Vendégszeretet mellé – Ezt adjuk mi, magyarok, az idei BUSH-nak

Egyetlen nap választ el minket a hazai showcase fesztiváltól, amikor minden a közép-európai zenéről szól. Holnaptól BUSH, lássuk, mit adunk mi zeneileg a buliba.


Meggyőződésem, hogy a zene lehet az, amit kulturális exportként a legegyszerűbben lehet kezelni, és valahogy, mégis sokáig elhanyagolt terület volt. Az utóbbi évek pozitív változásai kapcsán viszont egyre elfogadottabbá vált, ha egy zenekar külföld felé kíván nyitni, az emberek pedig egyre kevésbé gondolkodnak a „külföldön ezer ugyanilyen, sőt jobb van”.


Ezt olyan dolgokban is lehet érzékelni, hogy egyre többet hangzik el koncerteken az „ezt érdemes lenne külföldre is kivinni” felkiáltás.


És egyértelműen érezzük akkor is, ha végignézzük az idei Budapest Showcase HUB hazai kínálatát. Hétből pontosan NULLA zenekar, amelyikre azt mondhatjuk, hogy csak arányjavítás miatt érkezett. Nincs kvótarendszer az itthoniak javára, hanem minőség van az egész rendezvény örömére. És melyik az a 7 zenekar? Erre tessék:


November 13-án szerdán a megnyitó eseménynek az A38 ad otthont, ahol összesen két zenekar ad koncertet. Az osztrák Mother’s Cake mellett a Trillion fog szórakoztatni mindenkit. Az a Trillion, ami tekinthető egy magyar szupergroupnak is, és zeneileg is pontosan olyan. Annyi különbséggel, hogy míg általában a szupergroupok ritka esetekben jutnak nagyon magasra, addig a Trillionnál erre minden esély megvan.


Ők azok, akiket ha már most megismersz pár év múlva a legnagyobb király leszel, hogy te már azelőtt szeretted őket, hogy menő lett, sőt lehetsz majd az az ember, aki elmondja, hogy ez már nem ugyanaz, mint régen.

TRILLION – The Chain (Official Video)

TRILLION András Áron “Apey” – vocal, guitar Olivér Lee – guitar Mátyás Mohácsi – bass László Szabó – drums Facebook: https://www.facebook.com/trillionband Instagram: https://www.instagram.com/wearedreamingblack Bandcamp: https://trillionband.bandcamp.com 4.

Nem mellesleg erről is beszélgettünk Áron Andris frontemberrel, és arról is, hogy mi az előnye és a hátránya a szerdán 22:10-kor kezdődő showcase fellépésüknek.


November 14-én csütörtökön, magyar fronton 22:00-kor kell a Robotba fáradni. A SONYA a kellemes post-rock cuccaival nem véletlenül a Loud Showcase fantázianéven működő esemény csomagba fért bele, de nem szabad megijedni. A SONYA azt képviseli, amire a rockerek is azt tudják mondani, hogy ez kurva jó, de édesanyád sem szeretné kiűzetni belőled az ördögöt, ha ilyet hallgatsz.


Ez az a zenekar, a mezőnyben akiket leginkább nem értem, hogy miért nem kapnak több figyelmet, de nagyon reméljük, hogy a BUSH ezen változtat majd számukra.

SONYA – Satin Life (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

Spotify: https://open.spotify.com/artist/3oPqQB4iVTcbE2uj2cQCcV?si=1VSl2SZ3T0O3alqi4uGRAg iTunes: https://itunes.apple.com/ca/album/in-another-world-ep/1438737702 Bandcamp: https://sonyaband.bandcamp.com/ Facebook: https://www.facebook.com/sonyasonyasonyasonya/ Directed by Andras Tiszai DOP: Bertold Brautigam Cameraman: Balazs Lippai Editor/colorist: Bertold Brautigam A video by PUR E. // www.pureprod.hu

Ugyanúgy, ahogy nagyon remélem, hogy a következő zenekarnak is valami óriási áttörést hoz ez a rendezvény, mert hihetetlenül megérdemelnék. 23:30-tól a Toldi Klubban The Qualitons, akikről már rengeteget írtunk, nem véletlenül.


Pszichedelikus-rock, experimentális dolgokkal, minden földi jóval. A tavalyi Echoes Calling albumuktól a fél világ dobott egy hátast – köztük mi is – ennek köszönhetően megjárták a KEXP stúdióját. Ennek ellenére valamiért a közönséget nem tudják olyan mértékben bevonzani, ahogy kellene, de talán majd pont most változik ez meg.

The Qualitons – Echo (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

The Qualitons – Echo Time will hear me, passing through right here near me, fall in two as the drum slows, winding down heartbeats, circling all around heading outward crawling echos heard in twos coins in fountains falling wishing’s all I do hear the mountain call me just as mountains

Mielőtt azonban a Qualitons-ra elindulsz a Toldiba, ejtsd útba az Úri Murit is, ahol Myra Monoka fog 23:00-kor színpadra állni, hogy némi elektronikával és az Amerikában érlelődött hangjával járuljon hozzá a BUSH sikeréhez. Ő is egy olyan tehetség, akit talán többet ismernek a Soerii & Poolek-kel közös munkái alapján, mint önálló előadóként. (Most jut eszembe, hogy mekkora kár, hogy nincs Soerii & Poolek BUSH-on, tuti megalapozná a hangulatot)


Na de visszatérve Myra-ra mindenképp több figyelem járna neki is, tehát tessék telerakni az Úri Murit a kedvéért.

One Love feat. Eye-D prod. Anorganik (Official Music Video)

Myra Monoka – One Love feat. Eye-D prod. Anorganik (Official Music Video) Out now on all platforms – Stream / DL here: Spotify: https://tinyurl.com/y6s4lbtm Apple Music: https://tinyurl.com/yyorkmxr Deezer: https://tinyurl.com/yyjsrdzf Follow Myra: https://www.myramonoka.com Instagram: https://www.instagram.com/myramonoka/ Facebook: https://www.facebook.com/myramonoka/ Written by Eszter Nagy, Ismaeel Ibraheem Abd Al, Gabor Deutsch Mixed & mastered by Gabor DEUTSCH (http://mastering.anorganik.net) Performed by Myra Monoka © Up Till Late Ⓟ AM:PM Music www.ampmmusic.com wassup@ampmmusic.com Video credits Directed by AASS DoP Pexpixel Editing & post prod.

Csütörtökre pedig még mindig van program, de továbbra is a teljes időrendet felrúgva ugrálok, most épp vissza 22:10-re méghozzá az Instantba, ahol a legvidámabb magyar zenekar áll majd a deszkákon.


A Mary Popkids az a banda, akiket nem is a külföldiek miatt kell idehozni, hanem, hogy néha a magyarok is láthassák őket.


Koreától Svédországig és vissza mindenfelé megfordulnak, de ezen nem lehet meglepődni, azon nagyon kevés zenekar közé tartoznak, amelyiknek nem csak az indie, de jól áll az indie-pop is, és senkit nem zavar, hogy erős EDM behatásokkal csinálják, amit csinálnak.


Tehát magyarok! férfiak és asszonyok! hallgassatok Mary Popkids-t!

Mary PopKids ~ Heartbeat Hurricane (Official)

Music video of Mary PopKids performing Heartbeat Hurricane from their EP `Togetherness`, out now! PopKids Entertainment © credits: directed by: Eszter Kovács, Balázs Simon animated by: Zoltán Debreczeni, Dávid Dell’Edera , Gábor Filkor, Tímea Tóth music & lyrics by Mary PopKids produced by: Kama & Arzhang Lotfi mastered by: Gábor Deutsch – (http://anorganik.net) készült az NKA Könnyűzenei Kollégium Támogatásával www.facebook.com/marypopkids https://open.spotify.com/artist/3Jmj7JMkBKHAkvagciwtGy lyrics: Sideways running, you know what is coming, better move like an animal, Gitta do what’s right, and dance all night until we’re feeling incredible.

Ugrunk egy napot, amikor is szomorúan állapítjuk meg, hogy péntekre már csak két zenekarunk maradt itthonról.


21:20-kor a Szimpla programját zárja Ohnody, vagyis Hegyi Dóri szólóprodukciója, akinek dallamai simogatják a lelkünket, és olyan kellemes minimalista dolgokat művel, hogy nem győzzük eleget hallgatni. Élő zenekaros, de elektronikus, pop, de okos, a legtökéletesebb levezetése egy ilyen fesztiválnak.

Ohnody – Hideg – Official Music Video

http://facebook.com/ohnody http://instagram.com/ohnody written by – Dóra HEGYI lyrics – Dóra HEGYI produced by – Dóra HEGYI, Kamau MAKUMI edited by – Dóra HEGYI (family archives) LYRICS: De nehéz súly a szívemet folyton húzza, nyúzza. Kértelek ,,hogyha szólsz, úgy szólj, hogy értselek!” Mit tehetek ha a nyelv, amit beszélsz a testemet becézi szűntelen?

Lenne, ha nem sietnénk át a Robotba, ahol még a Skeemers 21:50-kor elkezdi az arcon pörgetést. Szörf-rock, maximum két és fél perces balladákkal, tele energiával, nem véletlen, hogy ez a BUSH utolsó előtti koncertje. A srácok valószínűleg mindent kifacsarnak az ott maradókból, ha pedig nem hiszed el, akkor nézd meg ahogy a basszusgitárosuk, Gege, show-t csinál egy egyszerű interjúból.

skeemers – daddy (official video)

Official video of our song called ‘daddy’. Directed by: Daniel Hajtmann / Bendegúz Csizmadia D.O.P: Bendegúz Csizmadia Focus pull /Grip: Daniel Kiszler Best boy/Werk: Máté Kalicz Production: http://harom.studio/ Special thanks: Ádám Virágh Kati Csatlós Kati Edőcs Marci Borbás Ramóna Udvardi Feelinkita skeemers: Szoni Ferenczi – vocals Gergely Szabó – bass, backing vocals András Juhász – guitar Norbert Fekete – guitar Krisztián Teknyős – drums, backing vocals follow us: Facebook: https://www.facebook.com/skeemersband/ Instagram: https://www.instagram.com/skeemersband/ listen to us: Spotify: https://open.spotify.com/artist/6aoFSb8zFqaLs7iFKriCI1?si=hkaH8_MERbao3Zn6aeBQ7A Soundcloud: https://soundcloud.com/skeemersband/sets/gimme-pizza-gimme-danger book us: skeemersband@gmail.com For Synch / Licensing inquiries contact: SynchAudio Inc.

Ez tehát a magyar felhozatal, hibátlan összeállítással, nem csak a vendégszeretetünket, de nagyon büszkén a zenei tudásunkat is meg tudjuk mutatni az ide érkezőknek.


A BUSH-ról egyébként a Fű alattban is beszélgettünk a rendezvény két szervezőjével, Horváth Renátóval és Somló Danival:

Fű alatt #18 – Horváth Renátó + Somló Dani = BUSH

Az Ígéretes titánok underground zenei kibeszélője © Balogh Roland műsorvezető vendégei: Horváth Renátó és Somló Dani Videó, vágás, utómunka: Balsay Dorina Intro * Kijube – Storm Zene: Garamvölgyi Zsolt Dobok, keverés, animáció: Sándorfi Viktor Műsorlogó: Rádai Péter Vendégelőadó: Perfect Son – It’s For Life [https://youtu.be/uid_SW8XSzg] Honlap: http://igeretestitanok.hu Facebook: https://fb.com/igeretestitanok Instagram: https://instagram.com/promising_titans

Ha még több BUSH-ra vágytok akkor pedig itt lehet keresgélni:

• Orosz-ukrán-lengyel ajánlónk
• Baltikumi ajánlónk
• Balkáni ajánlónk
Román, cseh és szlovák ajánlónk
• Franz Hergovichcsal, a mica – music austria vezetőjével az osztrák piaci lehetőségekről interjúztunk
• Itt Gegével beszélgettünk a skeemers várható fellépéséről meg sok minden másról.
• Itt pedig Áron Andris „Apey”-val dumáltunk a showcaseről, a metálról és többek között a tisztelet fontosságáról.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence