Ez a zene balkáni, de a legjobb értelemben | BUSH 2019

Közeleg a Budapest Showcase Hub. Mi pedig elindulunk délnek, hogy megtudjuk, mit tartogat nekünk a napfényes balkáni régió. Ezeket a bandákat se hagyjátok ki!


Körbejártuk már korábban majd minden környéket az érkezők közül, viszont nem indultunk még délnek, hogy méltatlanul lefiytmált (nem is értjük, miért?) országok zenéjét vegyük górcső alá.


A Balkánról mindenkinek él a fejében egy kép, attól függetlenül, hogy járt-e már arra, vagy nem. De mi van a volt jugoszláv országok zenéjében? Mit rejtenek a gugolós három csíkos mackós emberek? Mi történik a zenével, a régióban, ahol meg lehet énekelni egy 20 évvel ezelőtti háborút?


Az első balkáni banda, akit meg lehet nézni a BUSH-on, egy kicsit távolabb esik ettől a kategóriától, őket Szlovéniából fújja ide a szél/hozza ide a busz. A Lynch nyitja meg ugyanis Robotban csütörtök este 21:00-kor a programot, akiknek a zenéje nagyjából azt takarja, mint a nevük. Olyan mintha David Lynch aláfestő zenét csinálna az életéhez.


Post-punk szerű cucc, mindenfajta dologgal keverve, amit a gitárzene megenged. A Lynch a legjobb értelemben az a zenekar, amelynek tagjai elfelejtettek a középiskola után műfajt váltani, de időközben megtanultak zenélni. Konkrétan a banda, amelyiknek a Robotban KELL fellépnie, mert az a hely, erre lett kitalálva.

Lynch – [Post-sup Revival]

Official video for [Post-sup Revival], a standalone single by Lynch, digitally released by Kapa Records. Download: https://kaparecords.bandcamp.com/track/post-sup-revival Stream: https://song.link/i/1458711556 Follow Lynch: https://www.facebook.com/band.Lynch/ Follow Kapa Records: https://www.facebook.com/kaparecords/ More music by Lynch: http://lynchband.bandcamp.com Lynch on Instagram: https://www.instagram.com/lynch.band/ Screenplay & Director: Juš Jeraj Director of Photography: Sašo Štih Assistant director: Atila Urbančič Performer: Jan Rozman Editing: Juš Jeraj + Matic Zavodnik Colourist: Jure Teržan Colour correction: KOREKTIF D.I.

Aki pedig még több szlovén kiválóságra vágyik, annak sem kell futni, mert bőven át lehet érni a Beat on the Brat-ba, ahol 22.40-kor ahol a szláv, gengszeter gésha-pop művész, Kukla kezd akkor. Ez nem az én elmém által kreált definíció, sajnos, Kukla saját magát jellemzi így, de milyen jó, hogy adott egy ilyen jó leírást, tudom is, hogy mire számítsak.


Nyilván nem és nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy bárki is tudja mi fog történni pontosan. A kíváncsiságomat felkeltette ez az egész, bár ennek lehet, több köze van Kukla személyéhez, mint zenéjéhez. Érdekes karakternek tűnik, valószínűbbnek tartom, hogy ő uralja majd a Beat közönségét, mint azt, hogy a zenéje. De remélem tévedek, mindenképp ott leszek, hogy megnézzem, megcáfol-e.

КУКЛА ~ Kraj sveta

‘Kraj sveta’ from КУКЛА’s debut album ‘Katarina’ Listen to Katarina: https://KUKLA.lnk.to/KatarinaID Follow КУКЛА on Instagram: https://KUKLA.lnk.to/InstagramID Visual created by Rok Roudi

Időben kicsit visszafelé ugrunk 21.30 és még mindig csütörtök, a helyszín pedig a Szimpla Kert, amit a leginkább várok, hogy vajon működik-e showcase helyszínként.


A (The) Lesser Men Zágrábból jön, és teszteli majd. A csapat egy sokkal klasszikusabb vonalat képvisel, mint amit általában megszokhattunk az eddigi BUSH előadóktól. A horvátok ugyanis egy klasszikus 4 fős rock zenekart hoznak ide. Nyilván, minden extrával ,a plusz billentyűk, perkák, jól egészítik ki ezt az egészet, és így senkinek nem kell attól félni, hogy stadion rock szerű dologba ütközik.

(The) Lesser Men – Trilogy (feat. Irena Žilić)

‘Trilogy’ by (The) Lesser Men from the album ‘References, Reflections: Revelations’ available October 25th, 2019 Stream / download / buy via https://gngr.space/077 – – – – – – – – – – – – – – (The) Lesser Men announce new album with an omnibus music video References, Reflections: Revelations is the new album by the Croatian scarf-rock quartet (The) Lesser Men.

Ha pedig klasszikus dolgok és újdonságok, akkor azt hiszem át is térhetünk a pénteki napra, ahol a Buc Kesedi hallgatása közben kijelenthetjük, hogy már semmi sem a régi. Indie duó. Indie rock zenekar, ami két emberből áll! Ebből pedig egyik tag sem Jack White. Mi van itt?


Ami pedig még ettől is nagyobb sokkot okoz, az az, hogy ez az egész hihetetlenül jól működik. Pénteken 20.20-kor biztos, hogy a Szimplában leszek, mert egyelőre nem tudom elhinni, hogy ez nem csak felvételen működőképes ennyire jól. Pénteken majd kiderül.

Buč Kesidi – Nema ljubavi u klubu

Prvi singl sa drugog albuma benda Buč Kesidi, “Nema ljubavi u klubu”, objavljen 20.11.2018. Za sva obaveštenja o novim stvarima, ne zaboravite da stisnete SUBSCRIBE dugme desno! Singl zajedno sa ekskluzivnim remiksom može se čuti na servisima preko linka: Bandcamp: https://buckesidi.bandcamp.com/album/nema-ljubavi-u-klubu Deezer: https://www.deezer.com/en/album/78854652 Ostali servisi: https://fanlink.to/nemaljubaviuklubu Spot snimljen u klubu Galaksija u Pančevu.

A Szimplából pedig nem kell sokat baktatnunk, hogy elérjük az Úri Murit, ahol az utolsó déli bandánkat nézhetjük meg, 21.30-kor kezd a horvát, The Hunting Dogs.


A formáció szintén egy duó, amely élőben looppal és sok hangszer bevonásával hozzák létre azt az elektro-pop világot, amiben utaznak. Ha valaki élete legnagyobb veretésén szeretne részt venni, akkor nem tudom ajánlani, de leülni egy kicsit, és nézni két embert, ahogy zenét csinálnak, az egyik legideálisabb választás ők lesznek.

The Hunting Dogs – Petrha (Official Video HD)

Video ufficiale di “Petrha”, prima traccia dell’EP “Out To Hunt” Musica: The Hunting Dogs, special guest: Jan Sturiale – chitarra elettrica e basso elettrico Regia: Cristian Natoli Ballerini: Chiara Pasqualini, Alessio Pieniz D.O.P: Debora Vrizzi Montaggio: Matteo Serman Progetto grafico: Giovanni Di Natale Elettricista: Fabio Cresseri Trucco: Valentina Chiarion

Ez tehát a balkáni menü fogyasztásához sok csevapcsicsa ajánlott 😀


A BUSH-ról egyébként a Fű alattban is beszélgettünk a rendezvény két szervezőjével, Horváth Renátóval és Somló Danival:

Fű alatt #18 – Horváth Renátó + Somló Dani = BUSH

Az Ígéretes titánok underground zenei kibeszélője © Balogh Roland műsorvezető vendégei: Horváth Renátó és Somló Dani Videó, vágás, utómunka: Balsay Dorina Intro * Kijube – Storm Zene: Garamvölgyi Zsolt Dobok, keverés, animáció: Sándorfi Viktor Műsorlogó: Rádai Péter Vendégelőadó: Perfect Son – It’s For Life [https://youtu.be/uid_SW8XSzg] Honlap: http://igeretestitanok.hu Facebook: https://fb.com/igeretestitanok Instagram: https://instagram.com/promising_titans

Ha még több BUSH-ra vágytok akkor pedig itt lehet keresgélni:

• Orosz-ukrán-lengyel ajánlónk
• Baltikumi ajánlónk
Román, cseh és szlovák ajánlónk
• Franz Hergovichcsal, a mica – music austria vezetőjével az osztrák piaci lehetőségekről interjúztunk
• Itt Gegével beszélgettünk a skeemers várható fellépéséről meg sok minden másról.
• Itt pedig Áron Andris „Apey”-val dumáltunk a showcaseről, a metálról és többek között a tisztelet fontosságáról.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence