Vágyakkal teli zongorát pötyögtet a harmat

Kicsit komor, helyenként komoly, de mégis bohókás – így definiálja magát a nálunk bemutatkozó Chilly Kiddo. Kellemes év végi lo-chill Panni és Kristóf tollából.

Kristóf és Panni aka Chilly Kiddo /// Fotó: Hatházi Tamás
Kristóf és Panni aka Chilly Kiddo /// Fotó: Hatházi Tamás


Kis meleg központ a kijárási tilalmaktól övezett siralomvölgyben. Valahogy így lehetne egy mondatban megfogalmazni, milyen a Chilly Kiddo nálunk debütáló első dala, a Jetpack. Aranyló minimál, igazi lo-chill csemege, merengésre késztető nyugizene.


Az év végék híresek (voltak) a mindenféle válogatás lemezektől – lásd az örök klasszikust, a lo-fi/ambient/chill Café del Mar szelekciókat. Nos, Panni, azaz Sárossy-Tóth Boglárka Anna és a többek között a DRMRZ-ből ismert Dobos Kristóf alkotta duó bemutatkozó négy percének egyértelműen lenne helye a hivatkozott válogatáson. Elrugaszkodva azonban a mindenféle párhuzamoktól, a dal minden egyes ezredmásodperce finom intimitás, feszültségekkel teli vágyakozás és elrugaszkodás. Elmélázásra, ha tetszik, visszaemlékezésre késztet.


A minimál ellenére a szám nem engedi az embert, s ez érzelmileg ily felfokozott időben, mint most, még annál is erősebb marokkal képes megfogni a befogadót. Hogy személyesebb legyek, a Jetpacket hallgatva egy huszonkét éve írt látomásos karcolatom két mondata villant be: „Csörög a kétségbeesés, dermedt zongorát pötyögtet a harmat. (…) Cincognak a radiátorok: barátság.” Ezt továbbgondolva, a dal pontosan olyan, mintha egy vágyakkal teli zongorát pötyögtetne a harmat. Valahogy így. Komment szekcióban majd jöhet, kiből mit vált ki a dal. Addig is lehet végtelenített lejátszásba rakni. (A hajtás után pedig Kristóf elárult pár dolgot a műhelymunkáról.)

Chilly Kiddo – Jetpack

– Ez egy olyan kis zenei projekt, amiben ketten vagyunk Sárossy-Tóth Boglárka Annával, azaz Pannival, és olyan dalokat írunk amihez épp kedvünk támad. A szöveg illetve az ének dallamok nagyobb részéért Panni felel még, én inkább a hangszerelésben tűnök el egy-egy alkotó session alatt, viszont formáljuk egymás részeit is, rövidebben: együtt ötletelünk – mesélt duójukról Kristóf.

„Panni sok esetben hoz pár sort, esetleg dallammal, aminek az érzelmi töltete alapján megpróbáljuk kibontani az aktuális filmfoszlányt egy pár perces történetté közben figyelve arra, hogy olyan maradjon a dal, mint mi: kicsit komor, helyenként komoly, de mégis bohém s bohókás. Műfaji megkötés nincs, az hogy milyen a bemutatkozó dal igazából semmit sem predesztinál esetünkben. Ezt biztosan állíthatjuk, mivel mi már hallottuk az ezt követő két-három következő számot is, és lesznek érdekes koncepciók!”


Csak jókat, hallgassatok magyarokat! Titánok Spotify-ért ide kattintsatok!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland