Egy szerverhiba miatt 50 millió dal veszett el a MySpace-ről

A már amúgy is haldokló közösségi oldal rúgott még egy nagyot magába, és kihúzta a nosztalgiavonatot is maga alól azzal, hogy elveszített 12 évnyi adatot.

Ez a kelet-londoni felirat sajnos mindent elmond az egykor szebb napokat megélt MySpace közösségi oldalról (Fotó: Mark Skipper/Wikipedia)
Ez a 2017-es kelet-londoni felirat sajnos mindent elmond az egykor szebb napokat megélt MySpace közösségi oldalról (Fotó: Mark Skipper/Wikipedia)


A MySpace elismerte, hogy egy szerverköltöztetés következtében, minden három évnél régebben feltöltött (!!!) zene, videó és fotó eltűnt az oldalukról. Ez tehát, a 2003-as alapítás és a 2015 közti gyakorlatilag összes feltöltést jelenti. A Facebook dominanciájának köszönhetően közben el sem tudjuk képzelni, hogy 2015 után ki töltött fel bármit is oda, hisz kit érdekel már a MySpace?


Merthogy sokan kérdezik most: jójó, de mi a búbánat az a MySpace? Na, hát ez az! A MySpace volt az első igazán fontos közösségi oldal, és noha mostanra úgy néz ki, mint egy igazi kísértetváros valamikor 2006 táján az Egyesült Államokban, a posztapokaliptikus jelen ellenére ez volt a leglátogatottabb oldal, még a Google-t is simán verte! A Facebook növekedésével ez a mutató aztán egyre csökkent, a közösségi szájt hanyatlásnak indult, több tulajdonosváltáson is átesett, többet közt még Justin Timberlake is birtokolta egy időben.


Mindenki használhatta ugyan rengeteg mindenre, a köztudatba mégis, mint zenész, zenekar kereső égett be, a MySpace volt ugyanis az a hely, ahova rengetegen töltötték fel műveiket. A platform nemcsak a közönséggel való kapcsolattartásra volt ideális, de zenészek közti kommunikációs csatornaként is szolgált. Az oldal olyan embereknek adott lökést, mint Kate Nash vagy az Arctic Monkeys, de egyenesen innen robbant be a köztudatba Taylor Swift is.

Andy Baio on Twitter

Myspace accidentally lost all the music uploaded from its first 12 years in a server migration, losing over 50 million songs from 14 million artists. https://t.co/OyKB5Dxtw9

Ezt a népszerűséget nézve érthető az elkeseredés, főleg, mert 50 millió dal tűnt el 14 millió művésztől szerte a világból. Noha egy részük egész biztosan megtalálható mostanra más felületeken, a MySpace-re feltöltött demóktól szinte biztosra vesszük, hogy elbúcsúzhattunk.


Ahogyan lassan elbúcsúzhatunk a MySpace-től magától is, ugyanis felnő egy generáció, aminek még csak derengeni sem fog az oldal neve, ráadásul az ilyen „apró” hibák sem segítenek rajta, hogy legalább amolyan zombivárosként még fent maradjon a globális őrület tengerében.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence