Így lesz Eperjesből Manchester! – avagy mit ad nekünk a Kisantant mínusz Jugoszlávia? | BUSH 2019

Nemsokára itt a Budapest Showcase Hub, amely menő közép-európai bandákat csempész az éjszakába. Ez lesz a román, cseh és szlovák felhozatal. Csekkoljátok őket!

Számomra magyarként az egyik legbizarrabb jelenség, hogy ha bármilyen hivatkozásban felmerülnek a „szlovák / Szlovákia” vagy a „román / Románia” szavak, akkor tuti, hogy utána minden picit szarabb lesz. Vagy felhúzod magad valamin, vagy felhúzod magad azon, hogy valaki más felhúzta magát, úzvölgyi temető, nyelvtörvény, foci-rigmusok, ahimnuszukegymagyarnépdal, szőröstalpú, szlovák rendszám, román kisbusz, stb.


A BUSH azonban szerencsére gondoskodik róla, hogy a képzettársítás, az asszociáció javuljon. Közép-európai showcase fesztiválként nyilván az egykori Kisantant (mínusz Jugoszlávia) tagjainak legvibrálóbb underground zenészei is megszállják (haha!) Budapestet. És ha már így történik, vegyük górcső alá a szinte napra pontosan 81 évvel ezelőtt felbomlott szövetség két tagját, ami ráadásul már három ország lett azóta.


A cseheket nem utáljuk tudtommal, sőt, a sörért és a Károly hídért még időnként el is zarándoklunk Prágába, ha épp akciós a WizzAir. Ezen sorok írása közben azonban rádöbbenek, hogy cseh zenei ismereteim Karel Gottig terjednek, pedig egy éven keresztül laktam együtt ELTE cseh-szakos ismerősömmel.


Arra valószínűleg viszont ő sem tudott volna felkészíteni, amit Market hoz majd el a Szimplába november 14-én. A prágai csapatról sokat nem lehet tudni, de zeneileg biztosan az egyik legérdekesebb projekt, ami idén a BUSH-ra látogat. A 2018 januárja óta aktív csapat munkáiban a kísérleti szintipop, a jazz és a post-punk olyan szinten vegyülnek, ami szerintem nem sok embernek jutna eszébe. Persze, ne felejtsük el, hogy Prágában dekriminalizálták a marihuána fogyasztást.

Market-Coronado

A love song. She searched inside the purse to draw the red and make’em fool forever, fresh outta blue again to bawl our way back in. This is our only option to discover the pleasure ain’t just slightly shaded with hate, still I cherish you my love.

Megvan az a magas srác a környezetedben, akinek hosszúkás, sápadt arca és nagyon mély hangja van, és csak feketét hord? Tudod, aki mindig zenét hallgat, és ha megkérdezed, hogy mit, akkor mond egy teljesen ismeretlen és értelmetlen nevet, aztán megvetően visszateszi a fülébe a fülhallgatót, mert tudja, hogy te úgysem ismered.


Na, valószínűleg brit elvont szomorú-rockot hallgat, és nagyon fogja szeretni a Manon Meurt, akik a Londontól 1100 km-re, de Prágától csak 60 km-re fekvő Rakovníkban rontják le szándékosan a klipjeik és zenéik minőségét a vintidzs istene előtt áldozva. A fura név és dizájn pipa, rutintörésnek pedig tökéletes Kateřina Elznicová énekhangja, ami bársonyossá visszhangosítva gyönyörűen hull bele a gain ölelésébe.

Manon meurt | Figure It Out (official audio)

Manon meurt | Figure It Out Produced by Jan P. Muchow (C) 2018 Minority Records Video by Vojtěch Pejša with little help from Julie Krausová. Actors: Johana Raichlová & Manon meurt

De jöjjön aminek jönnie kell: EKSZPERIMENTÁLIS TECHNO PRÁGÁBÓL!


A Bratři jelentése tesók, és a duo tagjai, Jiří and Ondřej nem hazudnak, mert ikrek. Ők túlmentek a klasszikus „ugyanaztaruhátvesszükfel” határon, és ugyanazon a hangszeren tanultak meg játszani. Drága szüleik biztosan örültek, hogy épp a dobra esett a választásuk, de mivel nagyon ritkán lehet valós zenei karriert befutni egy dobduóból, hál’ istennek beleszerettek az elektronikus zenébe, és 2017-es debütálásuk óta a prágai elektro szcéna meghatározó fellépőivé léptek elő. Ahogy megszokhattátok, az ilyen cuccok a LARM-ba jutnak, méghozzá szintén november 14-én, éjjel fél 12-től.

Bratři – Monster

Check out our new EP Monster Artist: Bratři Release date 12 / 05 / 2017 https://brtr.bandcamp.com/releases

Szlovák az a cseh, aki még magyarul is tud, tartja a gonosz mondás, mindenesetre az északi szomszédainktól érkező előadók ezt a lingvisztikai kérdést egy huszárvágással oldják meg, és angolul gerjesztik a mikrofonokat. Ami mondjuk magától értetődik, ha az ember idoljai között a The Doors, a MUSE vagy a U2 foglal el kitüntetett helyet.


Márpedig az a helyzet a Papyllon esetében, akik a Kassa-közeli Eperjesből (Prešov) próbálnak Manchestert varázsolni vérbeli britpop zenéjükkel. Tényleg, az áttörést hozó Waves-t érdemes meghallgatni, megvan benne minden amit az ember elvárna egy brightoni arénakoncerttől: magas-vinnyogó gitár riff, mély szinti alap, rejtélyesen semmitmondó szövegek, és Matt Bellamy fejhangja is. Szlovák rendszámú sárga tengeralattjáró. Szintén november 14, csütörtök, de az INSTANT és este 9.

Papyllon – Waves [Official Music Video]

buy it now on itunes! : https://itunes.apple.com/us/album/waves-single/id544199797 Music video by Papyllon performing Waves. (C) 2013 CD-Baby Directed by Jaris Sound by UMPAX, Martin Migas more info: http://www.papyllonband.com/ https://www.facebook.com/papyllonband

Ellenben pénteken a Robotba invitálok mindenkit, akiben van egy kis affinitás kecskeáldozásokra. A szlovák Möbius gyakorlatilag egy szűzlányok vérével rajzolt pentagramma zenei manifesztációja, gitárban, sok-sok torzítóban és dobokban megformálódva.


Az apokalipszis négy lovasából kettő megrázó átéléssel idézi fel a pokol erőit, legalábbis életemben nem láttam még az instrumental doom stílusmegnevezést. Köpenyt vigyetek, kecskeszakáll befonása kötelező.

MÖBIUS – All Who Drink From The Abyss Experienced Complete Oblivion (Music Video)

all scenes were taken from Perdues dans New York (1989) directed by Jean Rollin music from album The Magic of Macabre by MÖBIUS | http://mobiusdoom.bandcamp.com/

Egészen a BUSH-ig azt hihettem, hogy Romániában csak az lehet zenei előadó, aki kellően nagy mellekkel tud tíz évvel ezelőtti zenei alapra auto-tuneolni. Jó, meg a Dragostea din tei, de az nem ér.


Erre meghallgatom a VAMA-t, és egy olyan kellemes electro-pop élményt kapok, ami mindenképpen egyedinek számít, főleg tőlünk keletre. A bukaresti csapat 2006 óta aktív, ami akárhogy is számolom, 13 év. Tényezők a román zenei életben, az underground és a mainstream közötti álomhatáron ingáznak, pénteken 21:20-tól az ELLÁTÓban mi is részesülhetünk a román top soft rock élményben.

VAMA – Pe de rost | Official Music Video

Ascultă ‘Pe de rost’ 👉🏼 Spotify: https://spoti.fi/2Y1FxxN 👉🏼 Apple Music: https://apple.co/31OIRhK VAMA – Pe de rost | Official Music Video (C) & (P) 2019 Agentia de Vise Aboneaza-te la canalul nostru de Youtube: https://www.youtube.com/vamamusic Contact: office@agentiadevise.com VAMA Online: Instagram: https://www.instagram.com/vamamusic Facebook: https://www.facebook.com/vamamusic VAMA shop: https://www.vamamusic.ro/shop Muzica: VAMA Versuri: Tudor Chirila

Maradunk a soft vonalon, és maradunk Bukarestben, illetve pont onnan érkezik ugyanezen a napon ugyanoda Ana Cristina Leonte, az A-C Leonte nevű formációjával.


A hölgy a fiatal román jazz-kör egyik legaktívabb tagja, kvartetben és kvintetben is dolgozik, két román- és egy finn jazz-fesztivál is díjazta különböző kategóriákban a 2010-es évek első felében. A műfajt előszeretettel keveri modern dolgokkal, mint a trip-hop vagy a dub, úgyhogy ha le akarod ejteni az állad, november 15-én pénteken vár az ELLÁTÓ 20:20-tól.

A-C Leonte – Dream House

A-C Leonte – vocals & violin Albert Tajti – keys Alex Arcuș – sax Michael Acker – bass Tavi Scurtu – drums & beat production Utu Pascu – recording, mix & master Video: choreography/dancer: Irina Strungareanu camera & directed by: Andreea Săsăran post-production: Andreea Săsăran & Ovidiu Zimcea script: Andreea Săsăran & Irina Strungăreanu painting & light painting: IRLO video produced by: ACIA https://www.facebook.com/anacristinaleonte/

A BUSH-ról a Fű alattban is beszélgettünk a rendezvény két szervezőjével, Horváth Renátóval és Somló Danival:

Fű alatt #18 – Horváth Renátó + Somló Dani = BUSH

Az Ígéretes titánok underground zenei kibeszélője © Balogh Roland műsorvezető vendégei: Horváth Renátó és Somló Dani Videó, vágás, utómunka: Balsay Dorina Intro * Kijube – Storm Zene: Garamvölgyi Zsolt Dobok, keverés, animáció: Sándorfi Viktor Műsorlogó: Rádai Péter Vendégelőadó: Perfect Son – It’s For Life [https://youtu.be/uid_SW8XSzg] Honlap: http://igeretestitanok.hu Facebook: https://fb.com/igeretestitanok Instagram: https://instagram.com/promising_titans

Ha még több BUSH-ra vágytok:

• Orosz-ukrán-lengyel ajánlónk
• Baltikumi ajánlónk
• Franz Hergovichcsal, a mica – music austria vezetőjével az osztrák piaci lehetőségekről interjúztunk
• Itt Gegével beszélgettünk a skeemers várható fellépéséről meg sok minden másról.
• Itt pedig Áron Andris „Apey”-val dumáltunk a showcaseről, a metálról és többek között a tisztelet fontosságáról.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Penke Bence