Nem csak plömplöm popból áll Ausztria – Ezt hozzák a sógorok a BUSH-ra!

Szerencsére nincsenek prekoncepciók, így szomszédunk, Ausztria nem csak egy elektró nemzet. Három előadót hoznak Budapestre, nagyon érdemes őket is meglesni!


Rossz berögződés, de bennem valahogy mindig az élt, hogy kedves sógoréknál, azaz Ausztriában elsősorban az elektronika az, ami dívik. No, nem a tiroli gatyás, bajszos mulatós, meg nem is a ’80-as évekbeli bundesliga-hajas, Falcós korszak – apropó, Falco egy isten! (csak úgy jelezném) –, hanem ilyen indusztriális minimál dolgok.


Jártam füstös törpebulikban, amik egymás után sorakoztak a bécsi Dunaparton, mindenhol más-más elektró pörgött, és baromi jó volt a hangulat. No, bennem valami ilyesmi élt, meg ugye, ha az ember a 2000-es évek első évtizedében osztrák szempontból olyan cuccokon pörgött, mint a dZihan & Kamien vagy a Dorian Concept, akkor ez a kísérletező, sok mindent magába olvasztó elektronikus dolog nem is volt kérdés.


Aztán jött a 2017-es MENT Ljubljana, ahol belefutottam egy kéttagú osztrák stoner duóba (női gitáros-énekes és férfi dobos), akik White Miles néven toltak egy olyan elmebeteg bulit, hogy baromi lelkesen konstatáltam: jé, az osztrákok is rendesen oda tudnak b…szni, ha kell! Amint látom, a csapat már nem üzemel, viszont a prekoncepciót szépen jegelték, nem csak bennem 🙂


Ha pedig Ausztria, akkor nem árt tudni, hogy a Monarchia-korszakból örökölt elnevezésükkel csak sógórék az idei kiemelt vendégei az idei Budapest Showcase Hubnak. Hoznak is három zenekart, amiket ugyancsak nagyon érdemes megkukkolni.


Egyből itt a Mother’s Cake, és velük együtt – hogy tanult újságíró kollégáktól lopjak – a b@szatáska. Pszichedelikus-űrrock, szól a stílusdefiníciójuk az FB-n. De ennél lényegesen többről van szó. Gitáralapú, de tényleg rendkívül széles merítésű cucc, szerintem picit stoner is van bennük, meg még nagyon sok minden.


A lényeg, elképesztően jó a vibrálásuk. Ha esetleg későn szólunk, és november 13-án nem éritek el őket az A38 hajón, akkor érdemes elcsípni őket akár otthon, Ausztriában. Nagyon aktív banda hírében állnak, évi 80-120 koncerttel – most épp Svájcba, Németországba és majd Hollandiába tartanak turnézni.

Mother’s Cake – Hide & Seek – Live at Bergisel

Mother’s Cake – Hide & Seek – Live at Bergisel Yves Krismer – Vocals, Guitar Benedikt Trenkwalder – Bass Jan Haußels – Drums, Vocals feat. Andi Haslacher – Keys Charly Mair – Percussions © and ℗ by Mother’s Cake and Stefan Penz, 2018 Music: 2018 © and ℗ Mother’s Cake under exclusive license to Membran Rights Management Ltd.

A PRESSYES-szel visszaszállunk a popvonatra. A szólóprojekt picit eklektikus abban a tekintetben, hogy egyrészt tök minimál, másrészt viszont van benne valami grandiózus nagytotál érzés. Amúgy meg az egésznek ilyen tengerparti, nyári, hippis hangulata van. Házibuli egy isten háta mögötti Alpok-béli tengerszem sarkában július közepén. Ha ilyesmire vágytok, uccu neki: november 14. – Toldi Klub. Kezdés: 1.40!

PRESSYES – SUMMERTIME (official)

Written – recorded – produced by PRESSYES Spiritual guide: Magnus (existensminimum) Monn ON TOUR NOW: 28.09.18 Wien – WUK Waves Vienna (A) 29.09.18 Graz – Forum Stadtpark (A) 03.10.18 Salzburg – Rockhouse (A) (supporting Leyya) 04.10.18 St Pölten – Cinema Paradiso (A) (supporting Leyya) 05.10.18 Oslip – Cselley Mühle (A)

Az idei BUSH osztrák triumvirátusának harmadik tagja Thorsteinn Einarsson, aki ugyebár izlandi felmenőkkel is bír. Ő amolyan „tökélypopban” utazik, azaz szépen kimért, jól adagolt és teljes mértékben a nagyközönségi igényekre szabott, kellemesen könnyed slágerekben. A még most is mindössze 23 éves előadó négy éve, az osztrák Amadeus zenei díjátadón az év dalszerzője kategóriában nyert. Róla mondanánk, ilyen a tipikus rádióbarát popelőadó.


Így nem annyira showcase-forma, s miközben tök érdekes lenne, ha az angol helyett hallhatnánk őt németül vagy izlandiul énekelni, roppant kíváncsiak vagyunk, élőben hogy illeszkedik majd az inkább underground felé kacsintó fellépők mezőnyébe. Ha tehát érdekel benneteket, hogy alakul az osztrák rádiópop, akkor november 14-én megleshetitek őt 20.10-től az Instantban.

Thorsteinn Einarsson – Two Hearts (Official Video)

Stream or download here: https://lnk.to/Thorsteinn-TwoHearts the official Thorsteinn Spotify Playlist: https://open.spotify.com/user/mwqytkbtc5e5eh72m1b3haunt/playlist/3lIVjfZvQ0yizbkrjaWDCu?si=9UdqepTOSBy4FyWmHra4Rg follow Thorsteinn: Facebook | https://www.facebook.com/ThorsteinnIn… instagram | https://www.instagram.com/thorsteinne… youtube| https://www.youtube.com/user/Thorstei… web | https://www.thorsteinneinarsson.com/ twitter | https://twitter.com/thorsteinn96 Music video by Roland Kluger.

És ha már osztrák zeneipar. Készítettünk egy interjút is a mica – music austria vezetőjével, Franz Hergovichcsal arról, mizu manapság náluk a mélységekben. Ha szeretnétek betörni oda is, érdemes elolvasnotok, akad benne pár hasznos tanács 😉

„A közép-európai előadóknak vannak lehetőségeik Ausztriában” | BUSH 2019 | Ígéretes titánok

Jön a Budapest Showcase Hub, ahol idén az osztrák piaci kilátásokról is szó lesz. A mica – music austria vezetőjét, Franz Hergovichot kérdeztük a lehetőségekről.

Ha még több BUSH-ra vágytok akkor pedig itt lehet keresgélni:

• Orosz-ukrán-lengyel ajánlónk
• Baltikumi ajánlónk
• Balkáni ajánlónk
• Román, cseh és szlovák ajánlónk
Magyar ajánlónk
• A BUSH-ról egyébként a Fű alattban is beszélgettünk a rendezvény két szervezőjével, Horváth Renátóval és Somló Danival
• Itt Gegével beszélgettünk a skeemers várható fellépéséről meg sok minden másról.
• Itt pedig Áron Andris „Apey”-val dumáltunk a showcaseről, a metálról és többek között a tisztelet fontosságáról

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland