Ötven év gitárzenéjét passzírozták bele négy számba

Ha akarom, a ’60-as, ha akarom a 2000-es évek eleje köszön vissza Cheap & Cheerful bemutatkozó EP-jéből. A végeredmény: egy feszes kis lemez. Kritikaszerűség.

Balogh Dani és Ferenczi Zsolt aka Cheap & Cheerful /// Fotó: Ádám Demeter Ádám
Balogh Dani és Ferenczi Zsolt aka Cheap & Cheerful /// Fotó: Ádám Demeter Ádám


Ha azzal indítok egy kritikát, hogy „na, ez az a zene, amit baromira szeretek”, akkor az minimum elfogult, és így nem kritika. Szóval, nem teszem. Viszont kénytelen vagyok jelezni, hogy a Cheap & Cheerful azonos című bemutatkozó kislemeze pont olyan cucc, amiket mindig nagy izgalommal hallgatok. Több felmérés is bizonyította már, hogy az ember leginkább a 12-18 éves kora között sokat nyúzott és unásig ismételt zenéihez kötődik a leginkább. Elsősorban azért, mert érzelmileg talán ez a legintenzívebb korszak, így az akkor hallgatottak hagyják a legmélyebb nyomokat.


Nos, a korábban a Karikabu Monguzban és a Shakin’-ben is együtt zenélő Ferenczi Zsolt és Balogh Dani alkotta duó pont ebben a világban utazik. Már abban az idősávban, amilyen zenéket én életem eme korszakában, valamikor a ’90-es évek közepén hallgattam. Mocskos, nyers, a végtelenségig eltorzított gitárzenét hallhatunk hát, amely, ha kicsit kitolom az idősíkot, majd fél évszázadot ölel át. Ha szépen alánézünk a szövetnek, akkor a ’60-as évek, Beatles-hangulatú világa épp úgy visszaköszön a dalokban, mint a 2000-es évek eleje. S nem csak a Black Keys, hanem mondjuk a Jet „Be My Girl” életérzése is ott settenkedik az akkordok között.


Ha nagyon szőrszálhasogató akarnék lenni – hogy ne csak lelkes szurkolóként ugrándozzak, akkor azt is megjegyezhetném, olyan nagy újdonságot nem talál az ember a Cheap & Cheerful EP-jén. A Bencéink szavajárásával élve: „nem sok 2021 van a zenében”, viszont

ahogy ezt összerakták a srácok, egyszerűen kurvajó!


A By Your Side annyira fülbemászó, hogy napok óta képtelen vagyok kivakarni a tudatomból. – Ez egy az egyben egy Black Keys szám, így sokáig annak a számnak a címén hivatkoztunk rá. De aztán megváltoztattuk (a címet), így már a miénk. Ezt Tomival vettük fel, abban a pincében, ahol az összes Shakin’ számot is, eléggé hasonló is lett a hangzásvilág – mondja róla Dani. Zsolt ezt megfejelve pedig egy remek kis kvízt bocsátott útjára: „Aki kitalálja, melyik Black Keys-dalról van szó, az vendégem a következő koncerten egy Sambuca-ra”.


Apropó, koncert, vajon mi várható? „Jó lenne sokat koncertezni, de hát erről nem mi fogunk dönteni, hanem politikusok, és az ő hullámaik, ahogy azt megszokhattuk az elmúlt másfél év során. Így aztán nem bocsátkoznék találgatásokba, hogy mik a terveink a jövőre nézve” – foglalta össze az előreláthatóakat Dani.


Sebaj, addig itt van a négy dal, amit lehet fossá hallgatni! S mielőtt végére érnék a betűknek, fontos megjegyezni azt is, a számokat az elmúlt egy év során vettek fel, az Echo Stúdióban, és az Eaglefield Stúdióban, Kiss Gábor, valamint Illy Tamás segítségével.

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland