Csókolom, Magyarország szörf nagyhatalom? Lassan az lesz!

Tudod mitől őrülnél meg, Mike? Hát, ha szörfzenét csinálnánk egy olyan országnak, aminek már régóta tengere sincs! Na, valami ilyesmi jön: MADMIKE-debüt!

A MADMIKE legénysége /// Fotó: Buzási Dani


Azt a többek között tengernagyként is ismert Horthy Miklós amerikai hadüzenetével fémjelzett anekdota óta tudjuk, hogy furcsán veszi ki magát, ha valaki bármilyen tengerrel kapcsolatos tevékenységet próbál űzni Magyarországon. Ennek ellenére az utóbbi időben úgy tűnik, a szörfzene kezd teret hódítani magának. Erre itt egy újabb példa, a MADMIKE nevű zenekar, amelyiknek első dala – a találó Mad Mike címet kapó darab – most nálunk debütál.


A dal a maga három percével próbál minket behúzni a pálmafás ingek, színes kabriók és nyugati-parti életérzés világába. Ami, sikerül is neki. Viszont, az is tény, hogy csak beránt. A szám egyébként a nemsokára érkező Oceans of Sound album első fecskéje, ami, ha hasonló életérzésű számok követik, egy nagyon szépen felépített környezet része lehet. Így viszont egyedül nekem picit hiányérzetet van, de ez nem biztos, hogy baj.


Meg akarom ugyanis hallgatni a többi dalt. Kíváncsi vagyok, mennyire egy kaptafára megy az egész, vagy sikerül-e valóban egy összképet kialakítani az albummal, mert nagyon ezt érzem, hogy ez a puzzle egyik darabja „csak”. De egy felvezető dalnak pontosan ez a szerepe, hogy többet akarj hallani. Több izmos riffet, több rendkívül jól eltalált hangot, és ebbe tökéletesen illeszkedő szövegeket, ami, jelentem mind megvan a dalban.

MADMIKE – Mad Mike (Official Video)

MADMIKE’s first single is officially out from the upcoming album Ocean of Sounds. Follow us on FB: www.facebook.com/madmikeband Instagram: @madmikeband Members: Ádám Csatáry (vox, guitar) Miklós Pardy (bass) Tamás Fehér (guitar) Máté Hidas (drums) Recorded at Origo Studio in July 2018.

A MADMIKE, vagyis Csatáry Ádám (ének, gitár), Pardy Miklós (basszusgitár), Fehér Tamás (gitár) és Hidas Máté (dob) láthatóan nagyon sok energiát fektetett abba, hogy egy egységes kép alakuljon ki róluk, amit a dal köré épített vizualitás is remekül megtámaszt; a kagyló, amibe beleharaptak, egy olyan megfogható jelkép, amire tuti emlékezni fogok.


A kiírások viszont (és itt nem a dalszövegre gondolok, találkoztam már szövegvideóval) számomra elég furcsák. Ha csak annyit látnék feliratként, hogy instrumentális zenei rész, az még talán jól is mutatna, de ahol egyértelműen viccesnek szánt megjegyzések jelennek meg, azok számomra a nem értem kategóriába esnek. Ha ilyen viccekre van igénye a bandának, akkor az azt jelzi nekem, hogy azokban a másodpercekben nem tartják az alaphelyzetet (értsd: a zenét) elég izgalmasnak, így fel kellett valamivel dobni. Alapvetően én nem untam rá sehol, de pont ezekkel a kiírásokkal juttatták eszembe, hogy igen, itt valóban történhetne valami váratlan, olyan, amilyet még nem hallottam.


Minden, építő jellegű kukacoskodásom ellenére, a dal rendkívül fülbemászó, és remekül ellátja a feladatát, ugyanis nagyon várom a lemez többi dalát is. Az pedig, hogy beigazolódik-e, amit várok, és összeáll a debütalbummal majd a kirakós, vagy esetleg valami teljesen mást kapunk zeneileg, azt majd csak akkor tudjuk meg. Mindenesetre izgatottan várjuk!

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence