Minimalizmustól a szürrealizmusig, mi az? A BUSH!

Harmadik alkalommal hozza el a régió legjobbjait a Budapest Showcase Hub, hogy csütörtöktől megmutassák, mit is tudnak. Lássuk, kiket ne hagyj ki semmi pénzért.

 

 

Kezdjük azokkal, akik nem találkoztak még a BUSH nevével, és nem is értik mi ez az egész. Ha egy volt amerikai elnökre asszociálsz (még így is, hogy csupa nagybetűvel írjuk), akkor felmerül a kérdés: hol jártál az elmúlt pár évben? No, de a tréfát félre téve, nézzük is miről szól ez a zeneipari, nyugatias definícióval showcase fesztivál. Merthogy, a lényeg, a Budapest Showcase Hub egy ilyen szakmai, egyúttal mindenki által is simán látogatható fesztivál, amit mi is a kezdetek óta támogatunk és követünk. Szervezőinek célja, hogy a kelet-közép-európai régió zenéjét elhozzák ide, így három napig (november 15-17-ig, azaz csütörtöktől-szombatig) a környék legkirályabb bandái mutatják meg nekünk (meg a formátumból adódóan leginkább a szakmának), miért is érdemes amerikai és brit zenén kívül mást is hallgatnunk.

 

Ugyan az ajánlónk véges, ám összeállítottuk a saját programfüzetünket erre a három napra, ami így néz ki:

 

Az eseményt nem is lehetne jobban indítani, mint némi jazzel. Egy horvát négyes, a Chui nem féltetlenül a leginnovatívabb zenét hozza, de elvégeztek egy nagyon fontos munkát, egy régi stílust újszerűvé és befogadhatóvá tettek. Az egyik legpopulárisabb BUSH fellépő paradox módon egy jazz formáció, és csütörtökön 21.10-től a Robotban megnézhetjük, hogy mennyire vevők erre az emberek.

 

Chui feat. Josipa Lisac – Tebi putujem (Official video)

CHUI ON DEEZER http://www.deezer.com/artist/3602851 Glazba: Toni Starešinić Tekst: Željka Veverec Aranžman: Toni Starešinić Redatelj: Radislav Jovanov – Gonzo © Dancing Bear Publishing ℗ 2017. Dancing Bear Records / Croatia Records

A Chui után hagytak nekünk 10 percet a szervezők, átérni a Frame-be, ami pisivel sörrel együtt is beleférhet, és még így is elkaphatjuk Rolek nagy kedvencét, a Haiku Gardent, akik Szlovéniából hoznak nekünk – saját bevallásuk szerint – dreampopot és neo-pszicheliát, bár én azért nem vagyok ezekben a meghatározásokban biztos. A srácok, úgy hangzanak, mint amikor egy csapat tinédzser a garázsban zenekart csinál, lent ragadnak, és időközben zenélni is megtanulnak, ez pedig egy óriási érdem azt hiszem.

 

Haiku Garden – Catch My Breath (Official Video)

Taken from the upcoming album ‘Where If Not Now’ (released October 25th on KAPA Records). Album preorders NOW available here: https://kaparecords.bandcamp.com/album/where-if-not-now-2 directed by Ester Ivakič script by Ester Ivakič, Anne Tassel filmed by Anne Tassel, Urban Košir edited by Ester Ivakič color grading by Fabris Šulin cast Hana Uma Zagmajster, Ema Goranc, Kris Brataševec, Emanuel Humar, Tomaž Šuligoj also thanks to Emanuel Humar and Mojca Madon Audio mixed by: Vitja Balžalorsky Mastered by: Matej Gobec https://www.facebook.com/HaikuGardenB…

A Haiku Garden tusára száll rá a Shortparis, amelyik az egész fesztivál legfurcsább bandája. Ők nem csak azért kerültek bele ebbe az ajánlóba, mert hamarabb hiszem el róluk, hogy a kimaradásukért szétszednek, mint a velük egy idősávban fellépő énekes-gitáros Thom Artwayről, hanem azért is, mert imádom, ha valamiről nem tudom eldönteni tetszik-e. A dalok oroszul, angolul és franciául szólalnak meg, és valami nagyon furcsa érzés keríti hatalmába az embert. Nem tudom, hogy tetszeni fog-e, de az, hogy kíváncsi vagyok rájuk, biztos.

 

Shortparis – Стыд

Direction/editing – Shortparis Direction/editing – Инга Шепелева https://vimeo.com/ishepeleva SHORTPARIS — VK: https://vk.com/shortparis Bandcamp: https://shortparis.bandcamp.com/ Facebook: https://www.facebook.com/sh0rtparis/ Instagram: https://www.instagram.com/_shortparis_/ Презентация нового альбома: 13 мая – Москва / AGLOMERAT https://vk.com/sh_aglomerat_13 18 мая – Санкт-Петербург / AURORA CONCERT HALL https://vk.com/sh_aurora_18 25 мая – Киев / CLOSER https://vk.com/shortparis_kyiv Организация концертов info@shortparis.com

A második nap ismét korán kell érkezni, a Lärmban: 20.40-től a szlovén zeneszerző, Bowrain fog minimalista ütemeket pakolni. Nem gondolom, hogy a legnagyobb táncolást hozza majd ez a koncert, de tökéletes estindító, s csak remélni tudom, hogy emberünknél lesz egy zongora, mert akkor a hangszeres tudásába is betekinthetünk.

 

Bowrain – Continuum (Official video)

Song Continuum credits: Bowrain, piano, keyboards, vocals, production Mario Babojelić, guitars, production Robert Nitschke, drums Jernej Černalogar, mixing and producing Gregor Zemljič, mastering Recorded at Recording Studio Hobbit and Pianoroom. Jernej Kržič and Borut Belančič, recording engineers Song Continuum written and composed by Bowrain with Mario Babojelić and Robert Nitschke.

Természetesen a jazz dallamok nem maradhatnak ki a péntekből sem. A Naked áll majd azt hiszem a magyar fülekhez a legközelebb, akik 21.30-tól a Frame-ben járják majd a táncot. És, hogy miért ők lesznek a legközelebb? Mert bebizonyítják, hogy az oroszok is tudnak sírva vigadni. Az egész zenekar olyan, mintha üldözés közben játszana, és a halálfélelem miatt előjönne belőlük az összes érzés, amit ismernek. (Mondjuk szerbek, úgyhogy, sose lehet tudni!)

 

Naked-Green Brown Eyes

From Cd Nakedonia.Narrator Records 2015 All music composed by Naked. Directed by: Viktor Kiss Camera: Vladimir Jevic and Andrijana Rmus Video Edit: Milica Milena Vejnovic

Rögtön utánuk pedig, mindenféle elmozdulás nélkül meg lehet tekinteni az általunk talán legjobban várt zenekart, a Frankie Animalt. Az észt trióra nem biztos, hogy felfigyeltek, ha egy rádióban halljátok, a dalaik alapvetően működhetnek nagyobb közönség előtt is, de a BUSH kontextusában érdekesek. A rengeteg kísérletező előadóhoz képest, ők nagyon egyszerűek, és egyszerűen jók. Amíg a Shortparisra azért vagyunk kíváncsiak, hogy be tudjuk-e fogadni, a Frankie Animalre pont azért, hogy maradandót tudnak-e alkotni ennek a három napnak a „zajában”.

 

Frankie Animal – (Can’t Keep Calling) Misty (Official Video)

EESTI LAUL 2018 FINALIST “(CAN’T KEEP CALLING) MISTY” Music by Frankie Animal Lyrics by Jonas Kaarnamets Produced by Martin “Muudu” Kuut and Frankie Animal Mix by Siim Mäesalu Master by Minerva Pappi Song released 26 October, 2017 Video released 14 February, 2018 Vocal: Marie M.

A pénteki levezetésként nyugodtan maradjunk csak a Frame-ben továbbra is, a román Karpov not Kasparovon bulizni, a 23.30 pontosan az az idősáv, amikor neki kezdeni kell, és a már kellően ellazult embereket átmozgatni. A zenéjén azt érzni, hogyha a BUSH-ról valaha film készül, akkor az ő dalait kell alá rakni.

 

Golan | Nevertheless

Music and lyrics: Mihai Ristea & Alexandru Burcea Produced by Golan. https://www.facebook.com/golanmusic https://soundcloud.com/golansound Video Credits: Director: SAN DOP: Bogdan Filip Edit: Alexandru Burcea Contact: Romania: bookinggolan@gmail.com Phone:0040748845771 International Booking: christina@etagenoir.com Booking France & Belgium: Flowercoast Phone: 00330689063494 yace@flowercoast.fr www.flowercoast.fr https://www.facebook.com/flowercoast.fr You can reach us at: bookingolan@gmail.com

Az utolsó nap pedig már nem tartogat nekünk kérdéseket, csakis válaszokat. Akvárium Klub, Grand Closing, Golan és Fran Palermo. A Frampi természetes, a román Golant pedig miért hagynád ki, ha már egyébként is mész? Na, ugye.

 

„Elég türelmetlen ember vagyok, de lassan megértem, hogy nem kell állandóan rohanni” | Ígéretes titánok

Öt éve ült fel egy hiánypótló hullámra a Fran Palermo. Henri Gonzóval pedig kiveséztük, mire volt elég ennyi idő, s, hogy van-e PC a magyar zenében. Interjú.

Így az ajánló végére érve ismertetnénk a szabályokat, ami alapján összeállítottuk a listát. Egy idősávból csak egy előadót említettünk, illetve a magyarok itt most nem kaptak helyet. És, ahogy az mindig lenni szokott, jöjjenek a szabálya alól a kivételek.

 

Pénteken 20:50-től az Instantban Benas Aleksandruvic aka BA. fog játszani, aki egy litván énekes-gitáros, de nem egy szál gitárral, hanem rendes zenekarral a háta mögött. Miért érdemelte ki, hogy ő legyen a plusz egy a listán? Azon kívül, hogy eszméletlen erősek a dalok, a szövegből egy szót sem értek, mert litvánul van. Ez pedig annyira jó. A tavalyi BUSH alatt tetszettek meg az anyanyelvükön éneklő zenekarok, ez a szenvedélyem pedig azóta sem csökkent, így mindenképpen bele fogok nézni ebbe a buliba is.

 

BA. – TAI NE ŽMOGUS

1/3 https://www.facebook.com/TWODICKS https://www.facebook.com/baofficialmusicpage

A magyarok közül viszont nincs kiemelt, mindenkit meleg szívvel tudunk ajánlani, sorrendben így:

 

Csütörtök – Instant

Antonia Vai (svéd-magyar csoda): 21:50-22:30

Bohemian Betyars (a sírvavigadás igazi nagykövetei): 23:50-00:30

 

Péntek – Instant

Mörk (jazzfesztiválokon játszó funk zenekar): 22:50-23:30

Jónás Vera Experiment (Magyarország showcase nagykövete): 23:50-00:30

 

Frame

Freakin Disco (nemzeti jazz b*****): 00:30-01:10

 

Szombat – Akvárium

Fran Palermo (a leglatinabb magyarok): 21:30-22:40

 

Így áll tehát össze a mi idei BUSH-naptárunk, de tartsátok fent magatoknak a jogot, hogy sajátot állítotok össze. Ha tehát még van egy kis plusz időtök, önszorgalomból látogassátok meg a BUSH oldalát is, ahol a részletes programot, némi leírást és a konferencia eseményeit is megtalálhatjátok.

 

Menetrend – Fellépők

Menjetek annyi koncertre, amennyire csak tudtok, és döntsétek el, hogy ki csinálja a környék legjobb zenéjét. Addig is itt a szervezők saját Spotify lejátszási listája a fellépők egy részének kimazsolázott dalaival.

 

BUSH 2018

A compilation of BUSH Festival 2018 lineup. www.budapestshowcasehub.com

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence