A borostyán bűvöletében – ezeket a balti bandákat ki ne hagyd! | BUSH 2019

Mit is érdemes tudni Európa vakfoltjáról, vagyis a Balti államokról. Méltatlanul elhanyagolt zenéjüket pedig bemutatjuk nektek. Itt a második BUSH-ajánló!

Tudjátok, vannak azok a térképek, amik azt mutatják be, hogy mi is az a kevés, amit tudunk az egyes országokról, általában erősen sztereotip megfontolásban. És azokon, az orosz vodka mellett – igen, Penke kollegám is ugyanazt a párhuzamot találta meg 🙂 – ott díszeleg az a nagy fekete folt. Na jó, igazából annyira nem nagy, de az a fekete folt a Baltikum.


A régió, amiről az emberek nagy része, nem tud semmit, pedig nagyon kellene! Ha mással nem is, de legalább egy rövid zenei felzárkózással megpróbálkozunk ebben a cikkben.


Tavaly ilyen tájt ugyanis, pont a BUSH hatására, rengeteg furcsa nyelvű zene pörgött a Spotify algoritmusomban így nagyjából minden harmadik dal olyan volt, amit nem értettem, és ebből minden harmadik olyan, ami úgy tényleg megfogott.


Mi volt bennük a közös? A legtöbben abból a fekete foltból érkeztek. Valamiért az ottani nyelvek még pont azon a határon mozognak – legalábbis számomra – ami nem annyira furcsa, hogy csak arra figyeljek, de van annyira érdekes, hogy megragadjon. Kellemes hallgatni őket.


Nem hiszed?


Akkor menj el Evija Vēbere bulira, csütörtökön. Kilenckor az Úri Muri nyitó fellépése lesz a lett hölgy szólóprodukciója, aki mindenféle hangszerek és egy looper segítségével teremt az orrok előtt. A hangja pedig az egészet olyanná teszi, mintha egy mese főcímet hallgatnánk, sőt kicsit K-Popra is hajaz, úgyhogy távol-kelet elkötelezetteknek kötelező program.


Rettenetesen furcsa, de olyan jó értelemben, nem véletlenül lett a bemutatkozó anyaga az év alternatív albuma Lettországban. Tehát november 14. csütörtök 21.00 Úri Muri Evija Vēbere.

Evija Vēbere – Viņi Dzīvoja

song : Evija Vēbere video : Kārlis Strautiņš https://www.evijavebere.com/

Most teljesen elrugaszkodom a kronológiától és átlépek az egész fesztivált záró bulira. Péntek 22.50 Robot. A shishi zárja a rendezvényt, amiknek a zenéje legalább annyira elképzelhetetlen, mint az, hogy kimond az „Elmegyek shishi koncertre!” mondatot anélkül, hogy édesanyád megijedjen.


A litván power-girl trio, saját állítása szerint a soul-tól a trashig terjedő skálán mozog zeneileg érintve a szörf, a rap/hiphop és a lo-fi zenét. Tehát ha Aretha Franklin kis lo-fi ütemekre tolt volna némi kellemes 2Pac szöveget, a Blink182 pedig hozza a gitárriffeket, akkor meg is kapjuk a shishi-t 😀


Nyilván nem, és ez nem ilyen egyszerű, – bár hozzáteszem, hogy ezért a produktumért bármennyit hajlandó lettem volna kifizetni – de első ránézésre a zenekar a tipikus példája annak, hogy mi történik, ha semmire nem mondunk nemet.


Történhet káosz is, de itt valamiért ez jól sült el, úgyhogy nem szabad kihagyni. Ha esetleg félnél, hogy nem ismered majd fel a zenekart, akkor tessék, itt egy élő felvétel, igen ők azok, akik 1992-nek, első operabáljára készülő Kiszel Tündék és délszláv kamionsofőrnek is öltöztek egyszerre. Már most imádom őket!

shishi – nanana (live)

video & animals – Jokūbas Lapinskas live @ Tilto namų festivalis’17 shishi – Dominyka Kriščiūnaitė (bass, vocals), Elena Neniškytė (drums, vocals), Giedrė Nalivaikaitė (guitar, vocals) lyrics: na x 80 When they run through the woods, Their feet bleed straight to the roots of majestic forest. When the whales in the ocean choke on plastic bottles.

Idén hat fellépő lesz, aki a balti államok valamelyikéből érkezik, én pedig kiválasztottam hármat közülük, akiket a kötelező kategóriába kell tenni, és részletesebben értekezem róluk.


A harmadik ilyen a The Bad Tones, és aki egy kicsit klasszikusabb zenei ízre vágyik, bennük fogja megtalálni. Gitárok, éneklés kellemes hangszínen, szinte már pop. S még ha az talán nyilván nem, Facebook-oldaluk tanulsága szerint pszichedelikus rockban utaznak, de elég megúszós ezt rámondani. A négy tag együtt kb. egy kis indie szerű dolgot művel, olyasmit, mintha a blues gyökerű dolgokra billentyűt raknánk, és elvágyódós énekes-dalszerző szerű merengős énektémákat.


Mindenesetre az ő koncertjüket nem éri meg kihagyni, sőt kis béke szigete is lehet a sok-sok kütyüvel kialakított hangzás között valami egyszerűbben befogadható, de még mindig különleges koncert. Ha tehát ilyen hangulatra vágytok, akkor a Beat On the Brat falai között keresd őket majd 15-én pénteken 10 órától.

The Bad Tones – Over Me

Over Me is the first single of The Bad Tones upcoming album Is It Good Enough? available July 2019. Over Me tells a story of a tired soul in the 4 A.M. train heading home and the thoughts that spark up during the wee hours of the night.

Noha a többiek most lecsúsztak nálam a dobogóról róluk is emlékezzünk meg, annál is inkább, mert a BUSH-ra nem érkeznek rossz produkciók, tehát megéri mindenkire figyelni, hátha a te balti dobogód épp belőlük állna.


Anna Kaneelina adja csütörtökön az egyetlen koncertet az Ellátóházban 21.20-tól. Tolsztoj észt énekes-dalszerzője kicsit art-popos dolgokban utazik, amiket most elhoz hozzánk. Valamit ráadásul nagyon jól csinálhat, mert ezer alatti Facebook követővel és három Youtube videóval showcase fesztiválra menni nem semmi teljesítmény. Várjuk a fejleményeket!

Anna Kaneelina – Thunder

The new album from Anna Kaneelina is out now http://www.annakaneelina.com THUNDER Director, cinematographer, editor – Jekaterina Abramova Assistant – Epp Kubu Colorist – Hans Ulman MUAH – Gerda Miller Special thanks to: Kuukulgur Film Meelis Melcu Lusmägi Kultuurikatel Order Anna Kaneelina’s debut album here: https://www.311.ee/anna-kaneelina?fbclid=IwAR2Uy2IPeOBQ6fWVKlYglG3LMRrSSNNttrY0rZScmAsRSDlsEwi7FCjPcDI Follow Anna on Spotify: https://open.spotify.com/album/4j3PKhKGcPiU7jphF84VXT?si=ZvmUNmXHS4KWpVU1bXXhKA Join Anna online: https://www.facebook.com/annakaneelina/?modal=admin_todo_tour https://www.instagram.com/annakaneelina/

Még mindig csütörtökön, de már éjszaka, az Instantban a levezetést 23.10-kor el lehet kezdeni, a litván Junior a rákanyarít minket az elektro-popra. Elektronikus alapokra pop éneklés egy régi jól bevált recept. Ezt a műfajt én eléggé nem kedvelem, de nyilván nem nekem szervezik a BUSH-t, és ettől függetlenül biztos, hogy meg fogom hallgatni, és kritikus szemmel, szkeptikus hozzáállással várom, hogy lenyűgözzön. Remélem sikerül neki!

junior a – your boy (lyric video)

Song on Spotify: https://spoti.fi/2OE3l94 Written and performed by: Junior A Produced and mixed by: Snorre Bergerud (Ymir audio)

November 15-én pénteken 23.10-kor viszont biztos, hogy lenyűgöz majd Mick Pedaja, aki egészen Észtországból hozza nekünk a szomorúságát kis ambient-electro formájában, amibe nagyon jól illik hősünk hangja és a vokális részei. A LARM lesz az övé, kíváncsi leszek, élőben ez a dolog, hogy működik, és főleg arra, hogy majdnem a rendezvény legvégén képes lesz-e még a figyelmemet fenntartani.

Mick Pedaja – Näed (Official Video)

Here’s Mick Pedaja’s single “Näed” (2018) Mix // Kaarel Tamra Master // Minerva Pappi Video // Mick Pedaja Wooden spirit // Allan Jürgens Drums (Aivar Surva) & Bass (Siim Avango) recorded in Susi Stuudio by Aivar Surva Support and big thanks // GUILD family / Meelis Mikker / Allan Jürgens / Angeelia / Pääsküla Jäätmejaam / Mets / Felix Laasme / Rando Mere Released by Mick Pedaja © 2018

Ez tehát a balti menü, furcsa nyelveken éneklő embereket is lehet hallgatni, mert teljesen érthető dolgokat adnak át a zene által. Pörögjenek a dalok, november 13-tól pedig találkozzunk a BUSH-on.


Addig is, ha még több BUSH-ra vágytok:

Orosz-ukrán-lengyel ajánlónk

• Itt Gegével beszélgettünk a skeemers várható fellépéséről meg sok minden másról.

• Itt pedig Áron Andris „Apey”-val dumáltunk a showcaseről, a metálról és többek között a tisztelet fontosságáról.

• November 5-én pedig jövünk majd az új ‘Fű alatt’ résszel, amiben a Budapest Showcase Hub két szervezőjével, Horváth Renátóval és Somló Danival diskurálunk 🙂 KATT az eseményre:

Fű alatt #18 – Renátó + Dani = BUSH

Music event in Budapest, Hungary by Ígéretes titánok and Budapest Showcase Hub on Tuesday, November 5 2019

Ja, és hallgassatok a BUSH 2019-es Spotify válogatását sokat. Minden további infó a honlapon!

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence