Poszt-rock, diszkó, showcase szüzek és veteránok – a BUSH magyar felhozatala

Csütörtökön indul a BUSH, vagyis Magyarország showcase fesztiválja, plusz a budapesti ősz egyik legizgibb klubprogramja. A hazai felhozatalból ajánlunk most.

A Belau a 2019-es BUSH-on / Fotó: Hikisch Gergely / Ígéretes titánok


A külföldiek közül már megnéztük, hogy kiket érdemes meglesni, most pedig nézzük át a teljesség igénye nélkül, hogy kiket várunk a hazai mezőnyből. Idén, érthető okokból, vagy szándékosan, de több a hazai fellépő, mint, ahogy ezt megszokhattuk. A fesztiválnak most nyilván mozgástere volt külföldiek tekintetében, ez pedig kedvez a hazai színtérnek.


Csütörtökre például jöjjön egyből 5 ajánlat, aminek sajnos nem fogsz tudni mindegyikén ott lenni, de hagyd a FOMO-t, ennyi idő után nagyon jól esik a bőség zavara.


O’Sullivan – A38, 19:00

A szólóban még showcase szűz O’Sullivan azért mégis rutinosan mozog ezen a területen. A Mongooz and the Magnetből ismert Ian része az egyik leginkább zenei expo kompatibilis produkciónak, már csak emiatt is érdekes lesz megnézni, egyedül, hogy működik ezen a terepen. Ráadásul egy nap híján pontosan egy évvel a debütáló single megjelenése után már a BUSH színpadán állni, abszolút határozott, jó tempónak mondható.


Aron András & the Black Circle Orchestra – A38, 20:00

O’Sullivan után az A38 gyomrában, a teljes ellentéte következik, legalábbis, ami az előbb felsoroltakat illeti. Apey rutinos szereplője önállóan a zeneipari bemutatóknak, folyamatosan a legexportképesebb produkciók között volt számon tartva. Most a szóló produkciót és az egy szál gitárt zenekarra cserélve a Black Circle Orchestra is vele lesz csütörtökön. Ilyen felállásban viszont ők sem vettek még részt showcasen, tehát mégsem teljesen O’Sullivan ellentéte. Mindenesetre az biztos, hogy a Hajó gyomrában kell kezdeni a csütörtököt.


BOGGIE – Gödör, 21:20

Kevés produkciónak örülök annyira az idei felhozatalból, mint BOGGIE-nak. Vannak azok a felismerhető nevek, akik a hagyományos értelemben vett „showcase résztvevő” zenekarok. BOGGIE viszont egyáltalán nem ilyen, sőt ez lesz a harmadik showcase fellépése, így nagyon várom, hogy a jazz, pop, világzene határán táncoló énekesnő mit kezd majd a helyzettel. Kicsit sietve, de mindenki átér a Hajóról a Gödörbe 20 perc alatt.


Barabás Lőrinc Solo – Rumbach Zsinagóga, 21:00

Itt az első ütközés, sajnos nem lehet mindenhol egyszerre ott lenni. Ezt viszont nem hagyhatom ki az ajánlóból, hiszen milyen csodálatos, hogy a szervezők nem csak klubokat, hanem a Zsinagógát is bevették a programba. Barabás Lőrinc bárhol elvarázsol bárkit, de a zenék mellett az ilyen helyspecifikus, budapesti dolgok tudják eladni még a fesztivált. Tehát óriási pacsi mindenkinek, aki ezt lehetővé tette.

Jazzbois – Turbina, Nagy Terem, 20:20

Nem akarok nagy kijelentéseket tenni, de azt hiszem jelenleg a leginkább exportra hivatott magyar zenekar. Ha egy külföldi szakemberrel csak egy magyar zenekart nézethetnék meg biztos, hogy ők lennének azok. Már csak ezért is érdemes meghallgatni őket, hogy mit tudnak ebből a 40 percből kihozni, illetve azért, mert pár év múlva simán lehet ez az egyik legnagyobb flexed. Te már ott voltál, amikor mások még csak éppen kezdték őket felfedezni.


Wopo Wopo – Toldi, 01:00

A plusz egy pedig csak azért nem számít bele a rendes ajánlóba, mert nincs más program így úgyis ott leszel. Hajnal egytől a Pontoon Live Jamekről mindenkinek ismerős Wopo Wopo táncoltat a Toldiban. Mivel eddig főként improvizációs dolgaikat ismerhettük, így fogalmam sincs, hogy mégis milyen lehet egy rövid Wopo szett, de ha tippelnem kéne, azért nem fognak a jelen lévők egy helyben unatkozni.


Pénteken nem nehéz kiválasztani a kezdő helyszínt, irány a Turbina, az este elejét ott érdemes tölteni.

Mordái – Turbina, Nagy Terem 19:00

Az experimentális folk-rockban utazó Mordái (ha ez egy létező műfaj) nyitja meg a BUSH második napjának koncertprogramját. A formáció olyasmi lehet nemsokára a magyar könnyűzenének külföldön, mint a pandémia előtt a Bohemian Betyars. Nagyon magyar, de különleges, eladható a határokon túl is. Ráadásul nagyon sok nyelven ismerhetjük majd meg az „Úristen le fog esni” kifejezést Nóvé Soma mászásai alatt. Koncertélmény és instant nyelvlecke egyben.


Törzs – Turbina, Kis Terem 19:40

A Törzs óriásit bukott a Covid bejövetelével, mivel nem sokkal előtte jelentettek meg egy nagyon jó fogadtatásban részesült lemezt, amiből éppen elindult az építkezés, aztán csend. A Tükör mostanra már egy két éves album, így a körülötte lévő felhajtás elmúlt, de ettől függetlenül egy több éves munka eredményét láthatjuk most beérni a a Turbina kistermében. Poszt-rock őrület, ne hagyjátok ki!

Perrin – Turbina, Nagy Terem 20:00

Amikor mindenki kitombolta magát, akkor pedig egy másfajta mozgáskultúrába vezet minket be Perrin. Elindulnak a lábak, a funk, soul, disco együtt mutatja meg mire képes a csípőkkel. A showcase fesztiválokkal szembeni legnagyobb kritika, hogy nem valódi koncerthelyzetet teremtenek, hiszen sok karba tett kézzel álló, morcos szakmai szereplőnek kell bizonyítani. Egy Perrin szettet viszont el sem tudok képzelni tánc nélkül, meglátjuk hát, hogy elengedik-e a karba font kezeket.


Ez tehát egy fajta ízelítő a teljes magyar programból a hétvégén, ami látszik, hogy rengeteg stílus találkozik, mindenki megtalálja a magának a megfelelőt a BUSH fellépői között. Menjetek koncertre, akkor is, ha kedvencetek most csak 40 percet játszik. Egy ilyen eseményen 2 lelkes sor elől, nagyon megnöveli a fellépő esélyeit bármilyen építkezésre a jövőben.


Ha pedig kíváncsi vagy a BUSH összes nemzetközi előadójára is, akkor alább találod a lejátszási listánkat. A koncert bontásért pedig KATT IDE! Jó szórakozást, és találkozzunk a BUSH-on!


Ha kedvet kaptatok és szeretnétek további magyar dalokat hallgatni, KATT a Titánok Spotify-ra! Csak jókat mutatunk!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence