Tiszta erőből rúgja ránk a hangfalat a The Foreheads! Kérdés van?

Tizenhárom szám, végig nyers erőből, kifulladásig. Ők a The Foreheads. Flawed Queens című albumuk pedig elhozza azt, amiért baromi jó koncertre járni. Premier.

 

A The Foreheads legénysége /// Fotó: Báró Mónika

 

Épp egy éve már az előző anyagukat is vittem volna, akkor azonban végül másképp alakult a matek, viszont a pacsi maximálisan maradt a The Foreheads irányába. Tök nyers, élő (izzadságszagú) koncerthangzás, épp olyan erősítőb@szatás, amiért lassan negyedszázada imádok kis, levegőtlen pincekoncertekre járni. Pontosan ezt a hangulatot hozza az Énekes László (ének, ritmusgitár), Hagymási Bence (vokál, szólógitár), Kamasz Krisztián (dob) és Hagymási Balázs (basszusgitár) felállásban operáló csapat.

 

Nem volt kérdés hát, hogy bevállaljuk a zenekar most debütáló, Flawed Queens névre keresztelt nagylemezét. Mert az új anyag is épp olyan, amit egy tök erős gitáralapú albumtól elvárunk. Amit az immár ötéves banda a kezdetek óta művel. Semmi manír, semmi szöszölés, csak szimplán ránk rúgják páros lábbal a hangfalat, és ez borzasztóan szimpatikus, annak minden bájával – és esetleges esetlenségével – együtt. Újságírói szemmel ráadásul teljesen felesleges okoskodni róla, filozofálgatni vagy mélységében elemezgetni. Az élőszagnak amúgy sem az a lényege. Egyeszerűen csak fel kell tekerni a hangerőt csutkára, és átadni magunkat annak a roadmovie hangulatnak, amit ez a kilenc dal plusz a négy részre bontott átvezető magával hoz.

 

Nem is nyújtom tovább a rétestésztát, itt a lemez, s miközben felpattintjátok a lejátszási listát, ne menjetek sehová, mert a hajtás után rögtönöztünk egy villáminterjút Énekes Lászlóval, amiből többek között kiderül, hogyan lehet punk flowból ugatást varázsolni egy szám végére! Ha pedig megvagytok, érdemes a holnapra izzítani, merthogy a The Foreheads április 27-én az A38 Hajó Tetőteraszán mutatja be az új lemez dalait a Baron Mantis társaságában! Ott tali!!!

 

 

Mennyi idő alatt áll össze a lemez?

Elég lassan, mert az első új számok megírásakor nem is volt igazán konkrét terv egy egész album. Ahogy azonban írtuk a dalokat, egyre jobban látszott, hogy egy kislemezre nem férünk rá igazán. Amikor ez realizálódott, meghúztuk a kreatívkodást, át is írtunk pár számot, úgyhogy legalább két év összesen, de leginkább az utolsó 4-6 hónap volt az igazán aktív.

 

Mennyi idő alatt s miként studióztátok fel az anyagot?

A Kepler stúdióban vettünk fel mindent, Miskolczi Marcival dolgoztunk ismét – az előző kislemezünket is ő keverte -, de ezúttal a felvételt is vele készítettük. A kislemezek után úgy voltunk vele, hogy nem szeretnénk túl sok időt elpöcsölni a felvételekkel, úgyhogy egyben vettünk fel mindent az éneken kívül. Kicsit féltünk ettől, mert a kislemezeket eddig külön sávonként rögzítettük, de meglepően gyorsan ment. Úgyhogy nettó két nap alatt megvolt tulajdonképpen az összes felvétel. Marcival sokat csiszolgattunk az anyagon, és nagyon elégedettek lettünk, jó volt velük dolgozni!

 

Ezt mindig nagyon szeretem: volt-e, történt-e vicces, mókás sztori studiózás közben? Mondjuk, tök véletlenül jött valami vagy egy apró kis hülyeségből végül összeállt egy dal, szöveg, netán más, humoros, tréfás őrület?

Most már talán hagyomány, hogy kábé az összes vokál teljesen rögtönzött. Így például a Life in Dirt refrénje félig impro. Az Old Habits Die Hard szövegét is a stúdióban írtam meg, mert az volt a legfrissebb dal, és tökre elfelejtettem, hogy csak egy versszakom van hozzá. A Regrets végén az ugatás meg teljesen véletlenszerűen jött, nem is terveztük, de annyira megszállt a punk flow (van ilyen kifejezés, ugye? ?), hogy elkezdtem ugatni benne, amin mindenki röhögött ? Aztán azt mondták, hogy csináld meg még egyszer, kicsit másképp… meg még egyszer… és ez így szépen rá is ment a szám végére.

 

Ha pedig Spotifyra vagytok rágyógyulva, a lemezt ott IDE kattintva éritek el 😉

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland