléses, ahogy a női ének és a szólórészek egymásra reflektálnak, már-már feleselnek egymással. Ez adja a dal vibrálását, egyúttal hagyja elveszni az embert benne, hogy idővel ne számítson az idő.


A Borszukovszky Flóra (ének, gitár), Makai Máté (gitár) és Zsirai Andris (basszusgitár) hármashoz új dobosként érkező, Vincze Mátéval kiegészülő csapat úgy képes valami új, napjaink hangzásvilágába illeszkedő harmóniát sugározni, hogy közben okosan nyúlnak vissza a korábbi évtizedek hangzásmorzsáiért. A gitárszólók például egyszerre idézik a torzított garázszene harminc évvel ezelőtti fénykorát és illeszkednek a mai magyar zugkoncertek világába.


S ugyan nem sok szót szoktunk ejteni róla, de érdemes ám a szövegre is figyelni. A szavak mögött megbújó ̶̶̶f̶̶̶l̶̶̶e̶̶̶t̶̶̶ó̶̶̶ ̶f̶i̶t̶y̶i̶s̶z̶ társadalomkritikus szál is pont annyira okosan adagolt, ahogy a dalt hangszeresen és énekhangilag felépítették. (Aztán lehet csak mi látunk itt bele mindenféle megfejtéseket :D)


Lehet tehát hátradőlni a fotelekben, csutkára tekerni a blútúszos fejhallgatókat, és elmerülni a dalban, ami a zenekar korábbi számaihoz hasonlóan ugyancsak esélyes arra, hogy legalább egy napra végtelenítetten menjen a lejátszónkban.

Blue Tips – Year of the Ox

Blue Tips is a hungarian indie band. This is their newest single. 2019

Ha pedig kedvet kaptatok, ami nem is kérdés, akkor bizony élőben is el tudjátok kapni a srácokat. A Blue Tips ugyanis november 23-án, szombaton a Tudósok lemezbemutatója előtt melegíti majd a hangulatot az A38 hajón. Lehet tehát koncertre menni, mert megéri!

Tudósok lemezbemutató / Blue Tips /A38 Hajó/

Music event in Budapest, Hungary by A38 Hajó and 2 others on Saturday, November 23 2019 with 805 people interested and 145 people going.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland