Egy mocskosul nyers dallal hangol az érettségire a Carson Coma legénysége

A srácok épp most tették le a tollat a magyar írásbeli után, ám előtte még összepakoltak és szalagra rögzítettek egy számot, amit a Rolling Stones inspirált.

 

 

Hetvenhárom ezer középiskolás társukkal kezdtek bele az idei érettségi szezonba a Carson Coma tagjai. Mielőtt azonban ma leültek volna, hogy kiizzadják magukból az első írásbelit, a magyart, összepakoltak egy számot, amit – már csak a poén kedvéért is – az érettségire időzítettünk be. A Stoned (Arrangement of Rolling Stones’s Stoned) címen futó darab egy mocskosul nyers, instrumentális cucc, amit egy gitártémára vezettek fel. Az 1960-as, 1970-es évek hangzását megidéző anyag pedig nem véletlenül hajaz arra a korszakra, ugyanis a Fekete Giorgio (ének, gitár), Jónás Attila (basszusgitár), Mónus Marcell (dob, vokál) és Szauer Dániel (gitár) felállásban üzemelő kvartett ötlete a Rolling Stones egyik korai, ugyancsak Stoned címet viselő számából indult ki.

 

Az ujjgyakorlat azonban annyira megszaladt, hogy közben végül – még ha hangulatában nem is feltétlenül, de – egy, az eredeti témát nyomokban megőrző új dal kerekedett belőle rendesen zajosra megkeverve. S a csavar, hogy mindezt a manapság egyre nagyobb reneszánszát élő – jelen esetben egy kétsávos, sztereo – szalagos magnóra stúdiózták fel. Így valóban sikerült elérni azt, hogy szájszaga is legyen a felvételnek, nem mellesleg ez a nyers íz is ennek köszönhető.

 

 

Az külön vicces, hogy az egész dolgot azzal a Bordás Mátéval szövetkezve követték el a srácok, aki a The Sophisters nevű triójával (róluk itt és itt írtunk), valamint az immár duóvá bővült szólócuccával, a Lightning Lipsszel (itt és itt) a Titánok hasábjain mutatkozott be elsőként. Máté keze nyoma pedig tényleg érződik, ugyanis utóbbi formációjával ő is épp ilyen nyers, hol komor, hol elementáris erővel kirobbanó kísérleti gitárzenében utazik.

 

No, de ami Comáék új szösszenetét illeti, miként megjegyezték, a szám maga, akárcsak a felvétel folyamata, egy kísérlet. Ezekre a szárnypróbálkozásokra pedig mindenképp szüksége is van a csapatnak, hogy a neo-pszí-poszt-zajongó-rock állóvízében megleljék a saját hangjukat, s egy olyan ösvényre találjanak, amivel kiléphetnek a tucatból. Ebben a halmazban ugyanis már nem elég ügyesnek, tehetségesnek lenni, hanem tényleg rá kell érezni a hűha-faktorra, különben az ember ott ragadhat a stílus újat mutatni nem igazán képes 90 százalékában. No, a Stoned épp egy ilyen állomás – s egyben átvezető két EP, az idén januárban kijött Cavepaintings, illetve egy arab, keleties hangzású (!!!), épp most összeálló következő között. Ami meg a folytatást illeti, ennek fényében lesz csak igazán érdekes az új anyag. Addig is lehet széthallgatni ezt 😀

 

Holnap pedig ne feledjétek, gyerekek, matek írásbeli!!!

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook-, Tumblr- és Instagram-profilját is. Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland