Aláfestő zene tudományos fantasztikumhoz

Merész vállalkozás olyan kultikus filmhez zenét képzelni, amiről még nincs ember, aki ne hallott volna. A Dr. Sludgelove megpróbálta a 2001: Űrodüsszeiával.

► For the English version, please CLICK HERE ◄


A My Space Odyssey egy 2017 utolsó napján megjelent album, amelyet Papp János egyszemélyes projektként indított útjára, majd csatlakozott hozzá Temesvári Attila basszusgitáron és Paronai János dobosként, így állt össze mostanra egy koncertképes formáció, a Dr. Sludgelove.


A lemez pedig egy tisztelgés, Kubrick (talán) legismertebb munkája előtt, aminek zenéjét nem gondoltak újra a srácok, hanem csak a film kreálta élményeket próbálták meg átadni. Nehéz is lenne egy olyan filmzenével versenyezni, amelyhez többek között Ligeti György zsenialitásának is köze van. A hangulatok festése pedig egészen szépen kíséri végig a filmet, a hat dallal gyakorlatilag hat lényeges fázisra osztották fel a film cselekvéseit.

Dr Sludgelove – My Space Odyssey (Full Album 2017)

My Space Odyssey (2017) http://drsludgelove.bandcamp.com/ https://www.facebook.com/drsludgelove/ Stoner prog sludge doom from Budapest, Hungary. ========= 1. Dawn of man 00:00 2. Discovery one 10:04 3. HAL-9000 18:40 4. Alone into the void 25:46 5. My God, it is full of stars! 31:10 6.

A helyenként felbukkanó szövegrészlet bevágások pedig kicsit megszakítják a zenét, amire nagyobb szükség van, mint azt indokolatlannak tűnő szövegelésről először gondolhatnánk. Ennek a típusú hangulatfestésnek szerintem az egyik legnagyobb ellensége a vokális zene, de mivel az eszköztár viszonylag szűkös a zenekarnál, ezért a monotonitásból kikapó filmből szedett hangeffektek megmentik a dalokat az unalomba fordulástól.


És ha már eszköztár. Ezzel vagyok a legkevésbé kibékülve, nem azért mert a minimalista megoldásokat üldözném, mint lengyel papok a világirodalmat, de nem tudom elhinni, hogy a sci-fi hangzásként ez jelenik meg az emberek fejében.


Rengeteg olyan kiaknázatlan lehetőség van ebben a lemezben sound design terén, amiért megszakad a szívem, amivel színesíteni lehetett volna, de ez a ziccer most kimaradt. Az ilyen típusú zenében a billentyű annyira alapkellék, sőt ma már egy laptop sem az ördögtől való.


Azt album mellett szól viszont óriási érdemként, hogy remek íve van, a dalok szépen kötnek át, a történet érzelmi töltéseit érezni lehet végig, és azt hiszem, ettől nem is kell több egy olyan zenébe, aminél ez a cél. Tehát az album egy teljesen hallgatható jó cucc, nem ezt fogod üvölteni a kocsiban, de nem is arra készült, viszont állatorvosi lónak is kiváló, mert megmutatja, hogy milyen hibába is lehet esni, ha valamihez készítünk zenét.


Az Űrodüsszeia sikeréhez ugyanis szerintem nagyban hozzájárult az, hogy a film 1968-ban készült, tehát ha az akkori környezetet nézzük olyan progresszívnak számított, hogy leszakad tőle az arcod. És ezt az előre mutatást viszont nem sikerült sajnos átadni, főleg a hangás arzenál hiánya miatt, holott jól strukturált, nagyon jó ívű zenéről van szó.


Ha a My Space Odyssey nem is válik olyan örökkévalóvá, mint Kubrick filmje mindenképpen érdemes pörgetni, és persze érdemes élőben is megnézni, hogy mit sikerül az élményből átadniuk a srácoknak.


Erre most lesz lehetőség, április 10-én bemutatkozó bulival az S8 Underground Clubban, utána pedig májusban 12-én és 25-én is végigélhetjük az űrbéli rettegést a Dr. Sludgelove segítségével.

Abyss [D] I Groza [D] I Lanternl I Dr Sludgelove – S8 Underground Club

2019.04.10.


További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence