Két év után végre ismét földhöz vág a BUSH nemzetközi fellépőlistája

Újra eljön hozzánk Kelet-Európa. A Budapest Showcase Hub az eklektik elektronikára fókuszál, de azért lesz gitárzene is. Megmutatjuk, kiket nézzetek meg!

A Golan a 2018-as BUSH-on / Fotó: Hikisch Gergely / Ígéretes titánok


Végre! Végre! Itt az ősz, és nem kell otthon dekkolni, nem fog megesni az a totális pusztulat, hogy valamit le kell mondani az utolsó pillanatban. És a lényeg: két év után újra jön a Budapest Showcase Hub, a magát a keleti blokk klubfesztiváljaként definiáló zeneipari csődület pedig ismét hoz egy csokor fasza kis előadót, formációt Európa középső, keleti feléről.


Az előzetes lista szerint összesen 17 nemzetközi előadó érkezik majd az október 21-22 között – Budapest ismert belvárosi klubjaiban – megrendezésre kerülő kétnapos mustrára. Közülük válogattunk ki 6 fellépőt. A szelekció abból a szempontból rendhagyó, hogy a fellépőket a nem egészen két éves fiammal hallgattam „elő”, és egy kivételével azokat emeltem ki, amelyekre ő hevesen bólogatott. Ugyan a szervezők nem csináltak külön Spotify lejátszási listát a külföldi fellépőkből, de a végén mi kiválogattuk a BUSH nemzetközi felhozatalának egy-egy markáns, jellemző dalát, szóval azt is ajánlott végigpörgetnetek!


No, de akkor jöjjön a kedvenc hat, időrendi bontásban előbb az október 21-i csütörtöki játéknapon fellépő 4 kedvenc:


Ina West (PL) – A38, 18h

Baromi meglepő, hogy a fiam abszolút kedvence egy nagyon experimentál, kísérleti elektró lett. A lengyel Ina West utcahosszal vert mindenkit. Bár, lehet ehhez erősen hozzájárult a Soldier című videoklip, amelyet kb. vagy tízszer zsinórban le kellett játszani Álmosnak, miközben ő megállás nélkül azt ismételgette: „néni, fa, BUSH, néni, fa, BUSH, néni, fa, BUSH…” Mit tehettem, meg kellett hajolnom őfelsége akarata előtt 😀

Luvver (SK) – Turbina klubterem, 20h

Ugyan indeipopként definiálja magát a szlovák trió, azért a gitár is olykor markánsan szerephez jut a dalaikban. Egyértelműen fejbólogatás kísérte itthon a zenéjüket. Ha nem lenne így, akkor azt modanám, ez a zenekar tipikus showcase spacerock/pop banda, kb. minden undergroundabb fesztivál programszervezőjének álma. Erősen ajánlott.

Disappeared Completely (UA) – Központ, 21.50

Nagyjából hasonló a szitu a kijevi bandával is, annyi különbséggel, hogy náluk mintha hangsúlyosabb lenne a gitár. Személyes vélemény, baromi jó ilyen hangzást hallani Ukrajnából, ami egyre inkább inkubátora jó pár rockosabb, kifejezetten feszes, sejtelmes és szexi formációnak. Ha lenne sejtelmes poprock, akkor őket oda definiálnám. Én spec talán az ő fellépésükre vagyok a leginkább kíváncsi.

Dlina Volny (BY) – Toldi, 21.50

Sötét, gótba hajló eklektika. Friss hús Belaruszból, ahonnan az elmúlt másfél évben nem érkezett túl sok jó hír. A trió zenéje a példa, hogy milyen gyöngyszemek bújhatnak meg a közélet mocsara alatt. A formáció már-már olyan, mintha a Holdról esett volna le Minszkre, s igazából Európa bármelyik országába behelyezve megállnák a helyük. A másik nagyon várt koncert, kár hogy egy időben rendezik az ukránokkal, de sebaj, meg lehet osztani a kettőt 20-20 percre 😀

És akkor a második napra, október 22 péntekre ezt a két formációt ajánlja a gyerek:

Šajzerbiterlemon (SRB) – Központ, 21.30

Nagy megfejtés nincs: ha rendesen szeretnél odabaszni stonerre, akkor a szerb csapat koncertjén a helyed. Iszonyatos energiák és baromi jó feszültséglevezető őket hallgatni. Külön érdekesség, hogy a szövegek kizárólag szerbül mennek, így külső, nem szláv fülnek még egzotikusabb az egész. A lejátszási listánkra a Mrak c. daluk került fel, ami, ha jól mutatta nekem a gugli fordító, nemes egyszerűséggel azt jelenti: sötét.

viah (CZ) – Központ, 22.20

Három cseh csaj, eszement elektró a finom, lágy downtempótól a bazi nagy hangárokat betelítő óriási hangorkánig. Ez is pont egy olyan produkció, ami simán lehetne bármilyen nemzetiségű, nem lepődnénk meg, nem lógnának ki sehonnan. Abszolút ütős izgalom, Álmos nagyon szerette a xilofonra hajazó apró, finom ütemeket, amire mosolyogva imitálta a levegőben a xilofon bűvölését.

Ha pedig kíváncsi vagy a BUSH összes nemzetközi előadójára, alább találod a lejátszási listánkat. A koncert bontásért pedig KATT IDE! Jó szórakozást, és találkozzunk a BUSH-on!


Ha kedvet kaptatok és szeretnétek további magyar dalokat hallgatni, KATT a Titánok Spotify-ra! Csak jókat mutatunk!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland