Diktátor és drónok a Toldiban

112 zenei videó foglal el két napra egy budapesti mozit. Rovatunk egy „diktátor”-klipért szorít.

 

Száztizenkét zenei videoklipet mutatnak be két nap alatt a budapesti Toldi moziban, ahol csütörtökön startol el a második Klipszemle. (A részletes program IDE kattintva érhető el.) A rendezvény célja, hogy a közönséghez közelebb hozza a könnyűzene vizuális világát, meg alapból menő ilyen rövidfilmeket moziban nézni nagy tételben.

 

A szervezők emellett szakmai programokkal is készülnek. Így előadások, kerekasztal-beszélgetések is lesznek, amelyek keretében a zene- és filmszakma képviselői adnak aktuális tájékoztatást zenészeknek, zenei managereknek és kiadóknak egyaránt.

 

Ami a vetítéseket illeti, a repertoárba került, 2015. május 1. óta bemutatott, ám a tavalyi mustrára nem nevezett klipek közül olyan darab is akad, amely lapunk zenerovatában, az Ígéretes titánokon premierezett, így például az Ed Is On A zene se szól című alkotása, amit mi már februárban az év egyik legjobb klipjének kiáltottunk ki.

 

 

Az Ed Is On mellett pedig adunk egy kis kedvcsinálót pár nagyon kedvenc Titánok-klipből, amelyek ugyancsak szerepelnek a programban. Így ott lesz majd többek között Dj Bootsie látványosan fotografált Maradj még / Stay című videója is.

 

 

Szintén mozivászonra kerül a tavaszi koncertturnénkon, a Titánok az EFOTT-on is fellépett Úrfi remek Sáskák klipje.

 

 

A Garai Gábor (operatőr), Klág Dávid (újságíró, Index), Szirmai Gergő (videoblogger) és Tamás Bence Gáspár (újságíró, 444) alkotta négytagú ítészbrigád felvette a listára a Mayberian Sanskülotts most kiadott új lemezének egyik dalára, a Glasswallra készített himbi-limbi videót is. A zenekarról amúgy holnap jön majd valami az Ígéretes titánokon. Haha! Mi is izgulunk!

 

 

Lehet bólogatni majd a napokban a hamburgi Reeperbahn zeneipari szakfesztivált is megjárt The Adolescens új zenés rövidfilmjére is. Az Ocean of Your Eyes klipjét mi is nemrég veséztük ki.

 

 

Aki szereti a kulisszák mögötti road movie-t, annak épp kapóra jön majd az új album kiadásának küszöbén álló Konyha Idő van elég című ropogós szösszenete. A időről legutóbb a zenekar frontembere, Szepesi Matyi elmélkedett picit nekünk.

 

 

Befigyel majd a péntek 17 órára a budapesti Deák térre nyalóka-mókát szervező Twentees-srácok csöppent sem bizarr (na jó, nagyon az) videója, a Good Boy is.

 

 

Idén különféle kategóriákban hirdetnek majd győzteseket, s hosszú titkolózás után a befutó előtt egy paraszthajszállal ki is derültek ezek. Így lesz majd a legjobb klip mellett legjobb rendezés, operatőri munka, koncepció, vágás, látványtervezés, styling, alakítás, animáció, trash és dalszöveg videó.

 

Kár, hogy legjobb legjobb nem lészen. Viszont annál inkább közönségdíj, amelynek szavazása még szeptember 20-án lezárult. Illetve a legjobb budapesti tematikájú klip az Index kiírásában. Stílszerűen nem is tudunk másképp elköszönni, mint az ez utóbbi kategóriában induló underground ikon, Pajor Tamás Szeretem Pestet című klipjének eme csodás sorával:

 

Gellért nézi a hegyről, hogy Erzsébet lemegy hídba.

 

 

Irány tehát klipeket nézni a Toldiba. Az eredményhirdetésre egyébként pénteken 21 óra 15 perces kezdettel kerül sor.

 

További érdekességekért érdemes követni a rovatunk Facebook-, Tumblr- és Instagram-profilját is. Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

 

Ez a cikk az mno.hu-n jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.09.29.

Balogh Roland