Ezért baromi jó Kelet-Európa! | BuSH 2017

Szerdán startol az ország talán legfontosabb zenei eseménye, a BuSH. Három nap négy helyszínen a régió legjobb zenekarai várnak. Nézzük a legérdekesebbeket!

 

► For English version, please CLICK HERE ◄

 

A készülődés finisébe értünk, már ami Kelet-Európa egyik meghatározó zenei rendezvényét illeti, hiszen három nap és rajtol a Budapest Showcase Hub (BuSH), rengeteg szakmai eseménnyel és koncerttel. Az, hogy ez miért is fontos az ország és az egész régió életében, már körbejártuk rengeteg oldalról, egy valami viszont kimaradt eddig. Azok a koncertek, amik idevarázsolják nekünk a környező országok hangulatát, zenei ízlését, mi pedig Magyarország meghatározó zenekaraival kápráztatjuk el az ide érkezőket.

 

A legjobban akkor jártok, ha végighallgatjátok az összes fellépő zenéjét, hogy el tudjátok dönteni, kire vagytok a legkíváncsibbak, nem mellesleg, mindegyik banda megérdemli a figyelmet, de ha erre mégsem vállalkoztok, akkor ITT most összeszedtük nektek a legizgalmasabbakat.

 

Szerdán a Grand Opening indítja útjára a rendezvényt az Akvárium Klubból, aki itt jár, nyugodtan végighallgathat mindenkit, mert szerda este még nem kell választani, a teljes felhozatalt, azaz az Ivan & The Parazolt (akikkel új daluk és a showcase kapcsán interjúztunk is), a lengyel KAMP!-ot és az észt NOËP-et el lehet fogyasztani egy helyen.

 

Ugorjunk hát a csütörtökre és kezdésnek rohanjunk is be 20.20-ra az InstantbaStraight Mickey and the Boyz bemutatkozójára, akik olyan erővel indítják el a koncertfolyamot, hogy utána már csak lendületből is lenyomod a többi bulit. A három belgrádi srác egyébként a tökéletes példája annak, hogy a zene képes lerombolni az összes falat, mivel őket anyanyelvükön is élmény hallgatni. Fogalmunk sincs a szövegekről, de mindenképp végig fogjuk tombolni a szettjüket.

 

 

Vagyis nem végig, mert 21 órára már rohanunk is át a Robotba, az egyik legjobban várt koncertre. A horvát NLV ereje úgy elkapott, hogy azóta el se enged. A kicsit meghatározhatatlan indie/blues/rock stílus világban mozgó trió ereje talán pont ebben van. Úgy hallgattam végig a lemezüket, hogy fel se tűnt, hogy eltelt negyven perc. Picit mintha Jónás Verára hajaznának, ám még mielőtt bárki nekem esne, nem, nem azért, mert ha egy hölgy elkezd énekelni az rögtön olyan lesz, nem is zeneileg hasonló, mint inkább kisugárzásban. Olyan erős karakter, mint Vera pedig kevés van, s mivel ők nem lesznek a BuSH-on, az NLV – bár nem teljesen –, de kárpótolni tud.

 

 

A csütörtöki levezetés pedig Oroszországból érkezik a WET RED jóvoltából, akik energikus rock zenét tolnak, kicsit glames, kicsit neo-popos elemekkel. Erre a koncertre nem csak a zene miatt lehetünk kíváncsiak – habár engem az fogott meg elsőre –, hanem azért is, mert a klipjeiket és minden arculati elemüket nézve a vizuális rész is elképesztően fontos a produkcióban. Így elég erős színpadi jelenségnek lehetnek majd szemtanúi, akik éjfélkor a Robotban tartózkodnak, és hát, miért ne tennék, hisz Dope Calypso lesz előtte.

 

 

A péntekünk, épp ugyanakkor és ugyanott kezdődik, mint egy nappal korábban, 20.20-tól a The Black Room szedi szét az Instant színpadát. A viszonylag friss, mindössze három éves horvát formáció egyébként elég erősen hajaz egy másik The Blackkel kezdődő zenekarra, de utóbbiak nem ebből a térségből valók, tehát ezúttal nem érdekesek nekünk.

 

 

Utánuk nagyon érdemes átpattanni a Kuplungba, 21:40-től ugyanis a mindössze egy éve alakult, tök friss, ám elég durván szuggesztív pozsonyi Tolstoys nyugtatja meg az idegeket, lágyabb zenéjükkel. Az eddigi ajánlatokhoz képest ők nagyon mások, sokkal érzelmesebbek és nyugodtabbak, sarokban smárolós, terem közepén lassúzós zenéjük viszont nagyon jól esik, főleg a hétvége elé, akár zárásként.

 

 

Aki viszont még marad, amolyan előAFTERként egy koncertre még mindenképp el kell néznie. Ez pedig nem más, mint a cseh Lazer Viking, aki 23 órától nyomja a Robotban. Az ő neve az egyetlen, akiét már hallottam korábban is, ám sosem foglalkoztam eddig a munkájával. De milyen rosszul tettem ezt! Előtte ugyanis az NLV foglalta el a trónt, mint új kedvenc a szívemben, amíg nem jött Lazer Viking, és egy óriási rúgással le nem taszította onnan őket. Ha a ’70-es években élnénk, valószínűleg óriási sztárként kezelnék ezt az embert, igazi művésznek tűnik. Épp ezért vagyunk kíváncsiak, milyen figura is ő a színpadon, de ha jók a megérzéseink, az egyik legjobb koncertet ő fogja szállítani.

 

 

Ami a magyarokat illeti, mindnyájukat ajánljuk, értelemszerűen. Így Ivánék mellett így néz majd ki a magyarok menetrendje:

 

mïus (2017.11.16 – 22.40-23.40 – Kuplung)

Dope Calypso (2017.11.16 – 23.00-0.00 – Robot)

Middlemist Red (2017.11.16 – 23.40-0.40 – Kuplung)

Blahalouisiana (2017.11.17 – 22.40-23.40 – Kuplung)

The Qualitons (2017.11.17 – 23.20-0.20 – Instant)

Deep Glaze (2017.11.17 – 1.00-2.00 – Robot) – akik nem mellesleg a 2015-ös Év dala kiírásunkat is megnyerték!

 

Van persze olyan zenekar is, amelyik időben ütközik az itt felsoroltakkal, és ezért nem szóltunk róla. Nos, egyet csak így említés szinten mégis érdemes: Lor, ha a csütörtök 21.40-től a Kuplungban kezdődő koncertjükre véletlenül nem is érnétek oda, legalább hallgassátok meg a zenéjüket, megéri!

 

 

BuSH-ról ITT mindent – menetrend, fellépők, előadók – megtaláltok! A november 15-i akváriumos Grand Openingről meg ITT van minden!

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence