Ed Sheeran lenyomta a U2 rekordját

Isten veled Bono, egy yorkshire-i csóka beelőzött benneteket! 8,1 millió néző, 737 millió dollár: a Szigetre már rekorderként érkezik a 28 éves brit trubadúr.

Instagramon (̶f̶r̶o̶m̶ ̶F̶a̶c̶e̶b̶o̶o̶k̶) jelentette be a földkerekség, akarom mondani, a naprendszer legismertebb egyszál gitáros dalszerzője, hogy övé minden idők legeslegnagyobb turnéja, miután abszolút számokban lenyomta az eddig az Olümposzon hesszelő U2-t a csúcsról. Ed Sheeran Divide elnevezésű koncertsorozata ugyanis nézőszámban, és ami fontosabb (egyúttal a mérce), bevételben is megelőzte Bonóék 2009 és 2011 között lezavart 360° Tour-ját. (Míg a cikket írtam, azon morfondíroztam magamban, vajon érdemes-e belinkelni Sheeran, vagy akár a U2 Facebook-oldalát? Van, aki még ne ismerné őket? De úgy voltam vele, hátha, így a legnagyobb menőség, ha innen linkelve tetszikeli valaki őket 😀 )


No, de a lényeg! Sheeran turnéjának 246. (!!!) koncertjén, augusztus 2-án, a németországi Hannoverben a bevétel elérte a 736,7 millió dollárt, így beelőzte az ír stadionbanda 735,4 millióját! Ami pedig a nézőszámokat illeti, a U2 7,27 millió nézőt, míg Sheeran már most 8,1 millió főt hozott össze. Ehhez persze meg kell jegyeznünk, hogy míg az írek ezt 110 koncertből érték el, addig a 28 éves brit a rekordot 255 fellépésből dönti meg. Azaz, az írek átlag mintegy 66 ezer, míg Sheeran 34 500 bámészkodót szegezett a hangfalak elé koncertenként. (A 2017 március közepén elstartolt Divide turné 893 nap után majd augusztus 26-án a kelet-angliai Ipswich városában ér véget – olvasható a Pollstar ezzel kapcsolatos összefoglaló cikkében.)


Persze, szépségtapasz lehet a U2-nak, hogy az inflációt figyelembe véve a szűk évtizede elért eredményük ma 820 millió dollárt jelentene. Ettől függetlenül Sheeran abszolút rekorderként érkezik augusztus 7-én a Sziget nyitónapjára. Csak nehogy úgy gyertek be a fesztiválra, ahogy tette azt az NME beszámolója szerint néhány száz örült a chicagói Lollapalooza fesztiválon megrohamozva, átugorva, majd ledöntve a kordonokat, mint az állatok!


Ha egyébként még több Sziget-infóra vágytok, nagyon ajánljuk elolvasásra Bodó Bencénk interjúját Kardos József programigazgatóval, akit a Sziget idei szezonnyitó sajtótájékoztatóján arról az örök kérdésről is faggatott, hogy mi a helyzet a sokat kritizált vonallal, a magyarok szerepeltetésével.

„Nagyon sok jó magyar zenekar van, amelyek nehezen exportálhatóak” – ez lesz az idei Szigeten | Ígéretes titánok

Megtartotta idei sajtótájékoztatóját a Sziget. Tavaly a 10 milliárd forintot is meghaladta a fesztivál költségvetése, a cég pedig pozitívan lépett ki a 2018-as évből. A jó még jobb lesz, de minket a magyar produkciók helyzete érdekelt. Interjú Kardos József programigazgatóval.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland